Produkter

Taggar

När konsten att destillera blev mer allmänt känd i Europa kom holländarna att spela en aktiv roll. Holländska köpmän gjorde affärer med Hansan och handlade inte minst malm från Dalarna och Bergslagen. Av koppar hamrade skickliga smeder kopparpannor och Holland blev ett centrum för brännvinstillverkning dit franska bönder skickade sitt vin för destillation. Holländarna kallade destillatet för ”brandewijn” och ordet brandy flyttade in i Europas språk. Brandy är ett samlingsnamn för druvdestillat. Ofta tillverkas det av de druvor som inte behövs i vinframställningen. I USA kan brandy göras av allt som inte är säd, men i Europa avses enbart druvdestillat. Dock förekommer begreppet fruktbrandy för destillat som görs exempelvis av päron, plommon och äpple. Viss brandy är regionalt ursprungsbetecknad som cognac, armagnac och grappa. Brandy har haft svårt att nå samma kultstatus som exempelvis cognac, men i dag gör åtskilliga producenter högklassig brandy enligt noggranna hantverksprinciper.

Inspiration

Mer inspiration

Nigab - Dryck - Sebastiens sodabröd med brynt Tullamore-smör

Sebastiens sodabröd med brynt Tullamore-smör

Sveriges egna brödmästare Sebastien Boudet gjort sin tolkning av det populära sodabrödet, med en annorlunda tvist för att få fram mer smak och karaktär. Ett klassiskt sodabröd bakas oftast på bakpulver, för att på så vis undvika den tidskrävande jäsningsprocessen. Sebastiens hemlighet däremot är just tid och tålamod - och en skvätt Tullamore DEW. - Att baka bröd måste få ta sin tid, det ska inte jäktas fram. Det...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab