Calvados - stort sortiment av äppelbrännvin från Frankrike
Sprit

Calvados

Konsten att destillera äppelcider till äppelbrännvin blev var mans kunskap i Frankrike i början av 1500-talet. I Normandie odlades äpple sedan urminnes tider och äppelbrännvin blev snart en populär lantlig folkdryck, och så småningom också en inkomstkälla för traktens bönder. När vinlusen gjorde rent hus med de franska vingårdarna på 1860-talet spred sig bruket att dricka calvados över hela Frankrike, och i alla samhällsklasser. Enligt legenden har calvados fått sitt namn efter ett spanskt krigsskepp som gick på grund utanför Normandie på 1600-talet. Fransmännen plundrade lasten och skålade för ”San el Salvador” som var skeppets namn. Enligt de franska mycket strikta appelationslagarna får calvados endast produceras i Normandie, där den mest restriktiva appelationen, Pays d’Auge, föreskriver dubbeldestillering och lokalt odlade äpplen. Omkring 200 äppelsorter används i cider/calvadosproduktionen, de ska dock inte förväxlas med våra matäpplen utan är vanligen av mycket bittrare slag.

Père Magloire 12 YO (Fr)

Doften ger associationer till en fuktig jordkällare med äppelkorgar som står och eftermognar. Smaken är...
Pris: 389:- (50 cl)

Père Magloire Mémoire XO (Fr)

Mémoire XO har en mjuk äppelton med fruktiga inslag av russin och fat. Smaken är komplex, syrligt söt med en pikant...
Pris: 899:- (70 cl)

Père Magloire VSOP (Fr)

Père Magloire VSOP är en stiltypisk calavdos med en stram och tydlig äpplighet. Doften är frisk av livfull must...
Pris: 329:- (50 cl)

Père Magloire XO (Fr)

Doften har en stillsam äppelton med fruktiga inslag som päron, rabarber och röda vinbär. Smaken är komplex, syrligt...
Pris: 699:- (50 cl)

Inspiration

Pralin med saltkolatryffel smaksatt med Cointreau
Bakverk

Pralin med saltkolatryffel smaksatt med Cointreau

Cointreau-doppad mandelkaka smaksatt med fänkål, vispad crème fraiche och syltade apelsinskal
Bakverk

Cointreau-doppad mandelkaka smaksatt med fänkål, vispad crème fraiche och syltade apelsinskal

Mudcake med Cointreau-ganache, hallon och pistage
Bakverk

Mudcake med Cointreau-ganache, hallon och pistage

allt om vinlandet australien
Dryckesskola

Om vinlandet Australien

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close