Ritual Pinot Noir 2015

Rött vin Artikelnummer:
75 cl | 179:-

Ritual pinot noir har skördats i gryningen och sorterats för hand i dubbla omgångar. Därefter har musten pressats mycket försiktigt och fått jäsa på vildjäst för att utveckla så mycket komplexitet som möjligt. Ritual är ett komplext och aromatiskt vin med doft av tranbär och hallon. Smaken är välbalanserad med tydlig fruktighet, med tanniner och en kryddig vaniljton från de elva månader som vinet lagrats på både ny och gammal fransk ek.

Längst in i den allra östligaste delen av Casablanca Valley odlar den berömda vinfamijen Heneeus några av Chiles mest respekterade viner. Här är mikroklimatet perfekt för druvor som föredrar ett lite kallare klimat, som pinot noir. Härifrån kommer familjen Huneeus Ritual, en fatlagrad pinot noir där den svårbemästrade druvan spelar ut sitt fulla register.

Klimatet i Chile är ett av jordens mest variationsrika. Det långsmala bergslandet sträcker sig från breddgrader i höjd med Västafrika nästan ända ner till Antarktis. Det är ömsom kallt, fuktigt, stekhett och kruttorrt. Vin odlas nästan över hela landet och stilarna är många. Mycket betydelsefullt för Chiles klimat är den så kallade Humbolt-strömmen som drar med sig kallt syrerikt vatten från Antarktis upp längs hela Chiles kust. Den gigantiska havsströmmen sänker temperaturen med 2–3 grader. I Casablanca Valley några mil nordväst om Santiago är klimatet ännu svalare. Här samverkar Humbolt-strömmen med kalla havsvindar och brisen som sveper ner från Andernas snöklädda toppar. Här har morgondimman som rullar in från havet svårt att ta sig förbi bergväggen. Här trivs kall-klimatdruvor som pinot noir och sauvignon blanc.

Till Casablanca Valley kom familjen Huneeus 1990. Redan då var de kända som branschens främsta. Agustin Huneeus hade erfarenhet från 15 vinproducerande länder, inte minst från USA där familjen också köpte vingårdar detta år. Men som ex-chilenare blev Casablanca och Veramont som att komma hem. Efter några år började odlingarna bära frukt och vinproduktionen utvecklades sakta med bättre och bättre kvaliteter för varje år. Under varumärket Ritual buteljerar Veramont några av sina allra bästa viner.

Vinmakare: Sofía Araya
Druvor: 100% Pinot Noir
Jordmån: Granit & sand
Lagring: 11 månader på fransk ek, 20%ny
pH: 3,62 g/l
Socker:1,8 g/l
Totalsyra: 4,84 g/l

 

Läs mer
PRIS: 179:-
VOLYM: 75 cl
ALKOHOL: 14%
LAND: Chile
REGION: Casablanca
PRODUCENT: Veramonte
Veramonte vineyards in Casablanca

Veramonte Estate grundades 1990 av Agustin Huneeus och hans hustru Valerie. Augustin Huneeus brukar beskrivas som det chilenska vinets nestor. Han började 1960 som verkställande direktör på ett litet chilenskt vinföretag, som under hans ledning växte till landets största. 1971 lämnade han Chile och blev chef för Seagrams vinavdelning i New York. Hustrun Valerie var utbildad oenolog och doktor i biokemi. Hon övergav en…

Veramonte Syrah 2018

Veramonte Gran Reserva Syrah 2018 (Ch)

Veramonte Syrah 2018 har en mörk, djup röd färg. Doften är stor och kryddig med generös fruktighet och druvtypiska...
Pris: 149:- (75 cl)

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close