Färska vårrullar med sötstark dippsås
Matrecept

Färska vårrullar med sötstark dippsås

Dela

Kategorier

Detta recept är till 6 – 8 personer och ger ca 30 vårrullar.

Tareq Taylor är en av Sveriges mest framstående kockar. Han har setts i de uppskattade tv-programmen Tareq Taylor’s Nordic Cookery,  Trädgårdstider och Lyckomaten. Tareq vann Kockarnas Kamp 2017 och har skrivit många kokböcker och håller omtyckta och uppskattade föreläsningar. Han driver restaurang Kockeriet i Malmö, Paul Taylor Lanthandel i Stockholm och Matfabriken i Maten é klar i Lund.

Varmt tack till Tareq Taylor som lånat ut fyra recept från sin nya kokbok Tareq Taylor Favoriter till våra viner.

www.tareqtaylor.com

Ingredienser

  • 100 g tunna risnudlar
  • 20 cm gurka
  • 1 stor morot
  • 2 dl isbergssallad
  • 4 salladslökar
  • 1 dl koriander
  • 1/2 dl mynta
  • 1 dl jordnötter
  • 2 dl böngroddar
  • 2 msk risvinäger
  • 1 msk strösocker
  • 1 pkt rispapper till vårrullar

Dippsås

  • 1 msk palmsocker
  • 1/2 stjälk citrongräs (den ljusa delen)
  • 1 klyfta vitlök
  • 1/2 dl vatten
  • 1/2 dl fisksås
  • 2 msk färskpressad limesaft
  • 2 msk risvinäger
  • 2–5 små starka chilifrukter

Tillagning

  1. Blötlägg risnudlarna i kallt vatten i ca 20 min. Häll sedan av vattnet.
  2. Koka upp nytt vatten och häll det över de redan blötlagda risnudlarna. Rör runt tills nudlarna har blivit mjuka, ca 2 minuter. Spola nudlarna under kallt vatten och låt dem sedan rinna av i ett durkslag. Klipp dem med en sax några gånger så att stråna blir kortare.
  3. Ställ åt sidan.
  4. Dela gurkan på mitten, gröp ur kärnhuset och strimla gurkan fint. Strimla morot, sallad och lök fint och blanda i en stor bunke. Tillsätt hackad koriander och mynta, grovt hackade jordnötter, böngroddar, risvinäger, socker och slutligen nudlarna. Blanda väl.
  5. Blötlägg rispapper (ett i taget) i en skål med varmt vatten tills det mjuknat. Ta upp pappret och lägg på en skärbräda. Lägg på lite av salladsfyllningen, vik in sidorna, och rulla samman till en vårrulle. Det blir cirka 30 vårrullar.
  6. Hacka palmsockret, citrongräset och vitlöksklyftan fint. Blanda med de övriga ingredienserna till såsen och rör om, eller skaka allt i en burk med lock, tills sockret har löst sig helt. Servera vårrullarna med dippsåsen.

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close