Produkter

Taggar

Alsace är ett av våra närmaste vindistrikt ute i Europa och har länge varit ett populärt resmål för vinälskande svenskar. Det är inte svårt att förstå varför Alsace är en så uppskattad vinregion. Här finns franska charmen och ”ambiancen” parad med tysk ordning och reda. Det är helt enkelt det bästa av två världar, ett resultat av en lång historia där Alsace ömsom varit franskt och tyskt. Det visar sig i maten, arkitekturen och framförallt i vinerna.

På tyskt manér sätter man i Alsace ut druvsorten på etiketten, vilket är långt ifrån självklart i Frankrike. Vi hittar också tyska druvsorter som gewurztraminer och riesling men också pinot gris, muscat, sylvaner, pinot blanc, auxerrois och den blå pinot noir.

Vinlagstiftningen är mer lättbegriplig här än i många andra delar av Frankrike. De flesta vinerna betecknas enbart som ”Alsace”, varken mer eller mindre, och anger druvsort. Lättbegripligt. Om vinet är gjort på någon av de så kallade ”ädla” druvorterna riesling, gewurztraminer, pinot gris eller muscat och dessutom odlats på någon av de 51 grand cru-vingårdarna så sätter man ut beteckningen ”Alsace Grand Cru”, druva samt namnet på vingården. Inte heller så krångligt?

Man gör också viner med flera olika druvsorter och då kallas dessa ofta ”edelzwicker” eller ”gentil”.

På de fyra ”ädla” sorterna kan man också göra söta viner. Vin från sent skördade druvor kallas ”vendange tardive” och är alltid fylliga i varierande grader av sötma. Om druvorna dessutom blivit angripna av ädelröta, vilket inte händer varje år, så kallas vinet ”sélection de grains nobles” och är komplext, smakrikt och mycket sött.

Det enda som egentligen är lite besvärligt med vinerna härifrån är att det inte är helt lätt att förstå om vinerna är helt torra eller har restsötma. Det finns inget officiellt system att märka ut sötman på flaskan. Vissa producenter har egna sätt att ange sötman medan andra inte bryr sig alls. De flesta är torra och aldrig mer än halvtorra, men det finns två sätt att förvissa sig om söthetsgraden. Det lite mer osäkra sättet är att fråga, man vet ju aldrig om man får ett ärligt svar. Det säkraste och samtidigt det roligaste sättet är – smaka!

Det som gör alsacevinerna speciella och som skiljer dem stilmässigt från sina tyska kusiner är att de är fylligare, fruktigare, smakrikare  och lite alkoholrikare. Detta beror på att Alsace oväntad nog är det soligaste och torraste området i Frankrike, faktiskt nästa lika torrt som södra Spanien. Tack vare bergskedjan Vogeserna ligger Alsace i så kallad ”regnskugga”. Regnmolnen som drar in från Atlanten över Frankrike når aldrig över de höga bergen och vi får ett soligt, varmt och torrt klimat med långa milda höstar som ger fullt mogna druvor. Att vingårdarna ofta ligger högt och på sluttningar med sydöstligt hjälper också till. Att Alsace dessutom har en mycket varierad jordmån ger också vinerna personlighet och varierad karaktär.

Förutom de kända vita vinerna så gör man också lite röda viner av pinot noir som ofta är ljusa och ganska lätta. Gillar man bubblor så finns också ”crémant de alsace” som framställs enligt den traditionella metoden och oftast på druvan pinot blanc.

Av allt det ovan nämnda inser man varför att resa i Alsace är ett rent nöje. Härliga viner av olika typer. Torrt, varmt och soligt. Det är korta avstånd mellan de pittoreska byarna och den mesta vinproduktionen är småskalig. De flesta odlare har mindre än ett hektar. Det gör att du på de små krogarna kan få vin från deras egen bakgård eller så knackar du på en garageport och köper vin från bonden som själv jäst vinet i källaren. Du kan också hitta små destillerier som gör fantastiska produkter av alla upptänkliga frukter och bär, lokala bryggerier, underbara ostar och givetvis njuta den härligt rustika lokala maten.

Undvik bara januari och februari. Då är det kallt och rått och allt, precis allt, är stängt.

Inspiration

Mer inspiration

Nigab - Dryck - Sommarsallad med sparris, parmesan & jordgubbsvinegrette

Sommarsallad med sparris, parmesan & jordgubbsvinegrette

En somrig sallad kan vara räddaren i nöden under varma sommardagar när man inte har hunnit planera maten och skall försöka göra något av det som finns i kylen / grönsaksskålen. ÄR man lyckligt lottad har man kanske en trädgård att hämta något från. En matig sallad serverad på ett stort fat är underbart både till vardags och till fest. Här ett underbart recept lagom till sommarens färska jordgubbar. Receptet är...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Vilka viner kan man lagra och hur länge?

Vilka viner kan man lagra och hur länge?

”Vilka viner kan man lagra och hur länge” är en fråga som ständigt återkommer. När vi pratar om att lagra vin så är syftet att vinet ska utvecklas, förändras och mogna och bli mer komplexa och intressanta…i bästa fall. Precis som människor är viner i sin ungdom pigga, friska och fräscha men kanske lite bångstyriga och opolerade. Med tiden och med rätt förutsättningar mognar både vinet och människan och blir mer...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning!

Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning!

Att Bruichladdich är ett av whiskyvärldens mest omtyckta destillerier framgick med all tydlighet i förra veckan då vi bjöd in till ett världsrekordförsök i Whiskyprovning. 2 283 personer hade anmält sig och inför representanter från Guinness World Records putsades det gamla rekordet med 31 deltagare. Världsrekordprovningen ägde rum på En Öl och Whiskymässa i Göteborg som besöktes av 25 000 personer. Därmed har mässan...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Bruichladdich gör världsrekordförsök på En Öl & Whiskymässa i Göteborg

Bruichladdich gör världsrekordförsök på En Öl & Whiskymässa i Göteborg

Den 13 april bjuder den skotska whiskytillverkaren Bruichladdich in till ett världsrekordförsök i Göteborg. Målet är att ta sig in i Guinness Rekordbok genom att samla fler än 2252 deltagare till världens största whiskyprovning genom tiderna. Göteborg har genom åren varit skådeplats för flera världsrekord, bland annat i dressyr och för flest nationaliteter i en åkattraktion. Nu kan göteborgarna snart komma att få...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Krustader med chèvre-creme, fikon, balsamvinäger och krasse

Krustader med chèvre-creme, fikon, balsamvinäger och krasse

Getost och fikon tillsammans med balsamvinäger är minst sagt en vinnande kombination. Superenkel att göra och försvinnande gott. Satsa på en kvalitativ balsamvinäger så det blir extra gott! Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så här gör du” vilket får dig att smaka av, addera, smaka av igen tills du är...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Bistecca Fiorentina med rosmarinrostad potatis, chipotlemajonnäs, rostad vitlök och grillad sallad

Bistecca Fiorentina med rosmarinrostad potatis, chipotlemajonnäs, rostad vitlök och grillad sallad

Bistecca Fiorentina är en klassisk kötträtt som egentligen är en grillad T-bone steak med tillbehör. I detta fall serveras även gyllene och krispig ugnsrostad potatis, chipotlemajonnäs och grillad hjärtsallad till köttet. Om ni har tillgång till en sous vide är det att föredra men går lika bra tillaga köttet i ugn. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Grillad avokado med tonfisk, soja, sesammajonnäs, stenbitsrom och shisokrasse

Grillad avokado med tonfisk, soja, sesammajonnäs, stenbitsrom och shisokrasse

Detta är en riktigt höjdarrätt. Rökigheten i den grillade avokadon tillsammans med soja, sesam och tonfisk är mitt i prick. Detta är den perfekta förrätten till en bättre middag eller när det blivit dags för lite vardagslyx. Ge det ett försök, du kommer älska det. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Lammfilé med rödvinssås, bakad spetskål, tryffelmanchego och hasselnöt

Lammfilé med rödvinssås, bakad spetskål, tryffelmanchego och hasselnöt

Lammfilé är en underskattad köttbit som är prisvärd och fylld med god smak. Tillsammans med spetskålen, tryffeln och hasselnötterna blir detta en fullträff. Rödvinssåsen hjälper till att sy ihop alla smaker till en härlig smaksymfoni. Testa, det är inte svårt.  Det är viktigt att du ger såsen tid att reduceras så börja med den och låt den stå till servering. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab