Produkter

Taggar

Alsace är ett av våra närmaste vindistrikt ute i Europa och har länge varit ett populärt resmål för vinälskande svenskar. Det är inte svårt att förstå varför Alsace är en så uppskattad vinregion. Här finns franska charmen och ”ambiancen” parad med tysk ordning och reda. Det är helt enkelt det bästa av två världar, ett resultat av en lång historia där Alsace ömsom varit franskt och tyskt. Det visar sig i maten, arkitekturen och framförallt i vinerna.

På tyskt manér sätter man i Alsace ut druvsorten på etiketten, vilket är långt ifrån självklart i Frankrike. Vi hittar också tyska druvsorter som gewurztraminer och riesling men också pinot gris, muscat, sylvaner, pinot blanc, auxerrois och den blå pinot noir.

Vinlagstiftningen är mer lättbegriplig här än i många andra delar av Frankrike. De flesta vinerna betecknas enbart som ”Alsace”, varken mer eller mindre, och anger druvsort. Lättbegripligt. Om vinet är gjort på någon av de så kallade ”ädla” druvorterna riesling, gewurztraminer, pinot gris eller muscat och dessutom odlats på någon av de 51 grand cru-vingårdarna så sätter man ut beteckningen ”Alsace Grand Cru”, druva samt namnet på vingården. Inte heller så krångligt?

Man gör också viner med flera olika druvsorter och då kallas dessa ofta ”edelzwicker” eller ”gentil”.

På de fyra ”ädla” sorterna kan man också göra söta viner. Vin från sent skördade druvor kallas ”vendange tardive” och är alltid fylliga i varierande grader av sötma. Om druvorna dessutom blivit angripna av ädelröta, vilket inte händer varje år, så kallas vinet ”sélection de grains nobles” och är komplext, smakrikt och mycket sött.

Det enda som egentligen är lite besvärligt med vinerna härifrån är att det inte är helt lätt att förstå om vinerna är helt torra eller har restsötma. Det finns inget officiellt system att märka ut sötman på flaskan. Vissa producenter har egna sätt att ange sötman medan andra inte bryr sig alls. De flesta är torra och aldrig mer än halvtorra, men det finns två sätt att förvissa sig om söthetsgraden. Det lite mer osäkra sättet är att fråga, man vet ju aldrig om man får ett ärligt svar. Det säkraste och samtidigt det roligaste sättet är – smaka!

Det som gör alsacevinerna speciella och som skiljer dem stilmässigt från sina tyska kusiner är att de är fylligare, fruktigare, smakrikare  och lite alkoholrikare. Detta beror på att Alsace oväntad nog är det soligaste och torraste området i Frankrike, faktiskt nästa lika torrt som södra Spanien. Tack vare bergskedjan Vogeserna ligger Alsace i så kallad ”regnskugga”. Regnmolnen som drar in från Atlanten över Frankrike når aldrig över de höga bergen och vi får ett soligt, varmt och torrt klimat med långa milda höstar som ger fullt mogna druvor. Att vingårdarna ofta ligger högt och på sluttningar med sydöstligt hjälper också till. Att Alsace dessutom har en mycket varierad jordmån ger också vinerna personlighet och varierad karaktär.

Förutom de kända vita vinerna så gör man också lite röda viner av pinot noir som ofta är ljusa och ganska lätta. Gillar man bubblor så finns också ”crémant de alsace” som framställs enligt den traditionella metoden och oftast på druvan pinot blanc.

Av allt det ovan nämnda inser man varför att resa i Alsace är ett rent nöje. Härliga viner av olika typer. Torrt, varmt och soligt. Det är korta avstånd mellan de pittoreska byarna och den mesta vinproduktionen är småskalig. De flesta odlare har mindre än ett hektar. Det gör att du på de små krogarna kan få vin från deras egen bakgård eller så knackar du på en garageport och köper vin från bonden som själv jäst vinet i källaren. Du kan också hitta små destillerier som gör fantastiska produkter av alla upptänkliga frukter och bär, lokala bryggerier, underbara ostar och givetvis njuta den härligt rustika lokala maten.

Undvik bara januari och februari. Då är det kallt och rått och allt, precis allt, är stängt.

Inspiration

Mer inspiration

Nigab - Dryck - Valpolicella – Venetos viners hjärta

Valpolicella – Venetos viners hjärta

Få områden i Italien har samma klang hos vinvänner som Valpolicella: Denna region i västra Veneto breder ut sig vid foten av de italienska Alperna strax öster om Gardasjön och väster om Verona. Valpolicella är känt för sitt vin och inte minst för de unika viner som bara kan och får produceras här: Amarone, Ripasso och Recioto. Namnet Valpolicella förlorar sig långt bort i historien, troligen har det sina rötter i både...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Amarone – drottningvinet från Valpolicella

Amarone – drottningvinet från Valpolicella

Sett till smak, karaktär och kraftfullhet är Amarone en svårslagen och mustig vinupplevelse. Amaronevinet är också ett exempel på hur innovation och experimentlusta kan bana väg för ett helt vinland och förvandla en anonym region till en betydande världsdel i vinvärlden. Amarone tillskrivs ofta en lång historisk tradition, men det var inte förrän på 1950-talet som en del vinhus började experimentera med jäststammar som...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Kronärtskockssoppa med rotfruktschips

Kronärtskockssoppa med rotfruktschips

Soppa är något man inte äter tillräckligt av. Speciellt framåt lite svalare eller riktigt kalla dagar är soppan perfekt med sin värmande och helande känsla. Kronärtskockssoppan är en riktig klassiker som passar lika bra till vardags som till förrätt på finmiddagen på helgen. Receptet på denna kronärtskockssoppa är till fyra middagsportioner eller åtta förrätter. Servera med ett torrt och smakrikt vin eller en torrare...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Sauvignon blanc - som en daggfrisk sommarmorgon

Sauvignon blanc - som en daggfrisk sommarmorgon

Sauvignon blanc är en av de druvor som kanske är lättast att känna igen. Om du sysslat med trädgårdsarbete det allra minsta så vet du hur en klassisk sauvignon blanc från det svala Loire doftar; nyklippt gräs, buxbom, nässlor, krusbär, fläder och färska örter. Den doftar som en daggfrisk sommarmorgon i trädgården helt enkelt. Smaken är åt det lättare hållet och alltid torr och krispigt frisk. Att druvan är så...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Johan Jureskogs ”Hamburgare Choucroute Garnie”

Johan Jureskogs ”Hamburgare Choucroute Garnie”

Hamburgare brukar traditionellt sett paras ihop med rött vin eller öl för att stå emot de kraftfulla smakerna från köttet och tillbehören. Öl kan dock bli väldigt mättande tillsammans med kraftigare rätter medan rött vin i sin tur kan upplevas som tungt en varm sommardag. För de som hellre skulle vilja avnjuta ett friskt glas vitt till sin burgare, men samtidigt vill att drycken ska matcha maten, har Johan Jureskog tagit...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Sommarsallad med sparris, parmesan & jordgubbsvinegrette

Sommarsallad med sparris, parmesan & jordgubbsvinegrette

En somrig sallad kan vara räddaren i nöden under varma sommardagar när man inte har hunnit planera maten och skall försöka göra något av det som finns i kylen / grönsaksskålen. ÄR man lyckligt lottad har man kanske en trädgård att hämta något från. En matig sallad serverad på ett stort fat är underbart både till vardags och till fest. Här ett underbart recept lagom till sommarens färska jordgubbar. Receptet är...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Vilka viner kan man lagra och hur länge?

Vilka viner kan man lagra och hur länge?

”Vilka viner kan man lagra och hur länge” är en fråga som ständigt återkommer. När vi pratar om att lagra vin så är syftet att vinet ska utvecklas, förändras och mogna och bli mer komplexa och intressanta…i bästa fall. Precis som människor är viner i sin ungdom pigga, friska och fräscha men kanske lite bångstyriga och opolerade. Med tiden och med rätt förutsättningar mognar både vinet och människan och blir mer...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab