Matrecept

Crème Campari

Dela

I små ugnsfasta formar görs denna spännande variant av crème brulee med smak av hasselnöt, blodapelsin och Campari under det klassiska karamelltäcket. Desserten serveras förslagsvis med en blodapelsinsallad eller vaniljglass – eller kanske både och! Receptet är för 6-8 personer.

 

Ingredienser

Blodapelsinkräm

  • • 2.5 dl blodapelsinjuice
  • • 2 dl grädde
  • • 5 st äggulor
  • • 80 g vit choklad
  • • 0.5 dl Campari
  • • 1 gelatinblad

Praliné

  • • 1.25 dl socker
  • • 3 msk vatten
  • • 1.5 dl hasselnötter

Hasselnötskräm

  • • 125 g Pralinén (eller motsvarande i godisförpackningar)
  • • 4.75 dl grädde
  • • 6-7 äggulor
  • • 1 msk Campari
  • • 2.5 msk socker
  • • 1 gelatinblad

Tillagning

    Blodapelsinkräm

    1. ---- Blodapelsinkräm
    2. Lägg gelatinbladet i kallt vatten och låt stå i 10 minuter.
    3. Koka upp ingredienserna och ta sedan av från värmen.
    4. Lägg i gelatinet.
    5. Häll krämen i botten på de små formarna och ställ in i kylen.

    Praliné

    1. ----- Praliné
    2. Värm socker och vatten till 120 grader. Sockerlagen är nu gyllenbrun.
    3. Häll i nötterna – då antar massan en vit färg och grynig konsistens. Rör tills sockret blir brunt igen, då är det klart. Häll då upp på ett bakplåtspapper.
    4. När temperaturen på massan sjunkit till cirka 75 grader, kör allt i en mixer till en oljig massa.

    Hasselnötskräm

    1. ----- Hasselnötskräm
    2. Lägg gelatinbladet i blöt i 10 min.
    3. Koka upp pralinén tillsammans med grädden och Camparin. Häll blandningen över äggen som knäckts i en annan bunke och vispa.
    4. Häll tillbaka allt i kastrullen och vispa tills det blir trögflytande. Tillsätt det blötlagda gelatinet och rör om.
    5. Ta av från värmen, låt svalna och häll sedan hasselnötskrämen över blodapelsingelén i formarna. Kyl därefter i några timmar.
    6. Strö över råsocker eller vanligt socker innan servering och bränn med brännare. Alternativet är att karamellisera sockret i en kastrull, hälla upp på ett bakplåtspapper, vänta tills det svalnat och då bryta lös bitar och placera över desserten.

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close