Bourbon Whiskey – ja det stavas whiskey för att det var irländare som slog sig ner i Bourbon County och började destillera – är en av världens absolut största spritsorter. Bourbon är huvudingrediensen i flera av världens allra största drinkar och cocktails som Old Fashioned, Mint Julep, Whiskey Sour och Manhattan. I dag är bourbontillverkningen hårt reglerad och omgärdas sedan 1964 av lagar som kongressen antagit. Bland annat måste bourbon tillverkas av minst 51 % majs, lagras på rostade fat av ny amerikansk ek och får inte destilleras till en alkoholhalt högre än 80 %.
Wild Turkey låter i regel sin whisky mogna på sina fat under 6–12 år vilket ger kraftfulla smaker och en klassisk mörkbrun färg.
Som all bourbonwhiskey kännetecknas Wild Turkey Rare Breed av intensiva gräddiga toner med mycket vanilj, kokos och karamell. I doften finns också rika inslag av rostad ek och toner av mynta. Smaken är trots den höga alkoholhalten mjuk och behaglig, mer vanilj, mer sötma och med en lång eftersmak som klingar av i en liten bitter ton. Wild Turkey Rare Breed är en whiskey för den som vill uppleva bourbon i sin mest naturliga form, där varken vatten eller färgämnen har förvanskat smakerna. Det är en anspråksfull whisky som med fördel dricks efter någon halvtimmas luftning och med ett par droppar vatten.
Vid mitten av 1800-talet byggde familjen Ripy ett destilleri vid Wild Turkey Hill i Lawrenceburg, de kallade destilleriet Old Hickory. Det lilla gårdsdestilleriet sålde snart sin sprit på varenda saloon i trakten. Förbudstiden 1920–1933 stängde dock all verksamhet. När de mörka åren var över renoverade familjen Ripy destilleriet och försäljningen återupptogs. Bland annat sålde man till grossisten Austin Nichols. Under en årlig kalkonjakt tog en av cheferna på Austin Nichols, Thomas McCarthy, med sig familjen Ripys bourbon och bjöd sina jaktkamrater. Succén var given och jaktlaget började fråga efter Wild Turkey-whiskeyn. Några år senare lanserades Austin Nichols varumärket Wild Turkey och marknadsförde whiskeyn som det perfekta sällskapet under kalkonjakten. Austin Nichols köpte under de lång tid bourbonwhiskey på den öppna marknaden och buteljerade Wild Turkey med sprit från många destillerier, däribland Boulevard Distillery i Tyrone.
• Wild Turkey är en sour mash-whiskey, det vill säga att mäsken får jäsa med tillsatts av föregående mäsk, ungefär som surdegsbröd. Ursprungssträngen är mycket gammal
• Wild Turkey var president Dwight D. Eisenhowers favoritwhiskey
• Wild Turkeys besökscenter har fått flera arkitekturpriser
• Wild Turkey lagras på hårt rostade fat, kolade till ”Alligator skin” vilket ger mycket smak och färg
• Den nordamerikanska vilda kalkonen kan bli 120 centimeter och flyga i 90 kilometer i timmen
Lär dig mer om whiskey i vår dryckesskola.