Grillad entrecôte och blomkål med tryffelbearnaise
Huvudrätt

Grillad entrecôte och blomkål med tryffelbearnaise

Dela

Betyg (01 röst)

När du är riktigt hungrig och vill njuta av en mastig middag måste du prova detta recept. Entrecôten och tryffelbearnaise gifter sig fint i munnen tillsammans med ett glas kraftigt italienskt vin.

Tillagningstid: 30 minuter, 4 pers

Tipset: Det fungerar utmärkt att ersätta den färska tryffeln med en god tryffelolja. På bilden har vi använt oss av italiensk vintertryffel.

Av Smak i Bild.
Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik Berglund.

Ingredienser

Tryffelbearnaise

  • 2 st schalottenlökar
  • 4 msk rödvinsvinäger
  • 3 msk vatten
  • ½ dl dragon finhackad
  • ½ dl persilja finhackad
  • 250 g smör
  • 4 st äggulor
  • 1 msk citronsaft
  • salt och vitpeppar
  • tryffel finriven eller tryffelolja

Kött och sallad

  • 4 st skivor entrecôte
  • 1 st blomkålshuvud
  • olivolja
  • salt och peppar
  • 1 st citron
  • 1 knippe bondbönor
  • 1 silverlök halverad
  • kruspersilja skuren

Tillagning

    Tryffelbearnaise

    1. Koka upp vinäger, vatten och lök i en tjockbottnad kastrull, reducera till hälften på medelvärme.
    2. Sila av reduktionen som bör vara ½ deciliter, annars späd med vatten.
    3. Häll tillbaka i kastrullen och tillsätt dragon och persilja.
    4. Smällt smöret i en annan kastrull, flytta över kastrullen i ett vattenbad ca 55 grader för att hålla smöret varmt.
    5. Ställ kastrullen med reduktionen i ett annat vattenbad med samma temperatur som det första.
    6. Vispa ner äggulorna i reduktionen med elvisp till ett slätt skum.
    7. Vispa därefter ner det smälta smöret, häll lite i taget så att såsen inte skär sig.
    8. Smaka av såsen med salt, peppar och citronsaft.
    9. Riv eller hacka ner tryffel i önskad mängd.
    10. Håll såsen varm och låt smakerna blomma ut i ett vattenbad fram till servering.

    Kött och sallad

    1. Tänd en grill med en aktiv och en inaktiv sida.
    2. Pensla blomkålen med olivolja, salta och peppra blomkålen och entrecôte.
    3. Grilla kött, grönsaker och citron på den aktiva sidan tills allt fått en ordentlig grillyta.
    4. Lägg över köttet och blomkålen till den inaktiva sidan. Entrecôte når medium rare vid 54 graders mittemperatur. Lyft av köttet och låt vila.
    5. Lyft av bondbönor, silverlök och citron, plocka ur bönorna, skär löken och blanda upp till en sallad tillsammans med persilja, olivolja, salt och peppar. Pressa över lite juice från den grillade citronen.
    6. Lägg upp blomkål och entrecôte på värmda tallrikar, häll på den goda såsen och avnjut tillsammans med ett glas italienskt vin.
    7. Smaklig spis!

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close