Margarita drink nigab
Drinkar

Margarita

Dela

Betyg (16 röster)

Hur många gånger har man inte smuttat på en Margarita… Saltkristaller på läpparna som gifter sig fint med den oljiga tequilan, sötman från likören och syran från citrusfrukten. Margarita är en perfekt drink vid vilken infinitypool som helst. Varför inte i Acapulco…

Uppkomsten av denna klassiska tequiladrink är tämligen omtvistad. Den tidigaste historien skvallrar om att receptet till Margarita föddes 1938 på Rancho La Gloria strax söder om Tijuana, Mexiko. Bland gästerna fanns en dansös vid namn Majorie King med den beklagansvärda åkomman att hon var allergisk mot den mesta sprit, förutom tequila. Kanske för att få den undersköna fröken King på fall, skapade ägaren till etablissemanget, Carlos “Danny” Herrera, en drink baserad på just tequila. Den saltrimmade kanten adderade både smak och justerade saltbalansen efter en het dag på stranden. Huruvida fröken King fattade tycke för señor Herrera förtäljer inte historien, men att en hel värld fattade tycke Margaritan råder ingen tvekan om.

Receptet på Margarita bygger som 100-tals andra cocktails på den klassiska 3:2:1-formeln. 3 delar sprit, 2 delar likör och 1 del citrus. Med den enkla formeln i bakhuvudet kan du härja runt i barskåpet och kreera fritt efter eget tycke och smak.

Margaritan kan så klart serveras i vilka glas som helst, men vill man göra det på rätt sätt, vilket man ju vill, så använder man ett dedikerat Margaritaglas som är en variant på en Champagnecoupe, där glaset vidgas från botten och upp i två steg. Margaritaglasen är väldigt vida vilket gör att man får en rejäl mängd salt att “krydda” sin drink med.

En vanlig variant på den klassiska Margaritan är Frozen Margarita. Drinken mixas på precis samma sätt, men glaset fylls med krossad is. Det kanske är precis den man vill ha när man ligger där vid poolen i Acapulco och funderar på om det är dags för ännu ett dopp.

Ingredienser

  • 4,5 cl tequila
  • 3 cl Cointreau
  • 1,5 cl limejuice
  • Salt för att rimma kanten

Tillagning

  1. Fukta kanten på ett cocktailglas med lite citronjuice.
  2. Snurra glasets kant i salt.
  3. Häll ingredienserna i en shaker.
  4. Fyll den med is och skaka en bra stund.
  5. Sila upp i glaset och servera.
  6. Njut.

Kommentarer

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close