Produkter

Taggar

Vinerna från Bourgogne har varit omsjungna sedan medeltiden och är kanske det franska vinområde som har längst dokumenterad historia. När de berömda slotten i Bordeaux skördade sina första druvor hade redan bourgognevinerna serverats vid de europeiska hoven i trehundra år.

Man har byggt sitt renommé i princip på två olika typer av viner; röda av druvan pinot noir och torra vita av druvan chardonnay. Det förekommer två mindre viktiga druvor också; den blå gamay och den gröna aligoté. Men i princip handlar det alltså om röda viner av pinot noir och vita av chardonnay. Det finns även en liten rännil av rosé och en hel del mousserande vin (crémant) framställt enligt samma metod som champagne.

Bourgogne är långsträckt och täcker in Chablis som ligger tio mil norrut som en liten ö för sig själv och där man endast gör vita viner som har en mycket frisk syra och sällan någon märkbar fatkaraktär. Själva huvudområdet ligger utspritt på tio mil mellan Dijon i norr och Mâcon i söder. I det bördiga Mâconnais och Côtes Chalonnaise i söder framställs större volymer av bra röda och vita viner med ganska fruktig karaktär. Men det är från det lilla nordliga området som går under namnet Côtes d’Or som det främsta vinerna kommer ifrån. Côtes d’Or  består av två delar. Det nordligaste är Côtes de Nuits där röda viner dominerar och därunder av Côtes de Beaune som är ett mer utpräglat vitvinsområde. Côte d’Or kan enkelt beskrivas som en förkastningsbrant som genom erosion blivit som ett lapptäcke av små vingårdar med olika geologisk sammansättning, solexponering och topografi.

Framförallt i Côte d’Or anses varje vingård ha sina alldeles egna förutsättningar att prägla vinet, ett så kallat ”terroir*. Därför är druvorna pinot noir och chardonnay särskilt viktiga då de brukar beskrivas som ”transparenta”, det vill säga att de inte har en egen kraftfull karaktär utan släpper fram influenserna från växtplatsen. Vinerna kommer därför, i idealfallet, att präglas mer av sitt ursprung än av druvan.

Eftersom vingården eller växtplatsen är det som anses viktigast har Bourgogne delats upp i hundra mindre underregioner och byar (village). Jämförelsevis så har den många gånger större regionen Bordeaux endast 53 appellationer. Därutöver har Bourgogne runt sexhundra klassificerade vingårdar (premier cru och grand cru).

Gott och väl så. Men det blir värre. Genom otaliga arvsskiften har dessutom vingårdarna delats upp vilket innebär att de enskilda klassificerade vingårdarna kan ha ett stort antal olika ägare. Den största vingården Clos de Vougeot Grand Cru är på 50 ha och har ett åttiotal ägare. Teoretiskt sett skulle vi därför varje år kunna hitta åttio olika vinifieringar och buteljeringar av Clos de Vougeot Grand Cru. Nu är det inte riktigt så illa. Det finns en balanserande faktor i röran som går under benämningen ”négociants”. Det är helt enkelt vinfirmor som köper druvor och/eller vin från de enskilda odlarna och vinifierar, lagrar och säljer vin. De kan också äga egna vinodlingar.  Från en stor négociant kan du ofta hitta viner från de viktigaste underregionerna och vingårdarna.

Hur smakar då vinerna från Bourgogne? Ja de vita kan gå från de lätta, bentorra, extremt friska vinerna med toner av citrus och gröna äpple från Chablis till de fylliga, feta, smöriga, nötiga och fatlagrade vinerna från byn Meursault. De röda går från ganska lätta, friska och mjukt silkiga viner med toner av röda bär som de man hittar i Volnay. Deras raka motsats finner vi i grannbyn Pommard vars viner kan vara otroligt kraftfulla och sträva med mer mörk fruktighet.

Men det som gör bourgogne så speciellt och eftertraktat är alla de nyanser de kan uppvisa, variationen från växtplatsen, komplexiteten från mognad i flaskan och den nästan sensuella upplevelsen när de är som bäst.

Inspiration

Mer inspiration

Nigab - Dryck - Sauvignon blanc - som en daggfrisk sommarmorgon

Sauvignon blanc - som en daggfrisk sommarmorgon

Sauvignon blanc är en av de druvor som kanske är lättast att känna igen. Om du sysslat med trädgårdsarbete det allra minsta så vet du hur en klassisk sauvignon blanc från det svala Loire doftar; nyklippt gräs, buxbom, nässlor, krusbär, fläder och färska örter. Den doftar som en daggfrisk sommarmorgon i trädgården helt enkelt. Smaken är åt det lättare hållet och alltid torr och krispigt frisk. Att druvan är så...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Johan Jureskogs ”Hamburgare Choucroute Garnie”

Johan Jureskogs ”Hamburgare Choucroute Garnie”

Hamburgare brukar traditionellt sett paras ihop med rött vin eller öl för att stå emot de kraftfulla smakerna från köttet och tillbehören. Öl kan dock bli väldigt mättande tillsammans med kraftigare rätter medan rött vin i sin tur kan upplevas som tungt en varm sommardag. För de som hellre skulle vilja avnjuta ett friskt glas vitt till sin burgare, men samtidigt vill att drycken ska matcha maten, har Johan Jureskog tagit...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Sommarsallad med sparris, parmesan & jordgubbsvinegrette

Sommarsallad med sparris, parmesan & jordgubbsvinegrette

En somrig sallad kan vara räddaren i nöden under varma sommardagar när man inte har hunnit planera maten och skall försöka göra något av det som finns i kylen / grönsaksskålen. ÄR man lyckligt lottad har man kanske en trädgård att hämta något från. En matig sallad serverad på ett stort fat är underbart både till vardags och till fest. Här ett underbart recept lagom till sommarens färska jordgubbar. Receptet är...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Vilka viner kan man lagra och hur länge?

Vilka viner kan man lagra och hur länge?

”Vilka viner kan man lagra och hur länge” är en fråga som ständigt återkommer. När vi pratar om att lagra vin så är syftet att vinet ska utvecklas, förändras och mogna och bli mer komplexa och intressanta…i bästa fall. Precis som människor är viner i sin ungdom pigga, friska och fräscha men kanske lite bångstyriga och opolerade. Med tiden och med rätt förutsättningar mognar både vinet och människan och blir mer...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning!

Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning!

Att Bruichladdich är ett av whiskyvärldens mest omtyckta destillerier framgick med all tydlighet i förra veckan då vi bjöd in till ett världsrekordförsök i Whiskyprovning. 2 283 personer hade anmält sig och inför representanter från Guinness World Records putsades det gamla rekordet med 31 deltagare. Världsrekordprovningen ägde rum på En Öl och Whiskymässa i Göteborg som besöktes av 25 000 personer. Därmed har mässan...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Bruichladdich gör världsrekordförsök på En Öl & Whiskymässa i Göteborg

Bruichladdich gör världsrekordförsök på En Öl & Whiskymässa i Göteborg

Den 13 april bjuder den skotska whiskytillverkaren Bruichladdich in till ett världsrekordförsök i Göteborg. Målet är att ta sig in i Guinness Rekordbok genom att samla fler än 2252 deltagare till världens största whiskyprovning genom tiderna. Göteborg har genom åren varit skådeplats för flera världsrekord, bland annat i dressyr och för flest nationaliteter i en åkattraktion. Nu kan göteborgarna snart komma att få...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Krustader med chèvre-creme, fikon, balsamvinäger och krasse

Krustader med chèvre-creme, fikon, balsamvinäger och krasse

Getost och fikon tillsammans med balsamvinäger är minst sagt en vinnande kombination. Superenkel att göra och försvinnande gott. Satsa på en kvalitativ balsamvinäger så det blir extra gott! Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så här gör du” vilket får dig att smaka av, addera, smaka av igen tills du är...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Bistecca Fiorentina med rosmarinrostad potatis, chipotlemajonnäs, rostad vitlök och grillad sallad

Bistecca Fiorentina med rosmarinrostad potatis, chipotlemajonnäs, rostad vitlök och grillad sallad

Bistecca Fiorentina är en klassisk kötträtt som egentligen är en grillad T-bone steak med tillbehör. I detta fall serveras även gyllene och krispig ugnsrostad potatis, chipotlemajonnäs och grillad hjärtsallad till köttet. Om ni har tillgång till en sous vide är det att föredra men går lika bra tillaga köttet i ugn. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab