Produkter

Taggar

Att bara uttala namnet ”Champagne” väcker förväntningar och tankar om njutning och lyx. Champagne har nästan blivit mer ett varumärke än ett vin. Ett varumärke synonymt med det goda livet, resor, Formel 1, modevisningar och jetset.

Men vi får aldrig glömma att champagne är ett vin som andra. Skapat och format av sitt geografiska läge, klimat, jordmån och traditioner.

Champagne med sitt nordliga och kontinentala läge är egentligen inte helt idealiskt  för vinproduktion. Tack vare närheten till Paris kunde man dock länge sälja stilla röda och vita viner med låg alkohol till storstaden. Men när ångloken kom och transporterna blev snabbare så kunde man inte konkurrera med de fylligare och smakrikare vinerna söderifrån. Man fick fokusera på bubblorna istället. Det var tur för oss.

Det svala klimatet ger viner med hög syra, låg alkohol och inte så mycket druvaromer. Den mycket kalkrika jorden sänker vinets PH-nivå ytterliga. Sammantaget ger detta viner som de flesta av oss inte skulle välja att dricka. Men det är här vinmakningen kommer in i bilden.

Det börjar redan i vingården där hela klasar skördas för hand. Dessa pressas sedan försiktigt för att få en så klar och ren must som möjligt samt att undvika att färg frigörs ur skalen på de blå druvorna. Olika druvsorter och druvor från olika vingårdslägen jäses separat, oftast på ståltank men ibland även på ekfat. Alla dessa olika viner används för att göra en blandning där det nästan alltid ingår viner från andra årgångar. Man blandar in viner från andra år för att kompensera det opålitliga klimatet. Grundvinet som blandas kan innehålla väldigt många delar – ibland upp till ett femtiotal viner. Allt detta för att skapa ett vin av jämn kvalitet och karaktär.

När detta stilla, torra vin är blandat och klart fylls det upp på flaskor och får en tillsatts av jäst och socker. Flaska förseglas med en kronkapsyl och läggs ner i de mörka, svala källarna. Här startar nu jäsningen på nytt när jästen börjar livnära sig på sockret. Nu bildas kolsyran, det vill säga bubblorna, och alkoholhalten ökar någon procent. När sockret är slut dör jästen och sjunker ner och lägger sig på botten. Det är nu det magiska händer. Den döda jästen börjar sakta brytas ned och frigör jästiga och brödiga aromer som ger vinet komplexitet. Men den sönderfallande jästen ger också vinet en fylligare och krämigare munkänsla. En champagne måste ligga på jästfällningen minst 15 månader.

Jästen avlägsnas genom att flaskorna skakas, roteras och vinklas tills de står på på kronkapsylen och jästen samlats vid mynningen. Då kyls flaskhalsen ner så att jästen kapslas in i en ispropp. Kapsylen avlägsnas och den infrusna jästen skjuts ut genom trycket som skapats av kolsyran. Eftersom en del vin försvinner här så fyller man på med mer vin och man passar då också på att söta upp vinet om det behövs innan man sätter i korken och fäster den med en grimma.

Om det enbart står ”champagne” på etiketten så kan man utgå ifrån att det är det en blandning av de olika tillåtna druvsorterna, flera årgångar och växtplatser. Står det ”premier cru” eller ännu hellre ”grand cru” så kommer druvorna från någon av de klassificerade byar som anses ge högre kvalitet. Beteckningen ”blanc de blancs” anger att vinet är gjort av gröna druvor, det vill säga chardonnay, och är i allmänhet lättare och friskare. Står det å andra sidan ”blanc de noirs” så är vinet enbart framställt av de de två tillåtna blå druvsorterna pinot noir och/eller pinot meunier och vinet får en fruktigare och fylligare smak. Om vinet har en angiven årgång så är allt vin från det året och vinet får blir ofta mer karaktärsfullt och måste dessutom ligga minst 36 månader på jästfällningen.

När man lär sig att se bortom bubblorna så inser man snart att champagne ger upplevelser som inte har med den flärdfulla ytan att göra.

Inspiration

Mer inspiration

Nigab - Dryck - Sauvignon blanc - som en daggfrisk sommarmorgon

Sauvignon blanc - som en daggfrisk sommarmorgon

Sauvignon blanc är en av de druvor som kanske är lättast att känna igen. Om du sysslat med trädgårdsarbete det allra minsta så vet du hur en klassisk sauvignon blanc från det svala Loire doftar; nyklippt gräs, buxbom, nässlor, krusbär, fläder och färska örter. Den doftar som en daggfrisk sommarmorgon i trädgården helt enkelt. Smaken är åt det lättare hållet och alltid torr och krispigt frisk. Att druvan är så...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Johan Jureskogs ”Hamburgare Choucroute Garnie”

Johan Jureskogs ”Hamburgare Choucroute Garnie”

Hamburgare brukar traditionellt sett paras ihop med rött vin eller öl för att stå emot de kraftfulla smakerna från köttet och tillbehören. Öl kan dock bli väldigt mättande tillsammans med kraftigare rätter medan rött vin i sin tur kan upplevas som tungt en varm sommardag. För de som hellre skulle vilja avnjuta ett friskt glas vitt till sin burgare, men samtidigt vill att drycken ska matcha maten, har Johan Jureskog tagit...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Sommarsallad med sparris, parmesan & jordgubbsvinegrette

Sommarsallad med sparris, parmesan & jordgubbsvinegrette

En somrig sallad kan vara räddaren i nöden under varma sommardagar när man inte har hunnit planera maten och skall försöka göra något av det som finns i kylen / grönsaksskålen. ÄR man lyckligt lottad har man kanske en trädgård att hämta något från. En matig sallad serverad på ett stort fat är underbart både till vardags och till fest. Här ett underbart recept lagom till sommarens färska jordgubbar. Receptet är...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Vilka viner kan man lagra och hur länge?

Vilka viner kan man lagra och hur länge?

”Vilka viner kan man lagra och hur länge” är en fråga som ständigt återkommer. När vi pratar om att lagra vin så är syftet att vinet ska utvecklas, förändras och mogna och bli mer komplexa och intressanta…i bästa fall. Precis som människor är viner i sin ungdom pigga, friska och fräscha men kanske lite bångstyriga och opolerade. Med tiden och med rätt förutsättningar mognar både vinet och människan och blir mer...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning!

Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning!

Att Bruichladdich är ett av whiskyvärldens mest omtyckta destillerier framgick med all tydlighet i förra veckan då vi bjöd in till ett världsrekordförsök i Whiskyprovning. 2 283 personer hade anmält sig och inför representanter från Guinness World Records putsades det gamla rekordet med 31 deltagare. Världsrekordprovningen ägde rum på En Öl och Whiskymässa i Göteborg som besöktes av 25 000 personer. Därmed har mässan...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Bruichladdich gör världsrekordförsök på En Öl & Whiskymässa i Göteborg

Bruichladdich gör världsrekordförsök på En Öl & Whiskymässa i Göteborg

Den 13 april bjuder den skotska whiskytillverkaren Bruichladdich in till ett världsrekordförsök i Göteborg. Målet är att ta sig in i Guinness Rekordbok genom att samla fler än 2252 deltagare till världens största whiskyprovning genom tiderna. Göteborg har genom åren varit skådeplats för flera världsrekord, bland annat i dressyr och för flest nationaliteter i en åkattraktion. Nu kan göteborgarna snart komma att få...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Krustader med chèvre-creme, fikon, balsamvinäger och krasse

Krustader med chèvre-creme, fikon, balsamvinäger och krasse

Getost och fikon tillsammans med balsamvinäger är minst sagt en vinnande kombination. Superenkel att göra och försvinnande gott. Satsa på en kvalitativ balsamvinäger så det blir extra gott! Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så här gör du” vilket får dig att smaka av, addera, smaka av igen tills du är...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Bistecca Fiorentina med rosmarinrostad potatis, chipotlemajonnäs, rostad vitlök och grillad sallad

Bistecca Fiorentina med rosmarinrostad potatis, chipotlemajonnäs, rostad vitlök och grillad sallad

Bistecca Fiorentina är en klassisk kötträtt som egentligen är en grillad T-bone steak med tillbehör. I detta fall serveras även gyllene och krispig ugnsrostad potatis, chipotlemajonnäs och grillad hjärtsallad till köttet. Om ni har tillgång till en sous vide är det att föredra men går lika bra tillaga köttet i ugn. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab