Mousserande vin från Nigab
Vin

Mousserande vin

”Min Gud jag dricker stjärnor” sägs munken Dom Perignon ha utbrustit när han för första gången smakade vin som hade börjat jäsa på sin flaska och utvecklat kolsyra. Detta är väl dock lika sant som att det var han som uppfann champagnen.

Mousserande vin är ett samlingsbegrepp för många kolsyrade bubbelviner. Tillverkning av högklassigt mousserande vin sker i alla vinländer. Ofta är vinerna ursprungsskyddade som italienska Prosecco och Spumante, spanska Cava, tyska Sekt och inte minst kungsvinet Champagne, och förstås Cremánt från Frankrike självt. Mousserande viner är oftast torra och vita, även om det förekommer såväl rosé, som röda och söta bubblande viner. Det finns flera metoder att tillverka mousserande viner.

Principen är att den koldioxid som frigörs som kolsyra när socker jäses till alkohol stängs inne i vinet. Vanligen sker detta i ståltankar (Charmat-metoden). Mer traditionellt är att ge vinet en andra jäsning på flaska, (Champagne-metoden) vilket anses ge vinet en djupare smak och en mer pärlande mousse. Mindre känt är också det mousserande vin som kallas för mousseux, ett franskt bubbel som framställs på annat sätt än de klassiska franska metoderna.

Asti Cinzano (It)

Asti Cinzano har en kristallklar ljus, halmgul färg med en lätt och frisk mousse. Doften är kraftfull med toner av...
Pris: 79:- (75 cl)

Inspiration

Vildand med rotselleri, rödvinssky och västerbottenskum
Huvudrätt

Vildand med rotselleri, rödvinssky och västerbottenskum

Vegetarisk Carbonara
Huvudrätt

Vegetarisk Carbonara

Kyckling cacciatore (jägarkyckling)
Kunskap & Tips

Hur ska jag välja vin till kyckling?

vinflaskor cremant tillverkning
Kunskap & Tips

Crémant – en bubblande lillebror som växer sig allt startkare

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close