Asiatisk fiskoppa
Fiskrätter

Asiatisk fisksoppa

Dela

Kategorier

En både värmande och smakfull fisksoppa med asiatiska smaker. Grunden är både lite söt av kokosmjölken och lite stark av chilipastan. Passar utmärkt till ett lite fruktigare vitt vin.

Detta recept är beräknat till 4 portioner
30 minuter – borde räcka…

Ingredienser

  • 2 schalottenlökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 msk rapsolja
  • 1 röd chili
  • 1 citrongräs
  • 1/2 kruka koriander
  • 2 lime (skal + zest)
  • 3 msk riven ingefära

  • 800 ml (2 pkt) kokosmjölk
  • 2 dl vatten
  • 3 msk fisksås
  • 1 msk tamari
  • 1 msk honung
  • 2 tsk gochujang (eller annan chilipasta)

  • 200 g morot
  • 1 röd paprika
  • 1 pak choi
  • 250 g broccoli
  • 150 g sockerärtor

  • 250 g lax
  • 250 g torsk
  • 150 g räkor

Tillagning

  1. Börja med att förbereda grönsakerna. Finhacka schalottenlök och vitlök. Skala och skiva morötterna, tärna paprikan och dela upp pak choi i kvartar. Skölj broccolin och dela upp den i mindre buketter samt skiva upp stammen. Plocka korianderbladen från stjälkarna och hacka upp stjälkarna fint. Skiva chilin fint och riv ingefäran. Skala av det yttersta på citrongräset och banka till det med den trubbiga sidan av kniven. Finhacka upp gräset ordentligt.
  2. Ta fram en traktorpanna med lock. Fräs först schalottenlöken i olja i 1-2 minuter, tillsätt sedan vitlöken och stek försiktigt tills löken är glansig.
  3. Häll kokosmjölk, vatten, fisksås, tamari, honung, gochujang, limezest, chili, citrongräs och korianderstjälkar i pannan och rör runt. Låt koka upp. Tillsätt morot, broccoli, pak choi och paprika i soppan och låt småputtra med lock i cirka fem minuter.
  4. Pressa i limesaften i soppan och smaka av med salt och eventuellt mer gochujang om du vill ha den hetare. Dela upp fisken i tärningar och lägg ned dem i soppan, tryck försiktigt ned fisken under vätskan, täck med lock och dra av från plattan. Låt stå i cirka fem minuter tills fisken är färdig. Lägg i räkorna och smaka av med salt.
  5. Häll upp soppan i djupa tallrikar och toppa med strimlad sockerärtor och koriander.

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close