Castelforte Prosecco Extra Dry

Castelforte Prosecco Extra Dry

Mousserande vin Artikelnummer: 7720
75 cl | 89:-

Smakbeskrivning

Castelforte Prosecco Extra Dry är en torr prosecco gjord på druvan glera med en blommig arom där mogna äpplen, grapefrukt och tropiska frukter framträder. Smaken har söta inslag av honungsmelon, persika, fläder och tuttifrutti. Moussen är frisk och bubblande (spumante) och eftersmaken tämligen torr och fruktig. Alkoholhalten ligger på 11%.

Användningsområden

Castelforte Prosecco Extra Dry är ett elegant och festligt sällskapsbubbel. Internationellt omskrivet som ett av de mer prisvärda proseccovinerna. Prosecco Extra Dry är ett underbart aperitifvin och ett vin som både livar upp en fest och som står upp mot bra skaldjurs- och fiskrätter. Idealiskt till räkor och havskräftor och även till mindre kryddstark asiatisk mat. Oslagbart som välkomstdrink. Bör serveras ordentligt kylt, gärna 6–8 grader.

Om Prosecco

Prosecco har blivit en världssuccé. Numera finns det inte en stjärnkrog som inte har ”Den italienska champagnen” på sina menyer. Världen dricker spritz och prosecco så det bubblar i glasen. Prosecco kan som bekant bara göras i ett litet begränsat område i Italien. Från några av de allra bästa odlingarna kommer Castelforte Prosecco Extra Dry.

Prosecco var länge en kuriositet på italienska restauranger men är numera var mans dryck. Prosecco har inte samma aristokratiska klang som champagne utan snarare en rustik och lantlig ton, mer som olivolja och pasta än gåslever och ostron. Den italienska gastronomin har blivit ett älskat allemanskök långt utanför Italien och därmed har proseccon fått en vidöppen dörr in i mångas hjärtan. Prosecco brukar beskrivas som bubblorna i den italienska folksjälen och i sina bästa stunder är den värdig vilka välslipade champagneglas som helst.

För några år sedan infördes strängare regler och i dag får prosecco bara produceras i 15 kommuner kring byarna med de svåruttalade namnen Valdobbiadene och Conegliano och i nio provinser i regionerna Venetien och Friuli. Det är från trakten kring Valdobbiadene som mycket av den allra bästa champagnen kommer, där finns också ett par DOCG-klassade odlingar. Prosecco måste bestå av minst 85 procent glera, som fram till 2009 förvirrande nog hade samma namn som vinet.

Om Castelforte Prosecco

Castelforte Prosecco Extra Dry har vuxit på sluttningarna utanför Valdobbiadene. Efter att vinet har jäst klart får det en andra jäsning i slutna trycktankar, (charmatmetoden). Med hjälp av en liten mängd socker och en ny jästkultur sätts jäsningen igång igen. Sockret förbrukas och alkohol och koldioxid binds i vinet innan det lagras på flaska i två år.

  • Riondo är en av de största producenterna i Italien
  • Prosecco har haft ursprungsbeteckningen DOC sedan 1969
  • Prosecco görs i tre torrhetsgrader, Brut, Extra Dry och Dry – där Dry är den sötaste märkligt nog
  • Prosecco finns också i lätt pärlande frizzante-stil
  • Prosecco är i dag världens mest exporterade vin
Läs mer
ARTIKELNUMMER: 7720
PRIS: 89:-
VOLYM: 75 cl
ALKOHOL: 11%
LAND: Italien
REGION: Venetien
PRODUCENT: Castelforte
PRODUKTBLAD: Ladda ner
PRESSBILD: Ladda ner
castelforte nigab vingård vin

Castelforte är ett av Italiens mer berömda vinvarumärken. Vinet görs av odlarkooperativet Collis-Riondo som är en sammanslutning av fler än 2 200 vinodlare i Venetien. Tillsammans odlar kooperativet vin på mer än 6 000 hektar, vilket gör det till en av landets största producenter. Castelforte är ett gammalitalienskt namn och betyder närmast befäst borg, vilket också framgår av märkets logotyp. Produktionen omfattar allt…

amarone vinflaska castelforte

Castelforte Amarone Riserva 2015 (It)

Amarone är utan tvekan en av vinvärldens tungviktare. Ett välbevakat varumärke som står för yppersta kvalitet...
Pris: 299:- (75 cl)
Castelforte Ripasso 2016 - magnum

Castelforte Ripasso 2017 – Magnum (It)

Castelforte Ripasso har en purpurröd färg med mörka kanter och en fyllig doft av mogna bär. Där finns björnbär...
Pris: 209:- (150 cl)

Inspiration

Dryckesskola

Hur gör man mousserande vin?

prosecco_nigab flaskor
Kunskap & Tips

Prosecco – en bubblande succé

Krustader med chèvre-creme, fikon, balsamvinäger och krasse
Matrecept

Krustader med chèvre-creme, fikon, balsamvinäger och krasse

Lyxig chipsbricka med löjrom, vispad smetana, rödlök och dill
Förrätt

Lyxig chipsbricka med löjrom, vispad smetana, rödlök och dill

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close