Produkter

Taggar

Att bara uttala namnet ”Champagne” väcker förväntningar och tankar om njutning och lyx. Champagne har nästan blivit mer ett varumärke än ett vin. Ett varumärke synonymt med det goda livet, resor, Formel 1, modevisningar och jetset.

Men vi får aldrig glömma att champagne är ett vin som andra; skapat och format av sitt geografiska läge, klimat, jordmån och traditioner.

Champagne med sitt nordliga och kontinentala läge är egentligen inte helt idealiskt  för vinproduktion. Tack vare närheten till Paris kunde man dock länge sälja stilla röda och vita viner med låg alkohol till storstaden. Men när ångloken kom och transporterna blev snabbare så kunde man inte konkurrera med de fylligare och smakrikare vinerna söderifrån. Man fick fokusera på bubblorna istället. Det var tur för oss.

Det svala klimatet ger viner med hög syra, låg alkohol och inte så mycket druvaromer. Den mycket kalkrika jorden sänker vinets PH-nivå ytterliga. Sammantaget ger detta viner som de flesta av oss inte skulle välja att dricka. Men det är här vinmakningen kommer in i bilden.

Det börjar redan i vingården där hela klasar skördas för hand. Dessa pressas sedan försiktigt för att få en så klar och ren must som möjligt samt att undvika att färg frigörs ur skalen på de blå druvorna. Olika druvsorter och druvor från olika vingårdslägen jäses separat, oftast på ståltank men ibland även på ekfat. Alla dessa olika viner används för att göra en blandning där det nästan alltid ingår viner från andra årgångar. Man blandar in viner från andra år för att kompensera det opålitliga klimatet. Grundvinet som blandas kan innehålla väldigt många delar – ibland upp till ett femtiotal viner. Allt detta för att skapa ett vin av jämn kvalitet och karaktär.

När detta stilla, torra vin är blandat och klart fylls det upp på flaskor och får en tillsatts av jäst och socker. Flaska förseglas med en kronkapsyl och läggs ner i de mörka, svala källarna. Här startar nu jäsningen på nytt när jästen börjar livnära sig på sockret. Nu bildas kolsyran, det vill säga bubblorna, och alkoholhalten ökar någon procent. När sockret är slut dör jästen och sjunker ner och lägger sig på botten. Det är nu det magiska händer. Den döda jästen börjar sakta brytas ned och frigör jästiga och brödiga aromer som ger vinet komplexitet. Men den sönderfallande jästen ger också vinet en fylligare och krämigare munkänsla. En champagne måste ligga på jästfällningen minst 15 månader.

Jästen avlägsnas genom att flaskorna skakas, roteras och vinklas tills de står på på kronkapsylen och jästen samlats vid mynningen. Då kyls flaskhalsen ner så att jästen kapslas in i en ispropp. Kapsylen avlägsnas och den infrusna jästen skjuts ut genom trycket som skapats av kolsyran. Eftersom en del vin försvinner här så fyller man på med mer vin och man passar då också på att söta upp vinet om det behövs innan man sätter i korken och fäster den med en grimma.

Om det enbart står ”champagne” på etiketten så kan man utgå ifrån att det är det en blandning av de olika tillåtna druvsorterna, flera årgångar och växtplatser. Står det ”premier cru” eller ännu hellre ”grand cru” så kommer druvorna från någon av de klassificerade byar som anses ge högre kvalitet. Beteckningen ”blanc de blancs” anger att vinet är gjort av gröna druvor, det vill säga chardonnay, och är i allmänhet lättare och friskare. Står det å andra sidan ”blanc de noirs” så är vinet enbart framställt av de de två tillåtna blå druvsorterna pinot noir och/eller pinot meunier och vinet får en fruktigare och fylligare smak. Om vinet har en angiven årgång så är allt vin från det året och vinet får blir ofta mer karaktärsfullt och måste dessutom ligga minst 36 månader på jästfällningen.

När man lär sig att se bortom bubblorna så inser man snart att champagne ger upplevelser som inte har med den flärdfulla ytan att göra.

Inspiration

Mer inspiration

Nigab - Dryck - Fem städer du inte får missa i Veneto

Fem städer du inte får missa i Veneto

Padova Fyra mil väster om Venedig ligger Padova, en gammal romersk stad, delvis lite i skymundan från turiststråken. Padova är för många en oupptäckt italiensk pärla. Stadens visitkort är Prata della Valle ett vattenstråk kantat med 78 statyer av kända invånare. En av dessa föreställer Gustav II Adolf som har lyckats tränga sig in vid sidan av Galileo Galilei och andra berömdheter trots att han aldrig satte sin fot i...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Verona – kärlekens och vinets stad

Verona – kärlekens och vinets stad

Verona är en av världens mest romantiska städer. Inte bara för att det var här som Romeo förklarade Julia sin kärlek under balkongen. Det är också en historisk, pittoresk och mycket vacker stad just där norra och södra Europa möts – och där Italien är mer Italien än någon annanstans. Verona är en mycket gammal stad. Ingen vet vem som uppförde de första bosättningarna vid floden Adige, som sakta letar sin väg genom...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Fem pittoreska byar du måste hälsa på i Veneto

Fem pittoreska byar du måste hälsa på i Veneto

Ingenting har lika mycket charm som de små italienska byarna i Veneto. Plötsligt dyker de upp, i dalgångarna eller högt upp i bergen. Turistfria trattorior och makalösa scenerier. Här är några av de charmigaste byarna Asolo Den lilla bergsstaden Asolo med några tusen invånare ligger bedövande vackert i norra Veneto. Området heter Pedemontana och är ett kuperat vinodlarlandskap. Namnet Pedemontana betyder just vid bergets...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Viltgryta med rönnbär och meskräm

Viltgryta med rönnbär och meskräm

Vårt recept på viltgryta är en smakrik höstgryta att längta till när löven börjar falla! Mustiga smaker med vitlök, rödvin och rönnbär. Passa på att plocka rönnbär på hösten. Lägg dom i frysen eller torka dom för att använda senare. De är lite sura så se till att balansera dom i matlagningen. Dom är även supernyttiga - fullproppade med antioxidanter! Hoppas att det smakar! Detta recept är för 6 personer och tar...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Valpolicella – Venetos viners hjärta

Valpolicella – Venetos viners hjärta

Få områden i Italien har samma klang hos vinvänner som Valpolicella: Denna region i västra Veneto breder ut sig vid foten av de italienska Alperna strax öster om Gardasjön och väster om Verona. Valpolicella är känt för sitt vin och inte minst för de unika viner som bara kan och får produceras här: Amarone, Ripasso och Recioto. Namnet Valpolicella förlorar sig långt bort i historien, troligen har det sina rötter i både...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Amarone – drottningvinet från Valpolicella

Amarone – drottningvinet från Valpolicella

Sett till smak, karaktär och kraftfullhet är Amarone en svårslagen och mustig vinupplevelse. Amaronevinet är också ett exempel på hur innovation och experimentlusta kan bana väg för ett helt vinland och förvandla en anonym region till en betydande världsdel i vinvärlden. Amarone tillskrivs ofta en lång historisk tradition, men det var inte förrän på 1950-talet som en del vinhus började experimentera med jäststammar som...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab