Produkter

Taggar

Det finns nästan ingen som inte har en åsikt om druvan chardonnay. Det är inte så konstigt med tanke på att den är världens populäraste druvsort. Den odlas överallt i vinvärlden och ger oss ovärderliga viner som chablis, vit bourgogne, champagne och högklassiga viner från Kalifornien, Australien och så vidare. Chardonnay fyller också ut otaliga plastpåsar i storsäljande vinboxar. Så populär är den att den faktiskt är den mest odlade druvan för vinproduktion. Odlingarna är så omfattande att de motsvarar hela Argentinas vinareal!

Varför är då chardonnay så populär? Först och främst är druvan lättodlad och ger bra kvalitet även om man tar ut stora skördar och inte råkar vara världens mest begåvade vinmakare. Men den viktigaste orsaken är nog att chardonnay är så osannolikt anpassningsbar både till klimat och en uppsjö av vinmakningstekniker.

Till skillnad från många andra druvor så trivs chardonnay i de flesta klimattyper lämpliga för vinodling, från svala områden till heta. Beroende på klimat så levererar chardonnay olika aromer vilket är grunden till de otaliga olika stilar den är kapabel att ge.

I svala områden som exempelvis Chablis får vinerna markerad syra och aromer som citron, gröna äpplen och nässlor, ganska lätt att blanda ihop med en svalvuxen sauvignon blanc med andra ord. Söker vi oss till ett mer moderat klimat som de sydligare delarna av Bourgogne så dyker det upp aromer av solmogen citrus, vita blommor, stenfrukter som vit persika och inslag av tropisk frukt.  Beger vi oss ytterligare längre söderut till den franska medelhavskusten så får vinerna mer karaktär av tropisk frukt, banan, ananas, persika, mango och färska fikon. 

Förutom att det är ganska lätt att avgöra i vilket klimat druvan växt genom att identifiera fruktaromerna så kan man också lista ut hur vinet är framställt om man hittar vinmakningsaromerna för de vanligaste teknikerna man använder till chardonnayviner. 
Chardonnay är den druva som kanske bäst lämpar sig för att jäsa och lagra på ekfat. Förutom att faten ger struktur från ekens garvsyror (uppfattas lättast som en strävhet i gommen) så bidrar de också med aromer. Den vanligaste är vanilj men man kan också hitta kryddiga inslag som nejlika, kokos och rostade eller rökiga toner. Ofta får vinet också ligga kvar och vila på de döda jästcellerna som sjunkit till botten när alkoholjäsningen avslutats. Kontakten med den döda jästen ger vinet ett fylligare och ”krämig” munkänsla. Dessutom kan man hitta lite brödiga och jästiga aromer.

Eftersom chardonnay är en druvsort som ger hög syra men också innehåller mycket av den skarpa äppelsyran så brukar man ofta låta den genomgå en process där mjölksyrebakterier omvandlar äppelsyran till den mjukare mjölksyran. Detta är en naturlig process som ofta uppstår spontant och förutom att vinet blir lite mildare så skapar processen aromer av smör, grädde och yoghurt.

Nästa gång du smuttar på din favoritchardonnay och hittar lite persika och ananas i doften så vet du att den vuxit varmt. Om det dessutom finns lite vanilj och vinet känns lite strävt och torrt i gommen så har vinet haft lite kontakt med ek. Smakar det lite smör och rostat bröd så kan du vara ganska säker på att vinet genomgått malolaktiskt jäsning och legat på sin jästfällning. 
Vips har du blivit en vinexpert!

Inspiration

Mer inspiration

Nigab - Dryck - Fem städer du inte får missa i Veneto

Fem städer du inte får missa i Veneto

Padova Fyra mil väster om Venedig ligger Padova, en gammal romersk stad, delvis lite i skymundan från turiststråken. Padova är för många en oupptäckt italiensk pärla. Stadens visitkort är Prata della Valle ett vattenstråk kantat med 78 statyer av kända invånare. En av dessa föreställer Gustav II Adolf som har lyckats tränga sig in vid sidan av Galileo Galilei och andra berömdheter trots att han aldrig satte sin fot i...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Verona – kärlekens och vinets stad

Verona – kärlekens och vinets stad

Verona är en av världens mest romantiska städer. Inte bara för att det var här som Romeo förklarade Julia sin kärlek under balkongen. Det är också en historisk, pittoresk och mycket vacker stad just där norra och södra Europa möts – och där Italien är mer Italien än någon annanstans. Verona är en mycket gammal stad. Ingen vet vem som uppförde de första bosättningarna vid floden Adige, som sakta letar sin väg genom...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Fem pittoreska byar du måste hälsa på i Veneto

Fem pittoreska byar du måste hälsa på i Veneto

Ingenting har lika mycket charm som de små italienska byarna i Veneto. Plötsligt dyker de upp, i dalgångarna eller högt upp i bergen. Turistfria trattorior och makalösa scenerier. Här är några av de charmigaste byarna Asolo Den lilla bergsstaden Asolo med några tusen invånare ligger bedövande vackert i norra Veneto. Området heter Pedemontana och är ett kuperat vinodlarlandskap. Namnet Pedemontana betyder just vid bergets...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Viltgryta med rönnbär och meskräm

Viltgryta med rönnbär och meskräm

Vårt recept på viltgryta är en smakrik höstgryta att längta till när löven börjar falla! Mustiga smaker med vitlök, rödvin och rönnbär. Passa på att plocka rönnbär på hösten. Lägg dom i frysen eller torka dom för att använda senare. De är lite sura så se till att balansera dom i matlagningen. Dom är även supernyttiga - fullproppade med antioxidanter! Hoppas att det smakar! Detta recept är för 6 personer och tar...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Valpolicella – Venetos viners hjärta

Valpolicella – Venetos viners hjärta

Få områden i Italien har samma klang hos vinvänner som Valpolicella: Denna region i västra Veneto breder ut sig vid foten av de italienska Alperna strax öster om Gardasjön och väster om Verona. Valpolicella är känt för sitt vin och inte minst för de unika viner som bara kan och får produceras här: Amarone, Ripasso och Recioto. Namnet Valpolicella förlorar sig långt bort i historien, troligen har det sina rötter i både...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Amarone – drottningvinet från Valpolicella

Amarone – drottningvinet från Valpolicella

Sett till smak, karaktär och kraftfullhet är Amarone en svårslagen och mustig vinupplevelse. Amaronevinet är också ett exempel på hur innovation och experimentlusta kan bana väg för ett helt vinland och förvandla en anonym region till en betydande världsdel i vinvärlden. Amarone tillskrivs ofta en lång historisk tradition, men det var inte förrän på 1950-talet som en del vinhus började experimentera med jäststammar som...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab