Förrätt

Cipolle ripiene con salame e parmigiano

Dela

Kategorier

Gul lök fyllda med salami och parmesan. Ett underbart tillbehör till huvudrätter eller annorlunda starter. I vilket fall kommer lökarna göra succé på bordet.

 

Ingredienser

  • 6 gula lökar
  • 100 g svamp, t ex champinjoner, kantareller eller blandade.
  • 30 g torkad karljohansvamp
  • 1 pkt salami (ca100 g) t ex Milano eller Napoli
  • 2 msk + 2 msk olivolja
  • Salt och peppar

Béchamelsås

  • 2 ½ dl mjölk
  • 20 g smör
  • 20 g vetemjöl, 3 ½ msk
  • ½ dl riven parmesan
  • 1 krm muskot
  • ½ tsk salt

Topping

  • 1 skiva vitt bröd
  • ½ dl riven parmesan
  • 2 kvistar bladpersilja, bara blad
  • olivolja
  • Salt och peppar

Tillagning

    Béchamelsås

    1. ---- Béchamelsås
    2. Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölet och rör om tills att du får en slätare kräm.
    3. Häll i mjölken och vispa så att det blir klumpfritt.
    4. Fortsätt koka på medelvärme tills att béchamelsåsen tjocknat.
    5. Salta, riv i muskotnöt och blanda i den rivna parmesanen.

    Fyllda lökar

    1. ---- Fyllda lökar
    2. Sätt ugnen på 200 grader.
    3. Blötlägg de torkade karljohansvamparna.
    4. Skala löken (se bilder).
    5. Skär bort ett ”lock” på löken. Försök att gröpa bort lökköttet med en liten kniv, bara yttersta lagret ska vara kvar (om det är väldigt tunt spara två lager).
    6. Spara botten, löken ska vara formad som en skål. Förgrädda löken i ca 15 minuter eller tills de är halvklara. De ska vara lite mjuka men behålla formen.
    7. Finhacka resten av löken i en matberedare. Vi behöver bara hälften av löken, resten kan man frysa in och spara undan.
    8. Strimla salami, skär de färska svamparna i bitar.
    9. Fräs löken i 2 msk olivolja. När löken är mjuk, häll i salami och svamp.
    10. Salta (ta inte för mycket, salami kan vara ganska salt i sig!) och peppra. Fortsätt steka på medelvärme tills att vattnet ur svampen är borta.
    11. Finhacka persilja och blanda i svampröran.
    12. Lägg brödet i en matberedare och mixa grovt. Stek brödsmulorna i olivolja tills de blir krispiga och har fått fin färg. Salta och peppra.
    13. Placera lökarna på en ugnsplåt. Fyll med salami- och svampblandning och den rivna parmesanen. Häll över béchamelsås.
    14. Grädda i ugnen i 30 minuter, eller tills att lökarna fått fin gyllenbrun färg.
    15. Toppa med brödsmulorna och grädda några minuter till.

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close