Huvudrätt

Boeuf bourguignon med trattkantareller och pressad potatis

Dela

Betyg (0 röster)

Kategorier

Vad vore livet utan en Boeuf bourguignon emellanåt? När hösten kryper på och kvällarna blir mörka – då är det dags att sätta grytan på spisen och ringa sina vänner.

Tillagningstid: 4 pers 2 timmar

Tipset. Äter man inte vetemjöl så kan man reda grytan med maizena.

Av Smak i Bild.
Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik Berglund.

Ingredienser

  • 2 msk matolja
  • 25 gr smör
  • 200 g rökt fläsksida
  • 15 st steklökar, skalade
  • 1 kg högrev
  • Salt och peppar
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 flaska rött vin (gärna från Bourgogne)
  • 2 msk tomatpuré
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 10 stjälkar timjan
  • ½ liter vatten
  • 2 dl spädd kalvfond
  • 15 svartpepparkorn
  • 1 dl torkade trattkantareller
  • 10 st champinjoner
  • 50 gr syltlökar
  • 8 stora potatisar
  • 1 dl persilja

Tillagning

  1. Hetta upp en stekpanna med matolja till hög temperatur, lägg i smöret. Strimla och bryn fläsk och skalade steklökar väl, lägg sedan över i en gjutjärnsgryta eller en tjockbottnad kastrull (minst 4 liter). Låt fettet stanna kvar i pannan. Tärnat högreven i kuber, ca 4x4 cm. Bryn köttet i omgångar, salta och peppra väl och lägg över köttet i grytan. Avsluta med att strö mjölet i stekpannan och vispa runt. Häll på vinet och låt koka upp. Häll sedan över allt i grytan.
  2. Tillsätt tomatpuré, krossade vitlökar, timjan, vatten, kalvfond, pepparkorn och låt koka på medeltemperatur under lock tills köttet är mört ca. 1 ½ timme. Tillsätt sedan delade svampar och syltlök och låt sjuda ytterligare 15 min.
  3. Skala och koka potatisen så att de blir färdiga samtidigt som grytan. Pressa och servera tillsammans med grytan.
  4. Garnera med hackad persilja.

Kommentarer

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close