Produkter

Taggar

Konsten att destillera äppelcider till äppelbrännvin blev var mans kunskap i Frankrike i början av 1500-talet. I Normandie odlades äpple sedan urminnes tider och äppelbrännvin blev snart en populär lantlig folkdryck, och så småningom också en inkomstkälla för traktens bönder. När vinlusen gjorde rent hus med de franska vingårdarna på 1860-talet spred sig bruket att dricka calvados över hela Frankrike, och i alla samhällsklasser. Enligt legenden har calvados fått sitt namn efter ett spanskt krigsskepp som gick på grund utanför Normandie på 1600-talet. Fransmännen plundrade lasten och skålade för ”San el Salvador” som var skeppets namn. Enligt de franska mycket strikta appelationslagarna får calvados endast produceras i Normandie, där den mest restriktiva appelationen, Pays d’Auge, föreskriver dubbeldestillering och lokalt odlade äpplen. Omkring 200 äppelsorter används i cider/calvadosproduktionen, de ska dock inte förväxlas med våra matäpplen utan är vanligen av mycket bittrare slag.

Inspiration

Mer inspiration

Nigab - Dryck - Den italienska ikonen Campari gör ett månadslångt gästspel på Eataly Stockholm

Den italienska ikonen Campari gör ett månadslångt gästspel på Eataly Stockholm

Med start lördag 13 oktober tar Campari över balkongen på Eataly Stockholm och lanserar en Campari Red Bar där det serveras drinkar baserade på den rubinröda drycken under en månads tid. Baren har öppet onsdag till söndag, 17.00 till midnatt (söndagar till 22.00) och ändrar karaktär under veckans olika dagar med gästspel och överraskningar av olika slag. Inget annat varumärke är så förknippat med det pulserande...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Malbec - druvan som höll på att falla i glömska

Malbec - druvan som höll på att falla i glömska

Malbec är en druva med en lite märklig historia. Myten säger att druvan för flera hundra år sedan introducerades i Frankrike av en ungrare vid namn Malbec. Druvan blev omåttligt populär och var faktiskt fram till andra halvan av 1800-talet den mest odlade druvan i Frankrike till dess att den ökända vinlusen slog ut närmare hälften av vinarealen. Idag hittas den bara i mindre omfattning i Loire (under namnet cot), i Bordeaux...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Sebastiens sodabröd med brynt Tullamore-smör

Sebastiens sodabröd med brynt Tullamore-smör

Sveriges egna brödmästare Sebastien Boudet gjort sin tolkning av det populära sodabrödet, med en annorlunda tvist för att få fram mer smak och karaktär. Ett klassiskt sodabröd bakas oftast på bakpulver, för att på så vis undvika den tidskrävande jäsningsprocessen. Sebastiens hemlighet däremot är just tid och tålamod - och en skvätt Tullamore DEW. - Att baka bröd måste få ta sin tid, det ska inte jäktas fram. Det...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab