Produkter

Taggar

Att bara uttala namnet ”Champagne” väcker förväntningar och tankar om njutning och lyx. Champagne har nästan blivit mer ett varumärke än ett vin. Ett varumärke synonymt med det goda livet, resor, Formel 1, modevisningar och jetset.

Men vi får aldrig glömma att champagne är ett vin som andra. Skapat och format av sitt geografiska läge, klimat, jordmån och traditioner.

Champagne med sitt nordliga och kontinentala läge är egentligen inte helt idealiskt  för vinproduktion. Tack vare närheten till Paris kunde man dock länge sälja stilla röda och vita viner med låg alkohol till storstaden. Men när ångloken kom och transporterna blev snabbare så kunde man inte konkurrera med de fylligare och smakrikare vinerna söderifrån. Man fick fokusera på bubblorna istället. Det var tur för oss.

Det svala klimatet ger viner med hög syra, låg alkohol och inte så mycket druvaromer. Den mycket kalkrika jorden sänker vinets PH-nivå ytterliga. Sammantaget ger detta viner som de flesta av oss inte skulle välja att dricka. Men det är här vinmakningen kommer in i bilden.

Det börjar redan i vingården där hela klasar skördas för hand. Dessa pressas sedan försiktigt för att få en så klar och ren must som möjligt samt att undvika att färg frigörs ur skalen på de blå druvorna. Olika druvsorter och druvor från olika vingårdslägen jäses separat, oftast på ståltank men ibland även på ekfat. Alla dessa olika viner används för att göra en blandning där det nästan alltid ingår viner från andra årgångar. Man blandar in viner från andra år för att kompensera det opålitliga klimatet. Grundvinet som blandas kan innehålla väldigt många delar – ibland upp till ett femtiotal viner. Allt detta för att skapa ett vin av jämn kvalitet och karaktär.

När detta stilla, torra vin är blandat och klart fylls det upp på flaskor och får en tillsatts av jäst och socker. Flaska förseglas med en kronkapsyl och läggs ner i de mörka, svala källarna. Här startar nu jäsningen på nytt när jästen börjar livnära sig på sockret. Nu bildas kolsyran, det vill säga bubblorna, och alkoholhalten ökar någon procent. När sockret är slut dör jästen och sjunker ner och lägger sig på botten. Det är nu det magiska händer. Den döda jästen börjar sakta brytas ned och frigör jästiga och brödiga aromer som ger vinet komplexitet. Men den sönderfallande jästen ger också vinet en fylligare och krämigare munkänsla. En champagne måste ligga på jästfällningen minst 15 månader.

Jästen avlägsnas genom att flaskorna skakas, roteras och vinklas tills de står på på kronkapsylen och jästen samlats vid mynningen. Då kyls flaskhalsen ner så att jästen kapslas in i en ispropp. Kapsylen avlägsnas och den infrusna jästen skjuts ut genom trycket som skapats av kolsyran. Eftersom en del vin försvinner här så fyller man på med mer vin och man passar då också på att söta upp vinet om det behövs innan man sätter i korken och fäster den med en grimma.

Om det enbart står ”champagne” på etiketten så kan man utgå ifrån att det är det en blandning av de olika tillåtna druvsorterna, flera årgångar och växtplatser. Står det ”premier cru” eller ännu hellre ”grand cru” så kommer druvorna från någon av de klassificerade byar som anses ge högre kvalitet. Beteckningen ”blanc de blancs” anger att vinet är gjort av gröna druvor, det vill säga chardonnay, och är i allmänhet lättare och friskare. Står det å andra sidan ”blanc de noirs” så är vinet enbart framställt av de de två tillåtna blå druvsorterna pinot noir och/eller pinot meunier och vinet får en fruktigare och fylligare smak. Om vinet har en angiven årgång så är allt vin från det året och vinet får blir ofta mer karaktärsfullt och måste dessutom ligga minst 36 månader på jästfällningen.

När man lär sig att se bortom bubblorna så inser man snart att champagne ger upplevelser som inte har med den flärdfulla ytan att göra.

Inspiration

Mer inspiration

Nigab - Dryck - Bruichladdich gör världsrekordförsök på En Öl & Whiskymässa i Göteborg

Bruichladdich gör världsrekordförsök på En Öl & Whiskymässa i Göteborg

Den 13 april bjuder den skotska whiskytillverkaren Bruichladdich in till ett världsrekordförsök i Göteborg. Målet är att ta sig in i Guinness Rekordbok genom att samla fler än 2252 deltagare till världens största whiskyprovning genom tiderna. Göteborg har genom åren varit skådeplats för flera världsrekord, bland annat i dressyr och för flest nationaliteter i en åkattraktion. Nu kan göteborgarna snart komma att få...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Krustader med chèvre-creme, fikon, balsamvinäger och krasse

Krustader med chèvre-creme, fikon, balsamvinäger och krasse

Getost och fikon tillsammans med balsamvinäger är minst sagt en vinnande kombination. Superenkel att göra och försvinnande gott. Satsa på en kvalitativ balsamvinäger så det blir extra gott! Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så här gör du” vilket får dig att smaka av, addera, smaka av igen tills du är...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Bistecca Fiorentina med rosmarinrostad potatis, chipotlemajonnäs, rostad vitlök och grillad sallad

Bistecca Fiorentina med rosmarinrostad potatis, chipotlemajonnäs, rostad vitlök och grillad sallad

Bistecca Fiorentina är en klassisk kötträtt som egentligen är en grillad T-bone steak med tillbehör. I detta fall serveras även gyllene och krispig ugnsrostad potatis, chipotlemajonnäs och grillad hjärtsallad till köttet. Om ni har tillgång till en sous vide är det att föredra men går lika bra tillaga köttet i ugn. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Grillad avokado med tonfisk, soja, sesammajonnäs, stenbitsrom och shisokrasse

Grillad avokado med tonfisk, soja, sesammajonnäs, stenbitsrom och shisokrasse

Detta är en riktigt höjdarrätt. Rökigheten i den grillade avokadon tillsammans med soja, sesam och tonfisk är mitt i prick. Detta är den perfekta förrätten till en bättre middag eller när det blivit dags för lite vardagslyx. Ge det ett försök, du kommer älska det. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Lammfilé med rödvinssås, bakad spetskål, tryffelmanchego och hasselnöt

Lammfilé med rödvinssås, bakad spetskål, tryffelmanchego och hasselnöt

Lammfilé är en underskattad köttbit som är prisvärd och fylld med god smak. Tillsammans med spetskålen, tryffeln och hasselnötterna blir detta en fullträff. Rödvinssåsen hjälper till att sy ihop alla smaker till en härlig smaksymfoni. Testa, det är inte svårt.  Det är viktigt att du ger såsen tid att reduceras så börja med den och låt den stå till servering. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Pizza bianco med kapris, körsbärstomat, serrano-skinka, crème fraiche, buffelmozzarella och körvel

Pizza bianco med kapris, körsbärstomat, serrano-skinka, crème fraiche, buffelmozzarella och körvel

Pizza bianco är som du kanske vet en vit pizza utan tomatsås. Denna pizza med kapris, serrano och körsbärstomat är bara för god! Sältan i kaprisen lyfter hela pizzans smaker. Ett tips är göra flera pizzor för att dem kommer att gå åt. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så här gör du” vilket får...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Tapas med grillad rödräka, citronmajonnäs på grillad baguette, manchego och chark

Tapas med grillad rödräka, citronmajonnäs på grillad baguette, manchego och chark

Vem älskar inte Tapas! Denna bräda är utmärkt till fördrinken och är dessutom enkel att göra. Se till att köpa rödräkor eller liknande som är certifierat hållbart fiskade. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så här gör du” vilket får dig att smaka av, addera, smaka av igen tills du är nöjd med...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Rödbetstartar med äpple, machésallad med honungscitronette och mandel

Rödbetstartar med äpple, machésallad med honungscitronette och mandel

Detta är ett utmärkt vegansk variant på den klassiska råbiffen som även kommer att falla den mest inbitna köttätaren i smaken. Vill man göra den vegetarisk är getost på crostinin ett alternativ. En oväntad tolkning av en klassiker som är både väldigt god och fräsch rätt och som passar perfekt som en förrätt. Testa och du kommer att älska den! Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Pulled Pork-fritters med chilimajonnäs, picklad lök och koriander

Pulled Pork-fritters med chilimajonnäs, picklad lök och koriander

Detta är en perfekt rätt att göra på resterna från gårdagens pulled pork-middag. När jag gör pulled pork är detta alltid en stående förrätt dagen efter. Dessa små kroketter är väldigt enkla att göra samtidigt som de är fantastiskt goda. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så här gör du” vilket...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Bakad hälleflundra med råstekt haricotsverts, ostronskivling, rödvinssås och körvel

Bakad hälleflundra med råstekt haricotsverts, ostronskivling, rödvinssås och körvel

Hälleflundra är en svår fisk som kräver varsam behandling. Baka fisken därför långsamt så köttet inte stressas och blir torrt. Tillsammans med rödvinssåsen, råstekt haricotsverts och ostronskivling blir det en perfekt kombination. För er som vill ha lite mer kolhydrater kan ni med fördel rosta potatis eller liknande. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Lyxig chipsbricka med löjrom, vispad smetana, rödlök och dill

Lyxig chipsbricka med löjrom, vispad smetana, rödlök och dill

Enkelt och lyxigt snacks som passar till vilken middag eller fest som helst. Ett tips är att använda spritspåse till var och en av ingredienserna och färdigställa brickan när gästerna anländer. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så här gör du” vilket får dig att smaka av, addera, smaka av igen tills du...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Rätt temperatur för kött och fisk

Rätt temperatur för kött och fisk

En bra kökstermometer är bland det bästa redskap man kan ha i ett kök. Den hjälper dig på enklaste sätt att inte servera överstekta, hårda köttbitar till dina gäster. Köp en bra termometer - det är det värt! Viktigt tips är även att inte ta köttet direkt från kylen till stekpannan. Då finns risken att du kyler stekpannan för mycket och resultatet blir att du kokar köttet istället. Tänk även på att låta köttet...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Ostron med gurka-, chili- och ginvinägrett

Ostron med gurka-, chili- och ginvinägrett

Den 14 februari firas Alla hjärtans dag – en dag då vi hyllar kärleken lite extra. Att ge bort en bukett röda rosor är för många en självklar kärleksförklaring – inte minst på alla hjärtans dag. Men rosor kan även fungera som smaksättare i både mat och dryck. Ett exempel är Hendrick´s Gin, som får sin unika smak av bland annat röda rosenblad och gurka. Dess komplexa karaktär gör att den även fungerar utmärkt...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Gingravad lax med avokadokräm, sallad, päron och rostade hasselnötter

Gingravad lax med avokadokräm, sallad, päron och rostade hasselnötter

Den 14 februari firas Alla hjärtans dag – en dag då vi hyllar kärleken lite extra. Att ge bort en bukett röda rosor är för många en självklar kärleksförklaring – inte minst på alla hjärtans dag. Men rosor kan även fungera som smaksättare i både mat och dryck. Ett exempel är Hendrick´s Gin, som får sin unika smak av bland annat röda rosenblad och gurka. Dess komplexa karaktär gör att den även fungerar utmärkt...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Råraka med havskräfta och brynt smörsmetana

Råraka med havskräfta och brynt smörsmetana

Otroligt god rätt som passar både till fest och vardag. Råraka som är stekt på rätt sätt är ofattbart gott och allt man behöver är rikligt med smör, tid och tålamod. Genom att vända rårakan flera gånger och inte steka på för hög temperatur blir rårakan gyllene och krispig utan att bli bränd. Toppa med vad du vill men denna variant är verkligen supergod! Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab