Produkter

Taggar

Whiskyns sägs ha fötts på Irland. Man tror att gaeliska munkar började destillera sitt öl någon gång på 1100-talet. Egentligen finns inga bevis för detta mer än att ordet whisky kan härledas till uisge beatha – livets vatten. Irländsk whiskey stavas med ”ey” på slutet. Det är en etymologisk kvarleva av gaeliskans uisge. Under 1800-talet blomstrade den irländska whiskyproduktionen. Man producerade så mycket öl och whisky att mältat korn blev en bristvara. Därför infördes en maltskatt som innebar att destillerierna började blanda i stora mängder omältat korn i mäsken. Detta lever kvar och är en av anledningarna till den irländska whiskeyns mjuka stil. Före förbudstiden var irländsk whiskey dominerande, inte minst på den amerikanska marknaden där man ännu stavar på irländskt vis. Kriget mot engelsmännen och självständighetskampen satte dock käppar i hjulen för whiskeyindustrin på Irland. Självständigheten var dyrköpt, man tvingades bland annat gå med på handelsembargo som förbjöd export av irländska varor. Hela den irländska whiskeyindustrin raserades och resterna av den samlades upp i Irish Distillers som koncentrerade tillverkningen till sin fabrik i Middleton. Irländsk whiskey trippeldestilleras ofta vilket också bidrar till den mjuka och söta karaktären. I dag finns många nystartade hantverksdestillerier på Irland, flera av dem tillverkar whisky i skotsk still.

Inspiration

Mer inspiration

Nigab - Dryck - Den italienska ikonen Campari gör ett månadslångt gästspel på Eataly Stockholm

Den italienska ikonen Campari gör ett månadslångt gästspel på Eataly Stockholm

Med start lördag 13 oktober tar Campari över balkongen på Eataly Stockholm och lanserar en Campari Red Bar där det serveras drinkar baserade på den rubinröda drycken under en månads tid. Baren har öppet onsdag till söndag, 17.00 till midnatt (söndagar till 22.00) och ändrar karaktär under veckans olika dagar med gästspel och överraskningar av olika slag. Inget annat varumärke är så förknippat med det pulserande...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Malbec - druvan som höll på att falla i glömska

Malbec - druvan som höll på att falla i glömska

Malbec är en druva med en lite märklig historia. Myten säger att druvan för flera hundra år sedan introducerades i Frankrike av en ungrare vid namn Malbec. Druvan blev omåttligt populär och var faktiskt fram till andra halvan av 1800-talet den mest odlade druvan i Frankrike till dess att den ökända vinlusen slog ut närmare hälften av vinarealen. Idag hittas den bara i mindre omfattning i Loire (under namnet cot), i Bordeaux...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Sebastiens sodabröd med brynt Tullamore-smör

Sebastiens sodabröd med brynt Tullamore-smör

Sveriges egna brödmästare Sebastien Boudet gjort sin tolkning av det populära sodabrödet, med en annorlunda tvist för att få fram mer smak och karaktär. Ett klassiskt sodabröd bakas oftast på bakpulver, för att på så vis undvika den tidskrävande jäsningsprocessen. Sebastiens hemlighet däremot är just tid och tålamod - och en skvätt Tullamore DEW. - Att baka bröd måste få ta sin tid, det ska inte jäktas fram. Det...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab