Produkter

Taggar

Det finns nästan ingen som inte har en åsikt om druvan chardonnay. Det är inte så konstigt med tanke på att den är världens populäraste druvsort. Den odlas överallt i vinvärlden och ger oss omistliga viner som chablis, vit bourgogne, champagne och högklassiga viner från Kalifornien, Australien och så vidare. Chardonnay fyller också ut otaliga plastpåsar i storsäljande vinboxar. Så populär är den att den faktiskt är den mest odlade druvan för vinproduktion. Odlingarna är så omfattande att de motsvarar hela Argentinas vinareal!

Varför är då chardonnay så populär? Först och främst är druvan lättodlad och ger bra kvalitet även om man tar ut stora skördar och inte råkar vara världens mest begåvade vinmakare. Men den viktigaste orsaken är nog att chardonnay är så osannolikt anpassningsbar både till klimat och en uppsjö av vinmakningstekniker.

Till skillnad från många andra druvor så trivs chardonnay i de flesta klimattyper lämpliga för vinodling, från svala områden till heta. Beroende på klimat så levererar chardonnay olika aromer vilket är grunden till de otaliga olika stilar den är kapabel att ge.

I svala områden som exempelvis Chablis får vinerna markerad syra och aromer som citron, gröna äpplen och nässlor, ganska lätt att blanda ihop med en svalvuxen sauvignon blanc med andra ord. Söker vi oss till ett mer moderat klimat som de sydligare delarna av Bourgogne så dyker det upp aromer av solmogen citrus, vita blommor, stenfrukter som vit persika och inslag av tropisk frukt.  Beger vi oss ytterligare längre söderut till den franska medelhavskusten så får vinerna mer karaktär av tropisk frukt, banan, ananas, persika, mango och färska fikon. 

Förutom att det är ganska lätt att avgöra i vilket klimat druvan växt genom att identifiera fruktaromerna så kan man också lista ut hur vinet är framställt om man hittar vinmakningsaromerna för de vanligaste teknikerna man använder till chardonnayviner. 
Chardonnay är den druva som kanske bäst lämpar sig för att jäsa och lagra på ekfat. Förutom att faten ger struktur från ekens garvsyror (uppfattas lättast som en strävhet i gommen) så bidrar de också med aromer. Den vanligaste är vanilj men man kan också hitta kryddiga inslag som nejlika, kokos och rostade eller rökiga toner. Ofta får vinet också ligga kvar och vila på de döda jästcellerna som sjunkit till botten när alkoholjäsningen avslutats. Kontakten med den döda jästen ger vinet ett fylligare och ”krämig” munkänsla. Dessutom kan man hitta lite brödiga och jästiga aromer.

Eftersom chardonnay är en druvsort som ger hög syra men också innehåller mycket av den skarpa äppelsyran så brukar man ofta låta den genomgå en process där mjölksyrebakterier omvandlar äppelsyran till den mjukare mjölksyran. Detta är en naturlig process som ofta uppstår spontant och förutom att vinet blir lite mildare så skapar processen aromer av smör, grädde och yoghurt.

Nästa gång du smuttar på din favoritchardonnay och hittar lite persika och ananas i doften så vet du att den vuxit varmt. Om det dessutom finns lite vanilj och vinet känns lite strävt och torrt i gommen så har vinet haft lite kontakt med ek. Smakar det lite smör och rostat bröd så kan du vara ganska säker på att vinet genomgått malolaktiskt jäsning och legat på sin jästfällning. 
Vips har du blivit en vinexpert!

Inspiration

Mer inspiration

Nigab - Dryck - Bruichladdich gör världsrekordförsök på En Öl & Whiskymässa i Göteborg

Bruichladdich gör världsrekordförsök på En Öl & Whiskymässa i Göteborg

Den 13 april bjuder den skotska whiskytillverkaren Bruichladdich in till ett världsrekordförsök i Göteborg. Målet är att ta sig in i Guinness Rekordbok genom att samla fler än 2252 deltagare till världens största whiskyprovning genom tiderna. Göteborg har genom åren varit skådeplats för flera världsrekord, bland annat i dressyr och för flest nationaliteter i en åkattraktion. Nu kan göteborgarna snart komma att få...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Krustader med chèvre-creme, fikon, balsamvinäger och krasse

Krustader med chèvre-creme, fikon, balsamvinäger och krasse

Getost och fikon tillsammans med balsamvinäger är minst sagt en vinnande kombination. Superenkel att göra och försvinnande gott. Satsa på en kvalitativ balsamvinäger så det blir extra gott! Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så här gör du” vilket får dig att smaka av, addera, smaka av igen tills du är...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Bistecca Fiorentina med rosmarinrostad potatis, chipotlemajonnäs, rostad vitlök och grillad sallad

Bistecca Fiorentina med rosmarinrostad potatis, chipotlemajonnäs, rostad vitlök och grillad sallad

Bistecca Fiorentina är en klassisk kötträtt som egentligen är en grillad T-bone steak med tillbehör. I detta fall serveras även gyllene och krispig ugnsrostad potatis, chipotlemajonnäs och grillad hjärtsallad till köttet. Om ni har tillgång till en sous vide är det att föredra men går lika bra tillaga köttet i ugn. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Grillad avokado med tonfisk, soja, sesammajonnäs, stenbitsrom och shisokrasse

Grillad avokado med tonfisk, soja, sesammajonnäs, stenbitsrom och shisokrasse

Detta är en riktigt höjdarrätt. Rökigheten i den grillade avokadon tillsammans med soja, sesam och tonfisk är mitt i prick. Detta är den perfekta förrätten till en bättre middag eller när det blivit dags för lite vardagslyx. Ge det ett försök, du kommer älska det. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Lammfilé med rödvinssås, bakad spetskål, tryffelmanchego och hasselnöt

Lammfilé med rödvinssås, bakad spetskål, tryffelmanchego och hasselnöt

Lammfilé är en underskattad köttbit som är prisvärd och fylld med god smak. Tillsammans med spetskålen, tryffeln och hasselnötterna blir detta en fullträff. Rödvinssåsen hjälper till att sy ihop alla smaker till en härlig smaksymfoni. Testa, det är inte svårt.  Det är viktigt att du ger såsen tid att reduceras så börja med den och låt den stå till servering. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Pizza bianco med kapris, körsbärstomat, serrano-skinka, crème fraiche, buffelmozzarella och körvel

Pizza bianco med kapris, körsbärstomat, serrano-skinka, crème fraiche, buffelmozzarella och körvel

Pizza bianco är som du kanske vet en vit pizza utan tomatsås. Denna pizza med kapris, serrano och körsbärstomat är bara för god! Sältan i kaprisen lyfter hela pizzans smaker. Ett tips är göra flera pizzor för att dem kommer att gå åt. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så här gör du” vilket får...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Tapas med grillad rödräka, citronmajonnäs på grillad baguette, manchego och chark

Tapas med grillad rödräka, citronmajonnäs på grillad baguette, manchego och chark

Vem älskar inte Tapas! Denna bräda är utmärkt till fördrinken och är dessutom enkel att göra. Se till att köpa rödräkor eller liknande som är certifierat hållbart fiskade. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så här gör du” vilket får dig att smaka av, addera, smaka av igen tills du är nöjd med...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Rödbetstartar med äpple, machésallad med honungscitronette och mandel

Rödbetstartar med äpple, machésallad med honungscitronette och mandel

Detta är ett utmärkt vegansk variant på den klassiska råbiffen som även kommer att falla den mest inbitna köttätaren i smaken. Vill man göra den vegetarisk är getost på crostinin ett alternativ. En oväntad tolkning av en klassiker som är både väldigt god och fräsch rätt och som passar perfekt som en förrätt. Testa och du kommer att älska den! Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Pulled Pork-fritters med chilimajonnäs, picklad lök och koriander

Pulled Pork-fritters med chilimajonnäs, picklad lök och koriander

Detta är en perfekt rätt att göra på resterna från gårdagens pulled pork-middag. När jag gör pulled pork är detta alltid en stående förrätt dagen efter. Dessa små kroketter är väldigt enkla att göra samtidigt som de är fantastiskt goda. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så här gör du” vilket...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Bakad hälleflundra med råstekt haricotsverts, ostronskivling, rödvinssås och körvel

Bakad hälleflundra med råstekt haricotsverts, ostronskivling, rödvinssås och körvel

Hälleflundra är en svår fisk som kräver varsam behandling. Baka fisken därför långsamt så köttet inte stressas och blir torrt. Tillsammans med rödvinssåsen, råstekt haricotsverts och ostronskivling blir det en perfekt kombination. För er som vill ha lite mer kolhydrater kan ni med fördel rosta potatis eller liknande. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Lyxig chipsbricka med löjrom, vispad smetana, rödlök och dill

Lyxig chipsbricka med löjrom, vispad smetana, rödlök och dill

Enkelt och lyxigt snacks som passar till vilken middag eller fest som helst. Ett tips är att använda spritspåse till var och en av ingredienserna och färdigställa brickan när gästerna anländer. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så här gör du” vilket får dig att smaka av, addera, smaka av igen tills du...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Rätt temperatur för kött och fisk

Rätt temperatur för kött och fisk

En bra kökstermometer är bland det bästa redskap man kan ha i ett kök. Den hjälper dig på enklaste sätt att inte servera överstekta, hårda köttbitar till dina gäster. Köp en bra termometer - det är det värt! Viktigt tips är även att inte ta köttet direkt från kylen till stekpannan. Då finns risken att du kyler stekpannan för mycket och resultatet blir att du kokar köttet istället. Tänk även på att låta köttet...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Ostron med gurka-, chili- och ginvinägrett

Ostron med gurka-, chili- och ginvinägrett

Den 14 februari firas Alla hjärtans dag – en dag då vi hyllar kärleken lite extra. Att ge bort en bukett röda rosor är för många en självklar kärleksförklaring – inte minst på alla hjärtans dag. Men rosor kan även fungera som smaksättare i både mat och dryck. Ett exempel är Hendrick´s Gin, som får sin unika smak av bland annat röda rosenblad och gurka. Dess komplexa karaktär gör att den även fungerar utmärkt...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Gingravad lax med avokadokräm, sallad, päron och rostade hasselnötter

Gingravad lax med avokadokräm, sallad, päron och rostade hasselnötter

Den 14 februari firas Alla hjärtans dag – en dag då vi hyllar kärleken lite extra. Att ge bort en bukett röda rosor är för många en självklar kärleksförklaring – inte minst på alla hjärtans dag. Men rosor kan även fungera som smaksättare i både mat och dryck. Ett exempel är Hendrick´s Gin, som får sin unika smak av bland annat röda rosenblad och gurka. Dess komplexa karaktär gör att den även fungerar utmärkt...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Råraka med havskräfta och brynt smörsmetana

Råraka med havskräfta och brynt smörsmetana

Otroligt god rätt som passar både till fest och vardag. Råraka som är stekt på rätt sätt är ofattbart gott och allt man behöver är rikligt med smör, tid och tålamod. Genom att vända rårakan flera gånger och inte steka på för hög temperatur blir rårakan gyllene och krispig utan att bli bränd. Toppa med vad du vill men denna variant är verkligen supergod! Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab