Produkter

Taggar

Inspiration:
Halstrad gösfilé med jordärtskockspuré

Ingredienser

    Puré

    • 500 gr jordärtskockor, skalade
    • 500 gr mandelpotatisar, skalade
    • 50 gr smör
    • 1,5 dl grädde
    • salt och vitpeppar

    Sås

    • 25 g smör
    • 2 st schalottenlökar, skalade och hackade
    • 3 dl vitt vin
    • 2 dl fiskfond (spädes enligt förpackning)
    • 1 krm vitpeppar malen
    • 2 dl grädde
    • salt

    Fisk

    • 700 gr gösfilé med skinn
    • salt

    Garnityr

    • 10 gr regnbågsrom eller forellrom
    • krasse

    Tillagning

    1. Tänd en grill med en aktiv och en inaktiv sida.
    2. Koka skockor och potatisar ca 15 min.
    3. Häll av nästan allt vattnen och tillsätt smör och grädde. Mixa med stavmixer till puré, smaka av med salt och peppar.
    4. Hetta upp en kastrull till medelvärme, fräs löken under omrörning i smöret utan att den tar färg och tillsätt sedan vin och fiskfond. Låt reducera på medelvärme i ca 20 minuter eller till hälften.
    5. Sila av såsen, häl tillbaka i kastrull och tillsätt grädde. Låt puttra ytterligare 10 minuter. Rör om då och då. Smaka upp såsen med salt.
    6. Salta fisken och halstra med skinnsidan ner på grillens aktiva sida ca 2 minuter så att den får ordentligt med färg. Lägg sedan över fisken till den inaktiva sidan och halstra klart under lock till fiskens innertemperatur når 52 grader.
    7. Lägg upp på varm tallrik och garnera med regnbågsrom och krasse.

    När man vill imponera på gästerna ska man bjuda på detta recept. Den krämiga såsen är pricken över i:et och middagen avnjuts som bäst med ett fruktigt och aromatiskt vin.
    Tillagningstid: 40 minuter, 4 personer

    Tipset. Fisken kan halstras i stekpanna på spisen, använd då endast en liten klick smör. Köper man hel fisk så koka gärna hemgjord fond på skrovet.

    Av Smak i Bild.
    Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik Berglund.

    Inspiration

    Mer inspiration

    Nigab - Dryck - Sebastiens sodabröd med brynt Tullamore-smör

    Sebastiens sodabröd med brynt Tullamore-smör

    Sveriges egna brödmästare Sebastien Boudet gjort sin tolkning av det populära sodabrödet, med en annorlunda tvist för att få fram mer smak och karaktär. Ett klassiskt sodabröd bakas oftast på bakpulver, för att på så vis undvika den tidskrävande jäsningsprocessen. Sebastiens hemlighet däremot är just tid och tålamod - och en skvätt Tullamore DEW. - Att baka bröd måste få ta sin tid, det ska inte jäktas fram. Det...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab

    Welcome to Nigab

    Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

    By confirming your age you are also
    approving this website using cookies.

    Dela via

    Få inspiration i mailkorgen

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


    Nigab