Produkter

Taggar

Det finns nästan ingen som inte har en åsikt om druvan chardonnay. Det är inte så konstigt med tanke på att den är världens populäraste druvsort. Den odlas överallt i vinvärlden och ger oss omistliga viner som chablis, vit bourgogne, champagne och högklassiga viner från Kalifornien, Australien och så vidare. Chardonnay fyller också ut otaliga plastpåsar i storsäljande vinboxar. Så populär är den att den faktiskt är den mest odlade druvan för vinproduktion. Odlingarna är så omfattande att de motsvarar hela Argentinas vinareal!

Varför är då chardonnay så populär? Först och främst är druvan lättodlad och ger bra kvalitet även om man tar ut stora skördar och inte råkar vara världens mest begåvade vinmakare. Men den viktigaste orsaken är nog att chardonnay är så osannolikt anpassningsbar både till klimat och en uppsjö av vinmakningstekniker.

Till skillnad från många andra druvor så trivs chardonnay i de flesta klimattyper lämpliga för vinodling, från svala områden till heta. Beroende på klimat så levererar chardonnay olika aromer vilket är grunden till de otaliga olika stilar den är kapabel att ge.

I svala områden som exempelvis Chablis får vinerna markerad syra och aromer som citron, gröna äpplen och nässlor, ganska lätt att blanda ihop med en svalvuxen sauvignon blanc med andra ord. Söker vi oss till ett mer moderat klimat som de sydligare delarna av Bourgogne så dyker det upp aromer av solmogen citrus, vita blommor, stenfrukter som vit persika och inslag av tropisk frukt.  Beger vi oss ytterligare längre söderut till den franska medelhavskusten så får vinerna mer karaktär av tropisk frukt, banan, ananas, persika, mango och färska fikon. 

Förutom att det är ganska lätt att avgöra i vilket klimat druvan växt genom att identifiera fruktaromerna så kan man också lista ut hur vinet är framställt om man hittar vinmakningsaromerna för de vanligaste teknikerna man använder till chardonnayviner. 
Chardonnay är den druva som kanske bäst lämpar sig för att jäsa och lagra på ekfat. Förutom att faten ger struktur från ekens garvsyror (uppfattas lättast som en strävhet i gommen) så bidrar de också med aromer. Den vanligaste är vanilj men man kan också hitta kryddiga inslag som nejlika, kokos och rostade eller rökiga toner. Ofta får vinet också ligga kvar och vila på de döda jästcellerna som sjunkit till botten när alkoholjäsningen avslutats. Kontakten med den döda jästen ger vinet ett fylligare och ”krämig” munkänsla. Dessutom kan man hitta lite brödiga och jästiga aromer.

Eftersom chardonnay är en druvsort som ger hög syra men också innehåller mycket av den skarpa äppelsyran så brukar man ofta låta den genomgå en process där mjölksyrebakterier omvandlar äppelsyran till den mjukare mjölksyran. Detta är en naturlig process som ofta uppstår spontant och förutom att vinet blir lite mildare så skapar processen aromer av smör, grädde och yoghurt.

Nästa gång du smuttar på din favoritchardonnay och hittar lite persika och ananas i doften så vet du att den vuxit varmt. Om det dessutom finns lite vanilj och vinet känns lite strävt och torrt i gommen så har vinet haft lite kontakt med ek. Smakar det lite smör och rostat bröd så kan du vara ganska säker på att vinet genomgått malolaktiskt jäsning och legat på sin jästfällning. 
Vips har du blivit en vinexpert!

Inspiration

Mer inspiration

Nigab - Dryck - Valpolicella – Venetos viners hjärta

Valpolicella – Venetos viners hjärta

Få områden i Italien har samma klang hos vinvänner som Valpolicella: Denna region i västra Veneto breder ut sig vid foten av de italienska Alperna strax öster om Gardasjön och väster om Verona. Valpolicella är känt för sitt vin och inte minst för de unika viner som bara kan och får produceras här: Amarone, Ripasso och Recioto. Namnet Valpolicella förlorar sig långt bort i historien, troligen har det sina rötter i både...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Amarone – drottningvinet från Valpolicella

Amarone – drottningvinet från Valpolicella

Sett till smak, karaktär och kraftfullhet är Amarone en svårslagen och mustig vinupplevelse. Amaronevinet är också ett exempel på hur innovation och experimentlusta kan bana väg för ett helt vinland och förvandla en anonym region till en betydande världsdel i vinvärlden. Amarone tillskrivs ofta en lång historisk tradition, men det var inte förrän på 1950-talet som en del vinhus började experimentera med jäststammar som...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Kronärtskockssoppa med rotfruktschips

Kronärtskockssoppa med rotfruktschips

Soppa är något man inte äter tillräckligt av. Speciellt framåt lite svalare eller riktigt kalla dagar är soppan perfekt med sin värmande och helande känsla. Kronärtskockssoppan är en riktig klassiker som passar lika bra till vardags som till förrätt på finmiddagen på helgen. Receptet på denna kronärtskockssoppa är till fyra middagsportioner eller åtta förrätter. Servera med ett torrt och smakrikt vin eller en torrare...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Sauvignon blanc - som en daggfrisk sommarmorgon

Sauvignon blanc - som en daggfrisk sommarmorgon

Sauvignon blanc är en av de druvor som kanske är lättast att känna igen. Om du sysslat med trädgårdsarbete det allra minsta så vet du hur en klassisk sauvignon blanc från det svala Loire doftar; nyklippt gräs, buxbom, nässlor, krusbär, fläder och färska örter. Den doftar som en daggfrisk sommarmorgon i trädgården helt enkelt. Smaken är åt det lättare hållet och alltid torr och krispigt frisk. Att druvan är så...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Johan Jureskogs ”Hamburgare Choucroute Garnie”

Johan Jureskogs ”Hamburgare Choucroute Garnie”

Hamburgare brukar traditionellt sett paras ihop med rött vin eller öl för att stå emot de kraftfulla smakerna från köttet och tillbehören. Öl kan dock bli väldigt mättande tillsammans med kraftigare rätter medan rött vin i sin tur kan upplevas som tungt en varm sommardag. För de som hellre skulle vilja avnjuta ett friskt glas vitt till sin burgare, men samtidigt vill att drycken ska matcha maten, har Johan Jureskog tagit...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Sommarsallad med sparris, parmesan & jordgubbsvinegrette

Sommarsallad med sparris, parmesan & jordgubbsvinegrette

En somrig sallad kan vara räddaren i nöden under varma sommardagar när man inte har hunnit planera maten och skall försöka göra något av det som finns i kylen / grönsaksskålen. ÄR man lyckligt lottad har man kanske en trädgård att hämta något från. En matig sallad serverad på ett stort fat är underbart både till vardags och till fest. Här ett underbart recept lagom till sommarens färska jordgubbar. Receptet är...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Vilka viner kan man lagra och hur länge?

Vilka viner kan man lagra och hur länge?

”Vilka viner kan man lagra och hur länge” är en fråga som ständigt återkommer. När vi pratar om att lagra vin så är syftet att vinet ska utvecklas, förändras och mogna och bli mer komplexa och intressanta…i bästa fall. Precis som människor är viner i sin ungdom pigga, friska och fräscha men kanske lite bångstyriga och opolerade. Med tiden och med rätt förutsättningar mognar både vinet och människan och blir mer...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning!

Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning!

Att Bruichladdich är ett av whiskyvärldens mest omtyckta destillerier framgick med all tydlighet i förra veckan då vi bjöd in till ett världsrekordförsök i Whiskyprovning. 2 283 personer hade anmält sig och inför representanter från Guinness World Records putsades det gamla rekordet med 31 deltagare. Världsrekordprovningen ägde rum på En Öl och Whiskymässa i Göteborg som besöktes av 25 000 personer. Därmed har mässan...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab