Produkter

Taggar

Nästan all cava kommer från Penedès och där har man tillverkat mousserande vin sedan mitten av 1800-talet. När vinlusen slog till i Katalonien på 1870-talet så ersattes de bortvittrande vinstockarna med blå druvor nästan helt av gröna druvor. Detta sammanföll med att Josep Raventós efter studier av den traditionella metoden i Champagne utvecklat tekniken på sin egen bodega i Sant Sadurní d’Anoia. Fröet till en fantastisk vinframgång var sått. Idag produceras en kvarts miljard (!) buteljer årligen av cava.

Cava är inte bara ett ”bubbel”. Varje flaska har genomgått samma process som vid tillverkning av champagne. Efter alkoholjäsning till ett torrt, stilla vin blandas många olika viner tillsammans till önskad karaktär, socker och jäst tillsätts, vinet tappas på flaska och försluts med en kapsyl. I de svala källarna får sedan flaskorna vila medan jästen omvandlar sockret i till någon procent alkoholhalt samt koldioxid, det vill säga de fina bubblorna. När jästen konsumerat allt socker sjunker de döda jästcellerna till botten och bildar en fällning som vinet får fortsätta vila på under en tid. Ju längre tid vinet har kontakt med fällningen desto mer komplexa aromer av bland annat jäst och bröd får vinet samt framförallt en fylligare och rikare munkänsla. För att få kallas cava måste det lagras i minst 9 månader på sin fällning. Står det ”reserva” på flaskan ska den lagras minst 15 månader. Om det står ”gran reserva” ska det ha lagrats minst 30 månader och dessutom vara helt torrt. Sedan 2014 finns även vingårdsbetecknad cava ”Cava del Paraje Calificado”. Förutom andra väldigt strikta kvalitetskrav måste den vila 36 månader på fällningen.

När vinet legat tillräckligt länge måste jästfällningen avlägsnas annars kommer vinet att bli grumligt. Jästen måste flyttas från sidan av de liggande flaskorna till kapsylen. Detta sker genom en process där vinflaskorna genom att samtidigt skakas, roteras och stegvis ändra läge till stående på kapsylen. Detta gjordes förr manuellt med flaskorna i träställningar. Detta mycket slitsamma och tidskrävande arbete rationaliserades genom en maskin som kallas gyropalette. En hel binge med 500-600 flaskor skakas och vrids samtidigt av en maskin enligt ett schema. Denna uppfinning är skapad för cava-framställning och används idag till produktion av mousserande kvalitetsviner i hela världen, även i Champagne.
När jästen samlats vid kapsylen kyls flaskhalsen ner kraftigt så jästen kapslas in i en ispropp som sedan skjuts ut genom trycket som bildats av kolsyran. Flaskan toppas upp med lite vin och eventuellt lite druvsocker för att söta upp vinet innan buteljen försluts med kork och grimma. Idag är nästan all cava torr med bara ytterst lite sötma och allra helst knastertorr, ”brut nature” utan någon tillsatts alls.

Cava skiljer sig från champagne genom att den oftast är fylligare, fruktigare och lite kraftfullare och ibland med en liten rökig ton. Men cava kan ha samma typ av komplexitet från lagringen som champagne. Om man jämför med den omåttligt populära proseccon som är druvig med ganska enkla fruktaromer så är cavan torrare, smakrikare och mer komplex. Med sin smakrikedom och fruktighet så är cava ett ”gastronomiskt” vin, det vill säga att det fungerar till många olika typer av mat beroende på stil.

Nästan all cava kommer från Penedès i Katalonien men det finns ett antal andra regioner i Spanien där den också tillverkas. De vanligaste druvorna är macabeu, parellada, and xarel-lo men också garnacha, trepat och monastrell samt även champagnedruvorna pinot noir och chardonnay förekommer.

Inspiration

Mer inspiration

Nigab - Dryck - Paul Jaboulet – Biodynamiska viner i världsklass

Paul Jaboulet – Biodynamiska viner i världsklass

Paul Jaboulet Aîné är en av en av världens mest ikoniska producenter. Ingen annan har betytt lika mycket för Rhônedalens rykte som en av världens bästa platser för vinodling. Med viner som Hermitage La Chapelle anses de vara ”the state of art” inom konsten att förädla vin. När familjen Frey och oenologen Caroline Frey kom till Paul Jaboulet Aîné 2006 satte man omedelbart igång med att ställa om verksamheten i en mer...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck -

"My wines always tells a story" - Caroline Frey

Caroline Frey virvlade in i den franska vinvärlden 2004. Hon blev snabbt en representant för en ny generations vinmakare som vitaliserade och förändrade vinproduktionen. Som ung kvinna, med enastående och drivande egenskaper, fick hon den tannintyngda och gubbiga vinbranschen att frusta. Med vassa klackar (hon beskriver sig själv som en fashionista) slog hon sig in i och tog plats i den manliga bastionen. - Det var inte alltid...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Sicilien - medelhavets solmogna viner

Sicilien - medelhavets solmogna viner

Sicilien är för många synonymt med La Cosa Nostra, Kommissarie Montalbano, pittoreska fiskebyar och…citroner. Mindre känt är att Medelhavets största ö har en vingårdsareal lika stor som Sydafrikas. Här produceras de traditionella marsalavinerna, enorma mängder enkelt vin, storartade lagringsviner och några av de mest eftersökta vinerna i storstäderna naturvinsbarer. Sicilien är egentligen inte särskilt mycket Italien....

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Italiens egen ögonsten till druva - sangiovese

Italiens egen ögonsten till druva - sangiovese

Sangiovese är utan konkurrens Italiens mest odlade, kända och framstående druva. Vi hittar den främst i mellersta Italien där den är druvan bakom Toscanas finaste viner, men vi hittar den i princip hela landet från norr till söder. Trots sitt rykte och att den räknas till en av världens stora karaktärsdruvor är den väldigt ovanlig utanför Italiens gränser. Vi hittar små odlingar i Chile och Argentina och den börjar få...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Svensk taco med dovhjort, västerbottenost och syltade kantareller

Svensk taco med dovhjort, västerbottenost och syltade kantareller

Klassik taco i all ära men när du fyller den med smaker från svensk skog blir den en fullpoängare! Tacokryddan består av enbär, timjan, rosmarin, salt och svartpeppar vilket ger köttet en chans att glänsa. Tillsammans med västerbottenmajonnäs, stekt endivsallad, syltade kantareller, silverlök och friterad persilja är detta utan tvekan den godaste tacon jag ätit. Hemgjorda bröd är busenkelt men orkar du inte göra det så...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Den italienska ikonen Campari gör ett månadslångt gästspel på Eataly Stockholm

Den italienska ikonen Campari gör ett månadslångt gästspel på Eataly Stockholm

Med start lördag 13 oktober tar Campari över balkongen på Eataly Stockholm och lanserar en Campari Red Bar där det serveras drinkar baserade på den rubinröda drycken under en månads tid. Baren har öppet onsdag till söndag, 17.00 till midnatt (söndagar till 22.00) och ändrar karaktär under veckans olika dagar med gästspel och överraskningar av olika slag. Inget annat varumärke är så förknippat med det pulserande...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Malbec - druvan som höll på att falla i glömska

Malbec - druvan som höll på att falla i glömska

Malbec är en druva med en lite märklig historia. Myten säger att druvan för flera hundra år sedan introducerades i Frankrike av en ungrare vid namn Malbec. Druvan blev omåttligt populär och var faktiskt fram till andra halvan av 1800-talet den mest odlade druvan i Frankrike till dess att den ökända vinlusen slog ut närmare hälften av vinarealen. Idag hittas den bara i mindre omfattning i Loire (under namnet cot), i Bordeaux...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab