Castelforte Ripasso 2016 - magnum

Castelforte Ripasso 2017 – Magnum

Magnumflaskor Artikelnummer: 5352
150 cl | 209:-

Castelforte Ripasso har en purpurröd färg med mörka kanter och en fyllig doft av mogna bär. Där finns björnbär och körsbär, svarta vinbär och mogna sommarbär. I den fylliga smaken kommer mera körsbär, blåbär, kanderade mandlar och mogna frukter. Eftersmaken bjuder på en balanserad syra med en lång behaglig avslutning.

Ripasso kan bara göras i Valpolicella strax öster om Gardasjön. Det lilla bergiga distriktet är berömt över hela världen. Vinerna härifrån har i allra högsta grad bidragit till att Italien är ett av världens, om inte främsta, så i varje fall mest intressanta, vinländer.

Det historiska hjärtat i Valpolicella är underregionen Classico som omfattar sju kommuner. Vinerna härifrån anses vara de allra främsta. Ripasso är numera ett begrepp som är skyddat av italiensk lag. Metoden går i korthet ut på att man låter ett vanligt, ofta ganska enkelt, Valpolicellavin få en andra jäsning med hjälp av skalrester och bottensatsen från Amaronetillverkningen. Man häller helt enkelt ett färdigt Valpolicella vin över det som blivit kvar när man tappat av Amarone. De söta skalen, druvresterna och jästcellerna får då ny energi och drar i gång jäsningen igen. Ripasso betyder närmast återvinning eller återbruk och syftar på att man tar tillvara druvskalen från Amaronejäsningen. Metoden ökar alkohol- och sockerhalten med någon procent, men ger mångfaldigt mer i smak. Ripassovinerna har blivit så populära att druvskalen från Amaronetillverkningen inte längre räcker till. Det har i sin tur inneburit att en del tillverkare tillsätter torkade druvor för att uppnå samma resultat, vilket är tillåtet men knappast traditionellt.

Druvorna till Castelforte Ripasso kommer från odlingar i fem Valpolicella Classico-områden: Fumane, Negrar, Marano, Sant’ Ambrogio och San Pietro Incariano. Musten har fått jäsa med sina skal i temperaturkontrollerade ståltankar i 12 dagar. Under vintern hälls sedan vinet över skalresterna från produktionen av Castelforte Amarone. Därefter lagras det på slovenska ekfat under minst ett år.

  • Druvorna till Castelforte Ripasso är i huvudsak corvina, corvinone och rondinella
  • Vinet har gjorts enligt Ganimede-metoden, som drar ut så mycket smak och färg som möjligt ur skalen
  • Corvina är den stora Amaronedruvan och därför vanligast i all Ripasso
  • I Valpolicella har det producerats vin sedan troligen 300 f.Kr.
  • Man tror att det ursprungliga sättet att göra vin i Valpolicella var just på torkade druvor
  • Valpolicella tros betyda dalen med de många vinkällarna

Castelforte Ripasso är en fullblodsripasso för alla som uppskattar viner med kraft och pondus. Det är ett storslaget vin till alla former av grillat kött, hastigt stekt ryggbiff eller till örtiga lammkotletter, höstgrytor och andra kryddiga rätter där vinet får motstånd. Välmogna ostar är ett idealiskt sällskap, liksom en bra italiensk charkbricka. Vinet utvecklas under lagring men är utmärkt att dricka nu. Bör serveras runt 16 – 18 grader.

Läs mer
ARTIKELNUMMER: 5352
PRIS: 209:-
VOLYM: 150 cl
ALKOHOL: 14%
LAND: Italien
REGION: Valpolicella
PRODUCENT: Castelforte
PRESSBILD: Ladda ner
castelforte nigab vingård vin

Castelforte är ett av Italiens mer berömda vinvarumärken. Vinet görs av odlarkooperativet Collis-Riondo som är en sammanslutning av fler än 2 200 vinodlare i Venetien. Tillsammans odlar kooperativet vin på mer än 6 000 hektar, vilket gör det till en av landets största producenter. Castelforte är ett gammalitalienskt namn och betyder närmast befäst borg, vilket också framgår av märkets logotyp. Produktionen omfattar allt…

Castelforte Amarone Della Valpolicella 2015 - magnum

Castelforte Amarone Della Valpolicella 2015 – Magnum (It)

Castelforte Amarone della Valpolicella har en mörkt purpurröd färg. Doften är intensiv, russinlik med inslag av...
Pris: 379:- (150 cl)
Castelforte Amarone Della Valpolicella 2015

Castelforte Amarone Della Valpolicella 2015 (It)

Castelforte Amarone Della Valpolicella har en mörkt purpurröd färg. Doften är intensiv, russinlik, körsbär och...
Pris: 179:- (75 cl)

Inspiration

nigab valpolicella veneto
Kunskap & Tips

Valpolicella – Venetos viners hjärta

Salsiccia-ragu med färska fikon, chili och buffelmozzarella
Huvudrätt

Salsiccia-ragu med färska fikon, chili och buffelmozzarella

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close