Produkter

Taggar

”Min Gud jag dricker stjärnor” sägs munken Dom Perignon ha utbrustit när han för första gången smakade vin som hade börjat jäsa på sin flaska och utvecklat kolsyra. Detta är väl dock lika sant som att det var han som uppfann champagnen. Mousserande vin är ett samlingsbegrepp för många kolsyrade viner. Tillverkning av högklassigt mousserande vin sker i alla vinländer. Ofta är vinerna ursprungsskyddade som Prosecco, Cava, Sekt och inte minst kungsvinet Champagne. Mousserande viner är oftast torra och vita, även om det förekommer såväl rosé, som röda och söta bubblande viner. Det finns flera metoder att tillverka mousserande viner. Principen är att den koldioxid som frigörs som kolsyra när socker jäses till alkohol stängs inne i vinet. Vanligen sker detta i ståltankar (Charmat-metoden). Mer traditionellt är att ge vinet en andra jäsning på flaska, (Champagne-metoden) vilket anses ge vinet en djupare smak och en mer pärlande mousse.

Inspiration

Mer inspiration

Nigab - Dryck - Lammkotletter med grönkålssallad

Lammkotletter med grönkålssallad

Grillsäsongen är numera så lång att entusiasterna gärna grillar året runt. :-) Här har ni ett fräscht recept till grillsäsongen - lång som kort. Salladen är anpassad till det fruktigare vinet och är dessutom nyttig. Smaklig spis! 4 pers. 20 minuter Tips: Lammkotletter går väldigt fort att grilla, använd en stektermometer så att du enklare träffar rätt stekgrad. Medium rare 58 grader. Av Smak i Bild. Recept av Fredrik...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Halstrad gösfilé med jordärtskockspuré

Halstrad gösfilé med jordärtskockspuré

När man vill imponera på gästerna ska man bjuda på detta recept. Den krämiga såsen är pricken över i:et och middagen avnjuts som bäst med ett fruktigt och aromatiskt vin. Tillagningstid: 40 minuter, 4 personer Tipset. Fisken kan halstras i stekpanna på spisen, använd då endast en liten klick smör. Köper man hel fisk så koka gärna hemgjord fond på skrovet. Av Smak i Bild. Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Grillad entrecôte och blomkål med tryffelbearnaise

Grillad entrecôte och blomkål med tryffelbearnaise

När du är riktigt hungrig och vill njuta av en mastig middag måste du prova detta recept. Entrecôten och tryffelbearnaise gifter sig fint i munnen tillsammans med ett glas Barolo. Tillagningstid: 30 minuter, 4 pers Tispset: Det fungerar utmärkt att ersätta den färska tryffeln med en god tryffelolja. På bilden har vi ändvänt oss av italiensk vintertryffel. Av Smak i Bild. Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab