Produkter

Taggar

Rom är den enda spritdryck som man kan följa tillbaka till sitt ursprung. Det var Christoffer Columbus som tog med sig de första sockerrören till Västindien under sin andra resa i november 1493. De introducerades på Hispaniola i ögruppen Stora Antillerna och snart fanns sockerrörsplantager överallt i den karibiska övärlden. Det finns inget regelverk som styr romproduktionen, annat än på de öar som blivit kvar under fransk flagg där tillverkningen är reglerad enligt franska lagar. Det finns två typer av rom; ljus (olagrad) och mörk (lagrad), samt två produktionsmetoder, Rhum Industrielle och Rhum Agricole. Rhum Industrielle är oftast olagrad och tillverkas i moderna spritpannor med melass/sockerrörsrester som bas, medan Rhum Agricole uteslutande görs på den rena sockerrörsjuicen och oftast destilleras i olika former av enkelpannor. Rom delas dessutom in i flera stilar beroende på var den har sitt ursprung. En nära släkting är Cachaçan, som är en brasiliansk variant av Rhum Agricole.

Inspiration

Mer inspiration

Nigab - Dryck - Sebastiens sodabröd med brynt Tullamore-smör

Sebastiens sodabröd med brynt Tullamore-smör

Sveriges egna brödmästare Sebastien Boudet gjort sin tolkning av det populära sodabrödet, med en annorlunda tvist för att få fram mer smak och karaktär. Ett klassiskt sodabröd bakas oftast på bakpulver, för att på så vis undvika den tidskrävande jäsningsprocessen. Sebastiens hemlighet däremot är just tid och tålamod - och en skvätt Tullamore DEW. - Att baka bröd måste få ta sin tid, det ska inte jäktas fram. Det...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab