Produkter

Taggar

Inspiration:
Cipolle ripiene con salame e parmigiano

Ingredienser

  • 6 gula lökar
  • 100 g svamp, t ex champinjoner, kantareller eller blandade.
  • 30 g torkad karljohansvamp
  • 1 pkt salami (ca100 g) t ex Milano eller Napoli
  • 2 msk + 2 msk olivolja
  • Salt och peppar

Béchamelsås

  • 2 ½ dl mjölk
  • 20 g smör
  • 20 g vetemjöl, 3 ½ msk
  • ½ dl riven parmesan
  • 1 krm muskot
  • ½ tsk salt

Topping

  • 1 skiva vitt bröd
  • ½ dl riven parmesan
  • 2 kvistar bladpersilja, bara blad
  • olivolja
  • Salt och peppar

Tillagning

    Béchamelsås

    1. ---- Béchamelsås
    2. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölet och rör om tills att du får en slätare kräm.
    3. Häll i mjölken och vispa så att det blir klumpfritt.
    4. Fortsätt koka på medelvärme tills att béchamelsåsen tjocknat.
    5. Salta, riv i muskotnöt och blanda i den rivna parmesanen.

    Fyllda lökar

    1. ---- Fyllda lökar
    2. Sätt ugnen på 200 grader.
    3. Blötlägg de torkade karljohansvamparna.
    4. Skala löken (se bilder).
    5. Skär bort ett ”lock” på löken. Försök att gröpa bort lökköttet med en liten kniv, bara yttersta lagret ska vara kvar (om det är väldigt tunt spara två lager).
    6. Spara botten, löken ska vara formad som en skål. Förgrädda löken i ca 15 minuter eller tills de är halvklara. De ska vara lite mjuka men behålla formen.
    7. Finhacka resten av löken i en matberedare. Vi behöver bara hälften av löken, resten kan man frysa in och spara undan.
    8. Strimla salami, skär de färska svamparna i bitar.
    9. Fräs löken i 2 msk olivolja. När löken är mjuk, häll i salami och svamp.
    10. Salta (ta inte för mycket, salami kan vara ganska salt i sig!) och peppra. Fortsätt steka på medelvärme tills att vattnet ur svampen är borta.
    11. Finhacka persilja och blanda i svampröran.
    12. Lägg brödet i en matberedare och mixa grovt. Stek brödsmulorna i olivolja tills de blir krispiga och har fått fin färg. Salta och peppra.
    13. Placera lökarna på en ugnsplåt. Fyll med salami- och svampblandning och den rivna parmesanen. Häll över béchamelsås.
    14. Grädda i ugnen i 30 minuter, eller tills att lökarna fått fin gyllenbrun färg.
    15. Toppa med brödsmulorna och grädda några minuter till.

Gul lök fyllda med salami och parmesan. Ett underbart tillbehör till huvudrätter eller annorlunda starter. I vilket fall kommer lökarna göra succé på bordet.

 

Inspiration

Mer inspiration

Nigab - Dryck - Valpolicella – Venetos viners hjärta

Valpolicella – Venetos viners hjärta

Få områden i Italien har samma klang hos vinvänner som Valpolicella: Denna region i västra Veneto breder ut sig vid foten av de italienska Alperna strax öster om Gardasjön och väster om Verona. Valpolicella är känt för sitt vin och inte minst för de unika viner som bara kan och får produceras här: Amarone, Ripasso och Recioto. Namnet Valpolicella förlorar sig långt bort i historien, troligen har det sina rötter i både...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Amarone – drottningvinet från Valpolicella

Amarone – drottningvinet från Valpolicella

Sett till smak, karaktär och kraftfullhet är Amarone en svårslagen och mustig vinupplevelse. Amaronevinet är också ett exempel på hur innovation och experimentlusta kan bana väg för ett helt vinland och förvandla en anonym region till en betydande världsdel i vinvärlden. Amarone tillskrivs ofta en lång historisk tradition, men det var inte förrän på 1950-talet som en del vinhus började experimentera med jäststammar som...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Kronärtskockssoppa med rotfruktschips

Kronärtskockssoppa med rotfruktschips

Soppa är något man inte äter tillräckligt av. Speciellt framåt lite svalare eller riktigt kalla dagar är soppan perfekt med sin värmande och helande känsla. Kronärtskockssoppan är en riktig klassiker som passar lika bra till vardags som till förrätt på finmiddagen på helgen. Receptet på denna kronärtskockssoppa är till fyra middagsportioner eller åtta förrätter. Servera med ett torrt och smakrikt vin eller en torrare...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Sauvignon blanc - som en daggfrisk sommarmorgon

Sauvignon blanc - som en daggfrisk sommarmorgon

Sauvignon blanc är en av de druvor som kanske är lättast att känna igen. Om du sysslat med trädgårdsarbete det allra minsta så vet du hur en klassisk sauvignon blanc från det svala Loire doftar; nyklippt gräs, buxbom, nässlor, krusbär, fläder och färska örter. Den doftar som en daggfrisk sommarmorgon i trädgården helt enkelt. Smaken är åt det lättare hållet och alltid torr och krispigt frisk. Att druvan är så...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Johan Jureskogs ”Hamburgare Choucroute Garnie”

Johan Jureskogs ”Hamburgare Choucroute Garnie”

Hamburgare brukar traditionellt sett paras ihop med rött vin eller öl för att stå emot de kraftfulla smakerna från köttet och tillbehören. Öl kan dock bli väldigt mättande tillsammans med kraftigare rätter medan rött vin i sin tur kan upplevas som tungt en varm sommardag. För de som hellre skulle vilja avnjuta ett friskt glas vitt till sin burgare, men samtidigt vill att drycken ska matcha maten, har Johan Jureskog tagit...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Sommarsallad med sparris, parmesan & jordgubbsvinegrette

Sommarsallad med sparris, parmesan & jordgubbsvinegrette

En somrig sallad kan vara räddaren i nöden under varma sommardagar när man inte har hunnit planera maten och skall försöka göra något av det som finns i kylen / grönsaksskålen. ÄR man lyckligt lottad har man kanske en trädgård att hämta något från. En matig sallad serverad på ett stort fat är underbart både till vardags och till fest. Här ett underbart recept lagom till sommarens färska jordgubbar. Receptet är...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Vilka viner kan man lagra och hur länge?

Vilka viner kan man lagra och hur länge?

”Vilka viner kan man lagra och hur länge” är en fråga som ständigt återkommer. När vi pratar om att lagra vin så är syftet att vinet ska utvecklas, förändras och mogna och bli mer komplexa och intressanta…i bästa fall. Precis som människor är viner i sin ungdom pigga, friska och fräscha men kanske lite bångstyriga och opolerade. Med tiden och med rätt förutsättningar mognar både vinet och människan och blir mer...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning!

Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning!

Att Bruichladdich är ett av whiskyvärldens mest omtyckta destillerier framgick med all tydlighet i förra veckan då vi bjöd in till ett världsrekordförsök i Whiskyprovning. 2 283 personer hade anmält sig och inför representanter från Guinness World Records putsades det gamla rekordet med 31 deltagare. Världsrekordprovningen ägde rum på En Öl och Whiskymässa i Göteborg som besöktes av 25 000 personer. Därmed har mässan...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab