Produkter

Taggar

Whiskyns sägs ha fötts på Irland. Man tror att gaeliska munkar började destillera sitt öl någon gång på 1100-talet. Egentligen finns inga bevis för detta mer än att ordet whisky kan härledas till uisge beatha – livets vatten. Irländsk whiskey stavas med ”ey” på slutet. Det är en etymologisk kvarleva av gaeliskans uisge. Under 1800-talet blomstrade den irländska whiskyproduktionen. Man producerade så mycket öl och whisky att mältat korn blev en bristvara. Därför infördes en maltskatt som innebar att destillerierna började blanda i stora mängder omältat korn i mäsken. Detta lever kvar och är en av anledningarna till den irländska whiskeyns mjuka stil. Före förbudstiden var irländsk whiskey dominerande, inte minst på den amerikanska marknaden där man ännu stavar på irländskt vis. Kriget mot engelsmännen och självständighetskampen satte dock käppar i hjulen för whiskeyindustrin på Irland. Självständigheten var dyrköpt, man tvingades bland annat gå med på handelsembargo som förbjöd export av irländska varor. Hela den irländska whiskeyindustrin raserades och resterna av den samlades upp i Irish Distillers som koncentrerade tillverkningen till sin fabrik i Middleton. Irländsk whiskey trippeldestilleras ofta vilket också bidrar till den mjuka och söta karaktären. I dag finns många nystartade hantverksdestillerier på Irland, flera av dem tillverkar whisky i skotsk still.

Inspiration

Mer inspiration

Nigab - Dryck - Lammkotletter med grönkålssallad

Lammkotletter med grönkålssallad

Grillsäsongen är numera så lång att entusiasterna gärna grillar året runt. :-) Här har ni ett fräscht recept till grillsäsongen - lång som kort. Salladen är anpassad till det fruktigare vinet och är dessutom nyttig. Smaklig spis! 4 pers. 20 minuter Tips: Lammkotletter går väldigt fort att grilla, använd en stektermometer så att du enklare träffar rätt stekgrad. Medium rare 58 grader. Av Smak i Bild. Recept av Fredrik...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Halstrad gösfilé med jordärtskockspuré

Halstrad gösfilé med jordärtskockspuré

När man vill imponera på gästerna ska man bjuda på detta recept. Den krämiga såsen är pricken över i:et och middagen avnjuts som bäst med ett fruktigt och aromatiskt vin. Tillagningstid: 40 minuter, 4 personer Tipset. Fisken kan halstras i stekpanna på spisen, använd då endast en liten klick smör. Köper man hel fisk så koka gärna hemgjord fond på skrovet. Av Smak i Bild. Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Grillad entrecôte och blomkål med tryffelbearnaise

Grillad entrecôte och blomkål med tryffelbearnaise

När du är riktigt hungrig och vill njuta av en mastig middag måste du prova detta recept. Entrecôten och tryffelbearnaise gifter sig fint i munnen tillsammans med ett glas Barolo. Tillagningstid: 30 minuter, 4 pers Tispset: Det fungerar utmärkt att ersätta den färska tryffeln med en god tryffelolja. På bilden har vi ändvänt oss av italiensk vintertryffel. Av Smak i Bild. Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab