Produkter

Taggar

Inspiration:
Grillad entrecôte och blomkål med tryffelbearnaise

Ingredienser

    Tryffelbearnaise

    • 2 st schalottenlökar
    • 4 msk rödvinsvinäger
    • 3 msk vatten
    • ½ dl dragon finhackad
    • ½ dl persilja finhackad
    • 250 g smör
    • 4 st äggulor
    • 1 msk citronsaft
    • salt och vitpeppar
    • tryffel finriven eller tryffelolja

    Kött och sallad

    • 4 st skivor entrecôte
    • 1 st blomkålshuvud
    • olivolja
    • salt och peppar
    • 1 st citron
    • 1 knippe bondbönor
    • 1 silverlök halverad
    • kruspersilja skuren

    Tillagning

      Tryffelbearnaise

      1. ----- Tryffelbearnaise
      2. Koka upp vinäger, vatten och lök i en tjockbottnad kastrull, reducera till hälften på medelvärme.
      3. Sila av reduktionen som bör vara ½ deciliter, annars späd med vatten.
      4. Häll tillbaka i kastrullen och tillsätt dragon och persilja.
      5. Smällt smöret i en annan kastrull, flytta över kastrullen i ett vattenbad ca 55 grader för att hålla smöret varmt.
      6. Ställ kastrullen med reduktionen i ett annat vattenbad med samma temperatur som det första.
      7. Vispa ner äggulorna i reduktionen med elvisp till ett slätt skum.
      8. Vispa därefter ner det smälta smöret, häll lite i taget så att såsen inte skär sig.
      9. Smaka av såsen med salt, peppar och citronsaft.
      10. Riv eller hacka ner tryffel i önskad mängd.
      11. Håll såsen varm och låt smakerna blomma ut i ett vattenbad fram till servering.

      Kött och sallad

      1. ----- Kött och sallad
      2. Tänd en grill med en aktiv och en inaktiv sida.
      3. Pensla blomkålen med olivolja, salta och peppra blomkålen och entrecôte.
      4. Grilla kött, grönsaker och citron på den aktiva sidan tills allt fått en ordentlig grillyta.
      5. Lägg över köttet och blomkålen till den inaktiva sidan. Entrecôte når medium rare vid 54 graders mittemperatur. Lyft av köttet och låt vila.
      6. Lyft av bondbönor, silverlök och citron, plocka ur bönorna, skär löken och blanda upp till en sallad tillsammans med persilja, olivolja, salt och peppar. Pressa över lite juice från den grillade citronen.
      7. Lägg upp blomkål och entrecôte på värmda tallrikar, häll på den goda såsen och avnjut tillsammans med ett glas italienskt vin.
      8. Smaklig spis!

    När du är riktigt hungrig och vill njuta av en mastig middag måste du prova detta recept. Entrecôten och tryffelbearnaise gifter sig fint i munnen tillsammans med ett glas kraftigt italienskt vin.

    Tillagningstid: 30 minuter, 4 pers

    Tispset: Det fungerar utmärkt att ersätta den färska tryffeln med en god tryffelolja. På bilden har vi ändvänt oss av italiensk vintertryffel.

    Av Smak i Bild.
    Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik Berglund.

    Inspiration

    Mer inspiration

    Nigab - Dryck - Verona – kärlekens och vinets stad

    Verona – kärlekens och vinets stad

    Verona är en av världens mest romantiska städer. Inte bara för att det var här som Romeo förklarade Julia sin kärlek under balkongen. Det är också en historisk, pittoresk och mycket vacker stad just där norra och södra Europa möts – och där Italien är mer Italien än någon annanstans. Verona är en mycket gammal stad. Ingen vet vem som uppförde de första bosättningarna vid floden Adige, som sakta letar sin väg genom...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Fem pittoreska byar du måste hälsa på i Veneto

    Fem pittoreska byar du måste hälsa på i Veneto

    Ingenting har lika mycket charm som de små italienska byarna i Veneto. Plötsligt dyker de upp, i dalgångarna eller högt upp i bergen. Turistfria trattorior och makalösa scenerier. Här är några av de charmigaste byarna Asolo Den lilla bergsstaden Asolo med några tusen invånare ligger bedövande vackert i norra Veneto. Området heter Pedemontana och är ett kuperat vinodlarlandskap. Namnet Pedemontana betyder just vid bergets...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Valpolicella – Venetos viners hjärta

    Valpolicella – Venetos viners hjärta

    Få områden i Italien har samma klang hos vinvänner som Valpolicella: Denna region i västra Veneto breder ut sig vid foten av de italienska Alperna strax öster om Gardasjön och väster om Verona. Valpolicella är känt för sitt vin och inte minst för de unika viner som bara kan och får produceras här: Amarone, Ripasso och Recioto. Namnet Valpolicella förlorar sig långt bort i historien, troligen har det sina rötter i både...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Amarone – drottningvinet från Valpolicella

    Amarone – drottningvinet från Valpolicella

    Sett till smak, karaktär och kraftfullhet är Amarone en svårslagen och mustig vinupplevelse. Amaronevinet är också ett exempel på hur innovation och experimentlusta kan bana väg för ett helt vinland och förvandla en anonym region till en betydande världsdel i vinvärlden. Amarone tillskrivs ofta en lång historisk tradition, men det var inte förrän på 1950-talet som en del vinhus började experimentera med jäststammar som...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Kronärtskockssoppa med rotfruktschips

    Kronärtskockssoppa med rotfruktschips

    Soppa är något man inte äter tillräckligt av. Speciellt framåt lite svalare eller riktigt kalla dagar är soppan perfekt med sin värmande och helande känsla. Kronärtskockssoppan är en riktig klassiker som passar lika bra till vardags som till förrätt på finmiddagen på helgen. Receptet på denna kronärtskockssoppa är till fyra middagsportioner eller åtta förrätter. Servera med ett torrt och smakrikt vin eller en torrare...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Sauvignon blanc - som en daggfrisk sommarmorgon

    Sauvignon blanc - som en daggfrisk sommarmorgon

    Sauvignon blanc är en av de druvor som kanske är lättast att känna igen. Om du sysslat med trädgårdsarbete det allra minsta så vet du hur en klassisk sauvignon blanc från det svala Loire doftar; nyklippt gräs, buxbom, nässlor, krusbär, fläder och färska örter. Den doftar som en daggfrisk sommarmorgon i trädgården helt enkelt. Smaken är åt det lättare hållet och alltid torr och krispigt frisk. Att druvan är så...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Johan Jureskogs ”Hamburgare Choucroute Garnie”

    Johan Jureskogs ”Hamburgare Choucroute Garnie”

    Hamburgare brukar traditionellt sett paras ihop med rött vin eller öl för att stå emot de kraftfulla smakerna från köttet och tillbehören. Öl kan dock bli väldigt mättande tillsammans med kraftigare rätter medan rött vin i sin tur kan upplevas som tungt en varm sommardag. För de som hellre skulle vilja avnjuta ett friskt glas vitt till sin burgare, men samtidigt vill att drycken ska matcha maten, har Johan Jureskog tagit...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab

    Welcome to Nigab

    Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

    By confirming your age you are also
    approving this website using cookies.

    Dela via

    Få inspiration i mailkorgen

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


    Nigab