Balvenie The Sweet Toast of American Oak 12 yo

Balvenie The Sweet Toast of American Oak 12 YO

Begränsad utgåva Artikelnummer:
70 cl | 579:-

Denna sort är tyvärr slut och i dagsläget vet vi inte om vi får fler till Sverige.

 

Balvenie är destilleriet där allt kan hända. Inget annat destilleri är lika benäget att experimentera och prova nya idéer. Ibland resulterar det i sådant som aldrig får möta en flaska, men då och då skrivs ny whiskyhistoria. Balvenie har skapat en serie kring dessa berättelser – the Balvenie Story Range: Den första delen, ”The Sweet Toast of American Oak”, är ett synnerligen spännande kapitel som nu har buteljerats.

The Balvenie Story Range handlar om människor och händelser på destilleriet som på olika sätt banat nya vägar, testat gränser och fördjupat förståelsen för den klassiska whiskyn. The Sweet Toast of American Oak tar sin början hos blott 25-åriga malt master Kelsey McKechnie. Hon fick sin nya roll för drygt ett år sedan (efter att ha handplockats från Grant’s blendingverksamhet där hon visat upp en unik sensorisk förmåga). Kelsey McKechnie såg med friska ögon på Balvenies historia och framtid. Hon ville undersöka hur mycket smaker man kunde locka fram ur eken. Hon kontaktade Kelvin Cooperage in Louisville, Kentucky och bad om dem om fat av helt ny amerikansk ek, så kallad virgin wood.

Den amerikanska eken (Quercus alba) har annorlunda egenskaper än andra ekarter. Den innehåller en speciell lakton som ger intensiva smaker av kokos och vanilj. När faten kom till Balvenies eget tunnbinderi brändes de en andra gång med en extra djup rostning för att väcka så mycket smakämnen som möjligt ur sin cellulosasömn. När faten så småningom slocknat fördes de till Balvenies tapprum där de fylldes med traditionell Balveniewhisky, som till största delen lagrats på refilled bourbonfat i minst 12 år. Därefter slutlagrades whiskyn under flera månader på de nya smakintensiva faten.

The Sweet Toast of American Oak är en fruktig whisky fylld av vanilj, gräddkola och kokos. De klassiska Balveniesmakerna får i den här berättelsen en rejäl överväxel. Honungen är tydligare, frukten fruktigare och kokosvaniljen omfamnar de kryddiga ektonerna med den lilla rostningsröken på ett sätt som bara ny amerikansk ek kan åstadkomma.

Läs mer
PRIS: 579:-
VOLYM: 70 cl
ALKOHOL: 43%
LAND: Skottland
REGION: Speyside
PRODUCENT: Balvenie

Balvenie invigdes i maj 1893 av William Grant och hans söner, några få år efter att man tagit sitt första destilleri Glenfiddich i drift. Balvenie är ett av Skottlands mest fascinerande destillerier, man har på många sätt värnat old-school-whisky och mer än någon annan slagit vakt om traditionella tillverkningsmetoder som golvmättning, långsam destillering, långa jästider och lokal odlat korn. Balvenie uppfann mer eller…

The Week of Peat – Aged 14 Years

Balvenie The Week of Peat 14 YO (Sk)

The Week of Peat har en stillsam torvig doft med toner av honungskex och malt. Smaken är sammetslent mjuk, torvig, väl...
Pris: 799:- (70 cl)
Balvenie A Day of Dark Barley 26 YO

Balvenie A Day of Dark Barley 26 YO (Sk)

Tänkt nytt har Balvenie gjort många gånger. Är det något destilleri som har mängder med historier att berätta så...
Pris: 6995:- (70 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close