Hecula Castano nigab

Hécula 2016

Rött vin Artikelnummer: 76880
75 cl | 99:-

Hécula är en druvren monastrell som under sex månader har lagrats på franska och amerikanska ekfat. Vinet har odlats på 750 meters höjd där temperaturen ofta legat mellan 40 och 45 grader. Vinet har en djupt purpurröd färg och en doft som bjuder på blåbär, mogna hallon, lakrits och en elegant lite blommig mineralton. Smaken är mycket fyllig, välbalanserat fruktig med balanserande tanniner och en elegant ekighet. Lång och intensiv eftersmak. Ett vin som kan lagras och utvecklas under flera år.

I den lilla staden Yecla, i den varmaste och torraste delen av Spanien i Murcia-provinsen omkring tio mil från turiststränderna i Alicante och Costa Blanca ligger ett av landets mest fascinerade vinföretag. Här finns Familia Castaño, den mest passionerade och innovativa vinfamiljen i regionen. Familjen Castaño är kända för sitt närmast vetenskapliga arbete med den lokala ikondruvan monastrell – Hécula är en frukt av detta arbete.

Monastrell är mer känd under sitt franska namn mourvèdre. Det är en mycket tålig druva som sällan buteljeras i sin rena form: Monastrell är en extrem varmklimatsdruva som tjurigt kräver massor av värme och som avskyr kyla. I Spaniens inland och på den nederbördsfattiga högplatån odlas Monastrell sedan Fenicierna tog den till Katalonien för nästan 3 000 år sedan. Få andra druvsorter klarar den intensiva spanska sommarhettan. Monastrell är en av landets allra mest odlade druvor, men den är svårflörtad och används mest till bulkvin eller som iblandningsdruva. Den har dessutom ett skördefönster som bara står på glänt en kort tid vilket inte gör den lättare att odla. Det var just den utmaningen Ramón Castaño Santa såg framför sig när han 1950 byggde ett av Spaniens modernaste vinerier och utrustade det med den senaste tekniken.

Familjen Castaño väntade i 30 år innan de började buteljera sitt vin. Så lång tid tog det att analysera fram de perfekta odlingsförhållandena och att utröna när den korta skördetiden var som mest gynnsam. Tack vare familjen Castaños noggrannhet och höga ambitioner har vinerna från den lilla regionen Yecla skördat stora framgångar och monastrelldruvan vunnit allt större internationell respekt.

Hécula är ett spännande vin för den som vill uppleva en druvren monastrell när den buteljerats och vinifierats på ett optimalt sätt. Den höghöjdsodlade, extremt soldyrkande druvan har utvecklat ett mustigt och smakrikt vin som gifter sig utmärkt med alla former av grillat, helstekt kött, gärna vilt, eller med en klassisk entrecote. Det går också mycket bra ihop med hårda lagrade ostar och många kryddiga rätter. Färdigt att drickas nu, men vinner på några års lagring. Bör serveras runt 16–18 grader.

– Familjen Castaño anses vara pionjärer och nytänkare i den spanska vinindustrin
– D.O. Yecla har torra kalk- och lerjordar och delas in i ett höghöjdsområde (700–800 meter) och ett lägre (300–400 meter)
– Yecla är en D.O-appelation som endast omfattar en enda mindre ort.

Läs mer
ARTIKELNUMMER: 76880
PRIS: 99:-
VOLYM: 75 cl
ALKOHOL: 14%
LAND: Spanien
REGION: Yecla
PRODUCENT: Familia Castaño
PRESSBILD: Ladda ner

Familia Castaño

Mer om producenten

Familjen Castaño har en lång historia i Yecla, och liksom många andra familjer i området har man i generationer odlat druvor och gjort vin. Familia Castaño grundades dock först på 1950-talet av Ramon Castaño, som sedan dess har lett företaget till positionen som den ledande producenten i Yecla. Framförallt har Familia Castaño lett utvecklingen från att endast producera bulkvin för den spanska marknaden till att istället i…

Castaño GSM 2016

Castaño GSM 2017 (Sp)

Castaño GSM har en mörk djupröd färg. Dofter är mörk och generös av mogna björnbär,  blåbär, viol och inslag...
Pris: 99:- (75 cl)
Castaño Santa

Castaño Santa 2015 (Sp)

Santa har en mörk körsbärsröd färg och tydliga dofter av svarta vinbär, björnbär och plommon med en söt...
Pris: 199:- (75 cl)

Inspiration

Örtstekt lammracks med krämig paprikasås och dill- och citronrostad potatis
Huvudrätt

Örtstekt lammracks med krämig paprikasås och dill- och citronrostad potatis

Huvudrätt

Entrecôte med betsallad och Manchegosås

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close