Produkter

Taggar

Inspiration:
Älgfilé med selleripuré, vilt sky och rårörda bär

Ingredienser

    Kött

    • rapsolja och smör att steka i
    • 700 gr älg innerfilé, putsad och skuren kuren i 4 skivor

    Sky

    • rapsolja och smör att fräsa i
    • 2 st banan schalottenlökar skalade och skurna i tunna skivor
    • 1 st stor morot skalad och skuren i slantar
    • 1 msk brunt socker
    • 3 dl rött vin
    • 1 st timjankvist
    • 2 st lagerblad
    • 3 dl viltfond (köpt viltfond späd efter förpackningens anvisning)
    • (Maizena om toppredning önskas)

    Puré

    • 1 stor rotselleri, skalad och skuren i tärningar
    • 1 stor palsternacka, skalad och skuren i slantar
    • 3 potatisar, skalade och skurna i bitar
    • 25 g smör
    • ca 1 dl grädde
    • Salt
    • Hackad krus persilja

    Bär

    • 1,5 dl frysta lingon
    • 1,5 dl frysta blåbär
    • 2 msk socker (efter smak)
    • 1 krm krossade korianderfrön (efter smak)

    Tillagning

      Bär

      1. ----- Bär
      2. Vänd upp ingredienserna i en skål och låt tina innan servering.

      Sky

      1. ----- Sky
      2. Hetta upp en panna med rapsolja och smör till medeltemperatur, fräs löken och morötterna. Strö över socker och rör runt till det vill fastna i botten.
      3. Häll över vinet och rör om, lägg i timjan och lager blad och låt allt reducera till det bara är lite vätska kvar, slå över viltfonden och kok ihop till rätt smak och tjocklek. Sila av skyn innan servering.

      Puré

      1. ----- Puré
      2. Kok rotfrukterna i saltat vatten till dom är mjuka, klicka i smör och hälften av grädden. Mixa ihop din puré häll på mer grädde efter önskad konsistens, salta efter smak.

      Kött

      1. ----- Kött
      2. Salta och peppra köttet lätt.
      3. Hetta upp en stekpanna med rapsolja till hög temperatur, klicka i rejält med smör och låt det tystna innan du lägger i köttet.
      4. Lägg först en stekyta runt om köttet genom att rulla det i pannan, där efter toppen och botten, ös köttet under stekning.
      5. Låt där efter köttet stekas klart i ugn med termometer till den stekgrad du önskar. 54 grader = medium rare.

    Inspiration

    Mer inspiration

    Nigab - Dryck - Sommarsallad med sparris, parmesan & jordgubbsvinegrette

    Sommarsallad med sparris, parmesan & jordgubbsvinegrette

    En somrig sallad kan vara räddaren i nöden under varma sommardagar när man inte har hunnit planera maten och skall försöka göra något av det som finns i kylen / grönsaksskålen. ÄR man lyckligt lottad har man kanske en trädgård att hämta något från. En matig sallad serverad på ett stort fat är underbart både till vardags och till fest. Här ett underbart recept lagom till sommarens färska jordgubbar. Receptet är...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Vilka viner kan man lagra och hur länge?

    Vilka viner kan man lagra och hur länge?

    ”Vilka viner kan man lagra och hur länge” är en fråga som ständigt återkommer. När vi pratar om att lagra vin så är syftet att vinet ska utvecklas, förändras och mogna och bli mer komplexa och intressanta…i bästa fall. Precis som människor är viner i sin ungdom pigga, friska och fräscha men kanske lite bångstyriga och opolerade. Med tiden och med rätt förutsättningar mognar både vinet och människan och blir mer...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning!

    Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning!

    Att Bruichladdich är ett av whiskyvärldens mest omtyckta destillerier framgick med all tydlighet i förra veckan då vi bjöd in till ett världsrekordförsök i Whiskyprovning. 2 283 personer hade anmält sig och inför representanter från Guinness World Records putsades det gamla rekordet med 31 deltagare. Världsrekordprovningen ägde rum på En Öl och Whiskymässa i Göteborg som besöktes av 25 000 personer. Därmed har mässan...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Bruichladdich gör världsrekordförsök på En Öl & Whiskymässa i Göteborg

    Bruichladdich gör världsrekordförsök på En Öl & Whiskymässa i Göteborg

    Den 13 april bjuder den skotska whiskytillverkaren Bruichladdich in till ett världsrekordförsök i Göteborg. Målet är att ta sig in i Guinness Rekordbok genom att samla fler än 2252 deltagare till världens största whiskyprovning genom tiderna. Göteborg har genom åren varit skådeplats för flera världsrekord, bland annat i dressyr och för flest nationaliteter i en åkattraktion. Nu kan göteborgarna snart komma att få...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Krustader med chèvre-creme, fikon, balsamvinäger och krasse

    Krustader med chèvre-creme, fikon, balsamvinäger och krasse

    Getost och fikon tillsammans med balsamvinäger är minst sagt en vinnande kombination. Superenkel att göra och försvinnande gott. Satsa på en kvalitativ balsamvinäger så det blir extra gott! Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så här gör du” vilket får dig att smaka av, addera, smaka av igen tills du är...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Bistecca Fiorentina med rosmarinrostad potatis, chipotlemajonnäs, rostad vitlök och grillad sallad

    Bistecca Fiorentina med rosmarinrostad potatis, chipotlemajonnäs, rostad vitlök och grillad sallad

    Bistecca Fiorentina är en klassisk kötträtt som egentligen är en grillad T-bone steak med tillbehör. I detta fall serveras även gyllene och krispig ugnsrostad potatis, chipotlemajonnäs och grillad hjärtsallad till köttet. Om ni har tillgång till en sous vide är det att föredra men går lika bra tillaga köttet i ugn. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Grillad avokado med tonfisk, soja, sesammajonnäs, stenbitsrom och shisokrasse

    Grillad avokado med tonfisk, soja, sesammajonnäs, stenbitsrom och shisokrasse

    Detta är en riktigt höjdarrätt. Rökigheten i den grillade avokadon tillsammans med soja, sesam och tonfisk är mitt i prick. Detta är den perfekta förrätten till en bättre middag eller när det blivit dags för lite vardagslyx. Ge det ett försök, du kommer älska det. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab

    Welcome to Nigab

    Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

    By confirming your age you are also
    approving this website using cookies.

    Dela via

    Få inspiration i mailkorgen

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


    Nigab