Gingravad lax med avokadokräm, sallad, päron och rostade hasselnötter
Fiskrätter

Gingravad lax med avokadokräm, sallad, päron och rostade hasselnötter

Dela

Betyg (0 röster)

Kategorier

Den 14 februari firas Alla hjärtans dag – en dag då vi hyllar kärleken lite extra. Här delar kokboksförfattaren Eleonora von Essen med sig av sina bästa recept, specialkomponerade för kärlekens dag.

Att laga mat till någon kan vara en av de finaste kärleksförklaringar som finns. Det blir förstås ännu bättre när det som lagas är riktigt gott! Den här gravlaxen får sin smak av Hendrick’s gin, enbär och dill. Den lena texturen balanseras upp perfekt med de rostade hasselnötterna, päronen och avokadokrämen. Servera, njut och låt kärleken flöda!

Ingredienser

  • 1 kg lax, mittbiten
  • 2 msk Hendrick’s Gin
  • ½ dl salt
  • ½ dl strösocker
  • 1 tsk svartpeppar, grovt stött
  • 12 enbär, grovt stötta
  • 1 dl fint hackad dill

Till servering, för två

  • 2 stora nävar krispig sallad
  • 1 päron, skivat
  • ½ dl hasselnötter, rostade och grovt hackade
  • några droppar olivolja
  • fint hackad gräslök

Avokadokräm

  • 1 avokado
  • ½ dl färskost
  • 1 tsk pressad citron

Tillagning

  1. Dela laxen i två jämnstora bitar. Smörj in dem med Hendrick´s Gin. Blanda salt, socker, peppar och enbär och klappa in blandningen i laxbitarnas köttsidor. Strö dillen över den ena sidan och lägg den andra ovanpå så köttsidorna ligger mot varandra. Lägg laxen i dubbla plastpåsar, förslut och låt grava i kylen i 2 dygn. Vänd ett par gånger under tiden. Skiva tunt med vass kniv.
  2. Mixa ihop avokadoköttet med färskost och citron till en slät kräm, smaka av med salt och peppar. Lägg upp laxen tillsammans med sallad, skivat päron och lite hasselnötter och droppa över lite god olivolja. Toppa med lite gräslök. Klicka eller spritsa ut lite kräm på tallriken och servera.

Kommentarer

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close