Paul Jaboulet Côte-Rôtie ”Les Jumelles” 2014

Paul Jaboulet Côte-Rôtie ”Les Jumelles” 2015

Rött vin Artikelnummer: 2090
75 cl | 399:-

”Les Jumelles” betyder tvillingarna och anspelar på att druvorna till detta vin kommer de båda kullarna Côte Brune och Côte Blonde i Côte Rôtie.

Cõte Rotie Les Jumelles har en ung betagande röd färg och en mycket delikat och balanserad doft med toner av viol, plommon, persika, läder och kryddor. Smaken är komplex och elegant med mörka bär, balanserade tanniner. Inslag av björnbär, vitpeppar och charkuterier.

Côte Rotie är en av Rhônedalens mest respekterade appellationer. Vinerna härifrån är mycket eftertraktade och anses vara några av världens allra främsta i sitt slag. Här vid Rhônedalens nordligaste kullar har det odlats vin i 2 400 år. Här finns Frankrikes allra äldsta vingårdar och vinstockarnas rötter når djupt ner i romartiden.

Côte Rotie betyder närmast de ”grillade kullarna”, och med tanke på dessa kullars sydöstliga och skyddade läge och hur brant de stupar ner mot floden är det förståeligt att Medelhavssolen kan vara närmast brutal i sin hetta. Det är bara tre små orter, eller församlingar kanske är en bättre benämning här i den fromma delen av Frankrike, som har rätt att producera Côte Rotie-viner: Ampuis, Saint-Cyr-sur-le-Rhône och Tupin-et-Semons – även inom dessa församlingar är det bara vissa odlingslotter som får kalla sig Côte Rotie. De allra främsta vingårdarna ligger ovanför den lilla staden Ampuis. Där finns de berömda kullarna Côte Brune och Côte Blonde. Härifrån kommer några av världens allra förnämsta syrah-viner. Det sägs att kullarnas namn kommer från när Markis de Maugiron, för över 500 år sedan, delade upp ägorna mellan sina två döttrar, en brunett och en blondin.

Längs de extremt branta sluttningarna i Côte Rotie odlar man vin på i stort sett samma vis som på romartiden. Druvstockarna måste skötas för hand och i de allra brantaste partierna måste man mer eller mindre använda stegar för att komma åt druvorna.

Paul Jaboulet är en av de stora producenterna i Rhône. Deras Côte Rotie och Hermitage-viner brukar närmast tävla om att vara världens bästa. Druvorna till Côte Rotie Les Jumelles har vuxit både på Côte Blonde och Côte Brune. Skördeuttaget var lågt på grund av förödande hagelstormar under blomningen. Vinet skördades under två dagar i början av oktober. Efter vinifieringen lagrades det på franska ekfat, varav 20 procent var så kallad virgin oak.

2014 – En mild vinter med mycket regn gjorde att vinstockarna klarade sig bra genom en mycket varm och torr vår. Temperaturen steg ända upp till 30-35 C under maj och juni. I början av juni kom åter regnet och sommaren fortsatte med mulet och regnigt väder. I slutet av augusti kom värmen åter och druvorna kunde mogna inför skörden.

Läs mer
ARTIKELNUMMER: 2090
PRIS: 399:-
VOLYM: 75 cl
ALKOHOL: 13%
LAND: Frankrike
REGION: Côte Rôtie
PRODUCENT: Paul Jaboulet
PRODUKTBLAD: Ladda ner
PRESSBILD: Ladda ner

Paul Jaboulet

Mer om producenten

Paul Jaboulet har anor ända tillbaka till Napoleontiden då man vet att Antoine Jaboulet odlade vin i Rhônedalen. De första skriftliga beläggen för att han producerade vin är från 1834, men troligen var han redan då en etablerad vinmakare i trakten. Paul Jaboulet blev snart en av de främsta producenterna i norra Rhône, något som befästes år 1919 när de blev de enda ägarna till kapellet högst upp på Hermitage-kullen….

Paul Jaboulet Crozes Hermitage Domaine de Thalabert 2017 (Fr)

Djupröd färg. Stor och generös doft av lagerblad, färska örter och björnbär. Inslag av charkuterier, rökta...
Pris: 279:- (75 cl)
Paul Jaboulet Cornas Domaine de Saint-Pierre 2017

Paul Jaboulet Cornas Domaine de Saint-Pierre 2017 (Fr)

Jaboulet Cornas – Domaine de Saint-Pierre 2017 är ett mycket fylligt och mustigt vin med mängder av muskler och...
Pris: 579:- (75 cl)

Inspiration

Älgfilé med selleripuré, vilt sky och rårörda bär
Huvudrätt

Älgfilé med selleripuré, vilt sky och rårörda bär

Älgfilé med selleripuré, vilt sky och rårörda bär
Huvudrätt

Tournedos ”Franccini” med rödlöksmarmelad och frittes

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close