Produkter

Taggar

Inspiration:
Cipolle ripiene con salame e parmigiano

Ingredienser

  • 6 gula lökar
  • 100 g svamp, t ex champinjoner, kantareller eller blandade.
  • 30 g torkad karljohansvamp
  • 1 pkt salami (ca100 g) t ex Milano eller Napoli
  • 2 msk + 2 msk olivolja
  • Salt och peppar

Béchamelsås

  • 2 ½ dl mjölk
  • 20 g smör
  • 20 g vetemjöl, 3 ½ msk
  • ½ dl riven parmesan
  • 1 krm muskot
  • ½ tsk salt

Topping

  • 1 skiva vitt bröd
  • ½ dl riven parmesan
  • 2 kvistar bladpersilja, bara blad
  • olivolja
  • Salt och peppar

Tillagning

    Béchamelsås

    1. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölet och rör om tills att du får en slätare kräm.
    2. Häll i mjölken och vispa så att det blir klumpfritt.
    3. Fortsätt koka på medelvärme tills att béchamelsåsen tjocknat.
    4. Salta, riv i muskotnöt och blanda i den rivna parmesanen.

    Fyllda lökar

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Blötlägg de torkade karljohansvamparna.
    3. Skala löken (se bilder).
    4. Skär bort ett ”lock” på löken. Försök att gröpa bort lökköttet med en liten kniv, bara yttersta lagret ska vara kvar (om det är väldigt tunt spara två lager).
    5. Spara botten, löken ska vara formad som en skål. Förgrädda löken i ca 15 minuter eller tills de är halvklara. De ska vara lite mjuka men behålla formen.
    6. Finhacka resten av löken i en matberedare. Vi behöver bara hälften av löken, resten kan man frysa in och spara undan.
    7. Strimla salami, skär de färska svamparna i bitar.
    8. Fräs löken i 2 msk olivolja. När löken är mjuk, häll i salami och svamp.
    9. Salta (ta inte för mycket, salami kan vara ganska salt i sig!) och peppra. Fortsätt steka på medelvärme tills att vattnet ur svampen är borta.
    10. Finhacka persilja och blanda i svampröran.
    11. Lägg brödet i en matberedare och mixa grovt. Stek brödsmulorna i olivolja tills de blir krispiga och har fått fin färg. Salta och peppra.
    12. Placera lökarna på en ugnsplåt. Fyll med salami- och svampblandning och den rivna parmesanen. Häll över béchamelsås.
    13. Grädda i ugnen i 30 minuter, eller tills att lökarna fått fin gyllenbrun färg.
    14. Toppa med brödsmulorna och grädda några minuter till.

    Gul lök fyllda med salami och parmesan. Ett underbart tillbehör till huvudrätter eller annorlunda starter. I vilket fall kommer lökarna göra succé på bordet.

     

    Inspiration

    Mer inspiration

    Nigab - Dryck - Krustader med chèvre-creme, fikon, balsamvinäger och krasse

    Krustader med chèvre-creme, fikon, balsamvinäger och krasse

    Getost och fikon tillsammans med balsamvinäger är minst sagt en vinnande kombination. Superenkel att göra och försvinnande gott. Satsa på en kvalitativ balsamvinäger så det blir extra gott! Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så här gör du” vilket får dig att smaka av, addera, smaka av igen tills du är...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Bruichladdich gör världsrekordförsök på En Öl & Whiskymässa i Göteborg

    Bruichladdich gör världsrekordförsök på En Öl & Whiskymässa i Göteborg

    Den 13 april bjuder den skotska whiskytillverkaren Bruichladdich in till ett världsrekordförsök i Göteborg. Målet är att ta sig in i Guinness Rekordbok genom att samla fler än 2252 deltagare till världens största whiskyprovning genom tiderna. Göteborg har genom åren varit skådeplats för flera världsrekord, bland annat i dressyr och för flest nationaliteter i en åkattraktion. Nu kan göteborgarna snart komma att få...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Bistecca Fiorentina med rosmarinrostad potatis, chipotlemajonnäs, rostad vitlök och grillad sallad

    Bistecca Fiorentina med rosmarinrostad potatis, chipotlemajonnäs, rostad vitlök och grillad sallad

    Bistecca Fiorentina är en klassisk kötträtt som egentligen är en grillad T-bone steak med tillbehör. I detta fall serveras även gyllene och krispig ugnsrostad potatis, chipotlemajonnäs och grillad hjärtsallad till köttet. Om ni har tillgång till en sous vide är det att föredra men går lika bra tillaga köttet i ugn. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Grillad avokado med tonfisk, soja, sesammajonnäs, stenbitsrom och shisokrasse

    Grillad avokado med tonfisk, soja, sesammajonnäs, stenbitsrom och shisokrasse

    Detta är en riktigt höjdarrätt. Rökigheten i den grillade avokadon tillsammans med soja, sesam och tonfisk är mitt i prick. Detta är den perfekta förrätten till en bättre middag eller när det blivit dags för lite vardagslyx. Ge det ett försök, du kommer älska det. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Lammfilé med rödvinssås, bakad spetskål, tryffelmanchego och hasselnöt

    Lammfilé med rödvinssås, bakad spetskål, tryffelmanchego och hasselnöt

    Lammfilé är en underskattad köttbit som är prisvärd och fylld med god smak. Tillsammans med spetskålen, tryffeln och hasselnötterna blir detta en fullträff. Rödvinssåsen hjälper till att sy ihop alla smaker till en härlig smaksymfoni. Testa, det är inte svårt.  Det är viktigt att du ger såsen tid att reduceras så börja med den och låt den stå till servering. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Pizza bianco med kapris, körsbärstomat, serrano-skinka, crème fraiche, buffelmozzarella och körvel

    Pizza bianco med kapris, körsbärstomat, serrano-skinka, crème fraiche, buffelmozzarella och körvel

    Pizza bianco är som du kanske vet en vit pizza utan tomatsås. Denna pizza med kapris, serrano och körsbärstomat är bara för god! Sältan i kaprisen lyfter hela pizzans smaker. Ett tips är göra flera pizzor för att dem kommer att gå åt. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så här gör du” vilket får...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Tapas med grillad rödräka, citronmajonnäs på grillad baguette, manchego och chark

    Tapas med grillad rödräka, citronmajonnäs på grillad baguette, manchego och chark

    Vem älskar inte Tapas! Denna bräda är utmärkt till fördrinken och är dessutom enkel att göra. Se till att köpa rödräkor eller liknande som är certifierat hållbart fiskade. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så här gör du” vilket får dig att smaka av, addera, smaka av igen tills du är nöjd med...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Rödbetstartar med äpple, machésallad med honungscitronette och mandel

    Rödbetstartar med äpple, machésallad med honungscitronette och mandel

    Detta är ett utmärkt vegansk variant på den klassiska råbiffen som även kommer att falla den mest inbitna köttätaren i smaken. Vill man göra den vegetarisk är getost på crostinin ett alternativ. En oväntad tolkning av en klassiker som är både väldigt god och fräsch rätt och som passar perfekt som en förrätt. Testa och du kommer att älska den! Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Pulled Pork-fritters med chilimajonnäs, picklad lök och koriander

    Pulled Pork-fritters med chilimajonnäs, picklad lök och koriander

    Detta är en perfekt rätt att göra på resterna från gårdagens pulled pork-middag. När jag gör pulled pork är detta alltid en stående förrätt dagen efter. Dessa små kroketter är väldigt enkla att göra samtidigt som de är fantastiskt goda. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så här gör du” vilket...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Salsiccia-ragu med färska fikon, chili och buffelmozzarella

    Salsiccia-ragu med färska fikon, chili och buffelmozzarella

    I denna rätt skapar hettan från chilin, sötman från fikonen, kryddigheten i korven och texturen i mozzarellan tillsammans en fantastisk upplevelse på tallriken. Se till att använda en kvalitativ pasta som gör stor skillnad i slutresultatet. Martelli är ett exempel på ett varumärke som tillverkar fantastisk pasta, håll utkik eller fråga butikspersonalen om råd. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Bakad hälleflundra med råstekt haricotsverts, ostronskivling, rödvinssås och körvel

    Bakad hälleflundra med råstekt haricotsverts, ostronskivling, rödvinssås och körvel

    Hälleflundra är en svår fisk som kräver varsam behandling. Baka fisken därför långsamt så köttet inte stressas och blir torrt. Tillsammans med rödvinssåsen, råstekt haricotsverts och ostronskivling blir det en perfekt kombination. För er som vill ha lite mer kolhydrater kan ni med fördel rosta potatis eller liknande. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Lyxig chipsbricka med löjrom, vispad smetana, rödlök och dill

    Lyxig chipsbricka med löjrom, vispad smetana, rödlök och dill

    Enkelt och lyxigt snacks som passar till vilken middag eller fest som helst. Ett tips är att använda spritspåse till var och en av ingredienserna och färdigställa brickan när gästerna anländer. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så här gör du” vilket får dig att smaka av, addera, smaka av igen tills du...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Rätt temperatur för kött och fisk

    Rätt temperatur för kött och fisk

    En bra kökstermometer är bland det bästa redskap man kan ha i ett kök. Den hjälper dig på enklaste sätt att inte servera överstekta, hårda köttbitar till dina gäster. Köp en bra termometer - det är det värt! Viktigt tips är även att inte ta köttet direkt från kylen till stekpannan. Då finns risken att du kyler stekpannan för mycket och resultatet blir att du kokar köttet istället. Tänk även på att låta köttet...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Ostron med gurka-, chili- och ginvinägrett

    Ostron med gurka-, chili- och ginvinägrett

    Den 14 februari firas Alla hjärtans dag – en dag då vi hyllar kärleken lite extra. Att ge bort en bukett röda rosor är för många en självklar kärleksförklaring – inte minst på alla hjärtans dag. Men rosor kan även fungera som smaksättare i både mat och dryck. Ett exempel är Hendrick´s Gin, som får sin unika smak av bland annat röda rosenblad och gurka. Dess komplexa karaktär gör att den även fungerar utmärkt...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Gingravad lax med avokadokräm, sallad, päron och rostade hasselnötter

    Gingravad lax med avokadokräm, sallad, päron och rostade hasselnötter

    Den 14 februari firas Alla hjärtans dag – en dag då vi hyllar kärleken lite extra. Att ge bort en bukett röda rosor är för många en självklar kärleksförklaring – inte minst på alla hjärtans dag. Men rosor kan även fungera som smaksättare i både mat och dryck. Ett exempel är Hendrick´s Gin, som får sin unika smak av bland annat röda rosenblad och gurka. Dess komplexa karaktär gör att den även fungerar utmärkt...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Råraka med havskräfta och brynt smörsmetana

    Råraka med havskräfta och brynt smörsmetana

    Otroligt god rätt som passar både till fest och vardag. Råraka som är stekt på rätt sätt är ofattbart gott och allt man behöver är rikligt med smör, tid och tålamod. Genom att vända rårakan flera gånger och inte steka på för hög temperatur blir rårakan gyllene och krispig utan att bli bränd. Toppa med vad du vill men denna variant är verkligen supergod! Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Sherry - vinvärldens mest underskattade vin

    Sherry - vinvärldens mest underskattade vin

    Sherry är vinvärldens mest underskattade vin. Sherry ger fantastisk valuta för pengarna. Sherry är en av världens mest karaktärsfulla viner. Få viner går så bra till knepiga matkombinationer som sherry. Fråga vilken sommelier eller vinskribent som helst och de skriver under på ovanstående. Ändå dricks det väldigt lite sherry, inte ens av sommelierer eller vinskribenter. Man kan undra varför. Sherry är ett vin som...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Bakad anka med sötpotatispuré, bränd picklad lök och körvel

    Bakad anka med sötpotatispuré, bränd picklad lök och körvel

    Antingen gillar man anka eller så gör man det inte, kan man tro. Testa att laga ankan sous vide så kommer du att bli omvänd. Perfekt innertemperatur och krispigt skinn är A och O när man gör anka och det är precis vad du får med denna rätt. Servera med sötpotatispuré, bränd picklad lök och körvel så har du en riktig pangrätt. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab

    Welcome to Nigab

    Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

    By confirming your age you are also
    approving this website using cookies.

    Dela via

    Få inspiration i mailkorgen

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


    Nigab