Produkter

Taggar

Nästan all cava kommer från Penedès och där har man tillverkat mousserande vin sedan mitten av 1800-talet. När vinlusen slog till i Katalonien på 1870-talet så ersattes de bortvittrande vinstockarna med blå druvor nästan helt av gröna druvor. Detta sammanföll med att Josep Raventós efter studier av den traditionella metoden i Champagne utvecklat tekniken på sin egen bodega i Sant Sadurní d’Anoia. Fröet till en fantastisk vinframgång var sått. Idag produceras en kvarts miljard (!) buteljer årligen av cava.

Cava är inte bara ett ”bubbel”. Varje flaska har genomgått samma process som vid tillverkning av champagne. Efter alkoholjäsning till ett torrt, stilla vin blandas många olika viner tillsammans till önskad karaktär, socker och jäst tillsätts, vinet tappas på flaska och försluts med en kapsyl. I de svala källarna får sedan flaskorna vila medan jästen omvandlar sockret i till någon procent alkoholhalt samt koldioxid, det vill säga de fina bubblorna. När jästen konsumerat allt socker sjunker de döda jästcellerna till botten och bildar en fällning som vinet får fortsätta vila på under en tid. Ju längre tid vinet har kontakt med fällningen desto mer komplexa aromer av bland annat jäst och bröd får vinet samt framförallt en fylligare och rikare munkänsla. För att få kallas cava måste det lagras i minst 9 månader på sin fällning. Står det ”reserva” på flaskan ska den lagras minst 15 månader. Om det står ”gran reserva” ska det ha lagrats minst 30 månader och dessutom vara helt torrt. Sedan 2014 finns även vingårdsbetecknad cava ”Cava del Paraje Calificado”. Förutom andra väldigt strikta kvalitetskrav måste den vila 36 månader på fällningen.

När vinet legat tillräckligt länge måste jästfällningen avlägsnas annars kommer vinet att bli grumligt. Jästen måste flyttas från sidan av de liggande flaskorna till kapsylen. Detta sker genom en process där vinflaskorna genom att samtidigt skakas, roteras och stegvis ändra läge till stående på kapsylen. Detta gjordes förr manuellt med flaskorna i träställningar. Detta mycket slitsamma och tidskrävande arbete rationaliserades genom en maskin som kallas gyropalette. En hel binge med 500-600 flaskor skakas och vrids samtidigt av en maskin enligt ett schema. Denna uppfinning är skapad för cava-framställning och används idag till produktion av mousserande kvalitetsviner i hela världen, även i Champagne.
När jästen samlats vid kapsylen kyls flaskhalsen ner kraftigt så jästen kapslas in i en ispropp som sedan skjuts ut genom trycket som bildats av kolsyran. Flaskan toppas upp med lite vin och eventuellt lite druvsocker för att söta upp vinet innan buteljen försluts med kork och grimma. Idag är nästan all cava torr med bara ytterst lite sötma och allra helst knastertorr, ”brut nature” utan någon tillsatts alls.

Cava skiljer sig från champagne genom att den oftast är fylligare, fruktigare och lite kraftfullare och ibland med en liten rökig ton. Men cava kan ha samma typ av komplexitet från lagringen som champagne. Om man jämför med den omåttligt populära proseccon som är druvig med ganska enkla fruktaromer så är cavan torrare, smakrikare och mer komplex. Med sin smakrikedom och fruktighet så är cava ett ”gastronomiskt” vin, det vill säga att det fungerar till många olika typer av mat beroende på stil.

Nästan all cava kommer från Penedès i Katalonien men det finns ett antal andra regioner i Spanien där den också tillverkas. De vanligaste druvorna är macabeu, parellada, and xarel-lo men också garnacha, trepat och monastrell samt även champagnedruvorna pinot noir och chardonnay förekommer.

Inspiration

Mer inspiration

Nigab - Dryck - Kronärtskockssoppa med rotfruktschips

Kronärtskockssoppa med rotfruktschips

Soppa är något man inte äter tillräckligt av. Speciellt framåt lite svalare eller riktigt kalla dagar är soppan perfekt med sin värmande och helande känsla. Kronärtskockssoppan är en riktig klassiker som passar lika bra till vardags som till förrätt på finmiddagen på helgen. Receptet är till fyra middagsportioner eller åtta förrätter. Servera med ett torrt och smakrikt vin eller en torrare sherry. Smaklig måltid på...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Sauvignon blanc - som en daggfrisk sommarmorgon

Sauvignon blanc - som en daggfrisk sommarmorgon

Sauvignon blanc är en av de druvor som kanske är lättast att känna igen. Om du sysslat med trädgårdsarbete det allra minsta så vet du hur en klassisk sauvignon blanc från det svala Loire doftar; nyklippt gräs, buxbom, nässlor, krusbär, fläder och färska örter. Den doftar som en daggfrisk sommarmorgon i trädgården helt enkelt. Smaken är åt det lättare hållet och alltid torr och krispigt frisk. Att druvan är så...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Johan Jureskogs ”Hamburgare Choucroute Garnie”

Johan Jureskogs ”Hamburgare Choucroute Garnie”

Hamburgare brukar traditionellt sett paras ihop med rött vin eller öl för att stå emot de kraftfulla smakerna från köttet och tillbehören. Öl kan dock bli väldigt mättande tillsammans med kraftigare rätter medan rött vin i sin tur kan upplevas som tungt en varm sommardag. För de som hellre skulle vilja avnjuta ett friskt glas vitt till sin burgare, men samtidigt vill att drycken ska matcha maten, har Johan Jureskog tagit...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Sommarsallad med sparris, parmesan & jordgubbsvinegrette

Sommarsallad med sparris, parmesan & jordgubbsvinegrette

En somrig sallad kan vara räddaren i nöden under varma sommardagar när man inte har hunnit planera maten och skall försöka göra något av det som finns i kylen / grönsaksskålen. ÄR man lyckligt lottad har man kanske en trädgård att hämta något från. En matig sallad serverad på ett stort fat är underbart både till vardags och till fest. Här ett underbart recept lagom till sommarens färska jordgubbar. Receptet är...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Vilka viner kan man lagra och hur länge?

Vilka viner kan man lagra och hur länge?

”Vilka viner kan man lagra och hur länge” är en fråga som ständigt återkommer. När vi pratar om att lagra vin så är syftet att vinet ska utvecklas, förändras och mogna och bli mer komplexa och intressanta…i bästa fall. Precis som människor är viner i sin ungdom pigga, friska och fräscha men kanske lite bångstyriga och opolerade. Med tiden och med rätt förutsättningar mognar både vinet och människan och blir mer...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning!

Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning!

Att Bruichladdich är ett av whiskyvärldens mest omtyckta destillerier framgick med all tydlighet i förra veckan då vi bjöd in till ett världsrekordförsök i Whiskyprovning. 2 283 personer hade anmält sig och inför representanter från Guinness World Records putsades det gamla rekordet med 31 deltagare. Världsrekordprovningen ägde rum på En Öl och Whiskymässa i Göteborg som besöktes av 25 000 personer. Därmed har mässan...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Bruichladdich gör världsrekordförsök på En Öl & Whiskymässa i Göteborg

Bruichladdich gör världsrekordförsök på En Öl & Whiskymässa i Göteborg

Den 13 april bjuder den skotska whiskytillverkaren Bruichladdich in till ett världsrekordförsök i Göteborg. Målet är att ta sig in i Guinness Rekordbok genom att samla fler än 2252 deltagare till världens största whiskyprovning genom tiderna. Göteborg har genom åren varit skådeplats för flera världsrekord, bland annat i dressyr och för flest nationaliteter i en åkattraktion. Nu kan göteborgarna snart komma att få...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab