Produkter

Taggar

”Min Gud jag dricker stjärnor” sägs munken Dom Perignon ha utbrustit när han för första gången smakade vin som hade börjat jäsa på sin flaska och utvecklat kolsyra. Detta är väl dock lika sant som att det var han som uppfann champagnen. Mousserande vin är ett samlingsbegrepp för många kolsyrade viner. Tillverkning av högklassigt mousserande vin sker i alla vinländer. Ofta är vinerna ursprungsskyddade som Prosecco, Cava, Sekt och inte minst kungsvinet Champagne. Mousserande viner är oftast torra och vita, även om det förekommer såväl rosé, som röda och söta bubblande viner. Det finns flera metoder att tillverka mousserande viner. Principen är att den koldioxid som frigörs som kolsyra när socker jäses till alkohol stängs inne i vinet. Vanligen sker detta i ståltankar (Charmat-metoden). Mer traditionellt är att ge vinet en andra jäsning på flaska, (Champagne-metoden) vilket anses ge vinet en djupare smak och en mer pärlande mousse.

Inspiration

Mer inspiration

Nigab - Dryck - Sebastiens sodabröd med brynt Tullamore-smör

Sebastiens sodabröd med brynt Tullamore-smör

Sveriges egna brödmästare Sebastien Boudet gjort sin tolkning av det populära sodabrödet, med en annorlunda tvist för att få fram mer smak och karaktär. Ett klassiskt sodabröd bakas oftast på bakpulver, för att på så vis undvika den tidskrävande jäsningsprocessen. Sebastiens hemlighet däremot är just tid och tålamod - och en skvätt Tullamore DEW. - Att baka bröd måste få ta sin tid, det ska inte jäktas fram. Det...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab