Produkter

Taggar

Ingredienser

  • 5 cl Tullamore D.E.W.
  • 2 cl Verjus (druvsaft som kan köpas i mataffären)
  • 20 ml Champagne- och Senchasocker
  • 5 droppar vanilj- och cynarbitter
  • Toppa med 20 ml Komboucha

Tillagning

  1. Champagne- och Senchasocker: Reducera champagne/cremant/prosecco/cava till hälften på låg värme. Addera två delar socker till en del av vätskan. Rör tills sockret är upplöst. Häll upp i ren behållare/flaska och låt svalna. Håller i ca två veckor i kylskåp.
  2. Kallbrygg sedan tre matskedar Senchate och låt stå i minst två timmar. Ju längre teet får stå och dra, desto högre beska. Sila tebladen och använd det kallt tillagade teet för att späda ut champagnesockret – en del socker till en del te.
  3. Vanilj- och cynarbitter: Två delar vaniljbitters och en del cynar (italiensk bitter gjord på kronärtskocka, finns i systemets bestälnningssortment). Får man inte tag på vaniljbitters går det bra att byta ut mot den klassiska Angosturan som finns på de flesta systembolag. Blanda och häll i en liten flaska. Håll kylt. Håller hur länge som helst.
  4. Kombinera alla ingredienser förutom Kombuchan i en shaker och fyll upp med is.
  5. Skaka och sila ner i ett highball-glas.
  6. Fyll glaset med klar is av god kvalitet och toppa med Kombuchan.

Biologiskt upplever kvinnor och män smak på olika sätt. Samtidigt påverkas vi också av normer och daterade föreställningar kring smak och smakpreferenser. Baserat på forskning om sensorik har whiskeyproducenten Tullamore D.E.W., tillsammans med sensorik-forskaren Johan Swahn och bartendern Josephine Sondlo, tagit fram Hen-drinken. En drink skapad för att ifrågasätta kulturella skillnader kopplade till smak och samtidigt föra människor närmre varandra.

För att en drink ska tilltala både män och kvinnor, visar forskningen att det är viktigt att smakintensiteten inte blir för hög. Hen-drinken har därför en avvägd del sötma för att tilltala männens förkärlek till det som är sött. Samtidigt balanseras den upp med syra och en hint av beska, för att inte chocka kvinnors ofta känsligare smaksinne. Bartendern Josephine Sondlo har utgått från forskningen och arbetat fram Hen-drinken. Basen innehåller bland annat kallbryggt Sencha-te, Champagne-socker och har toner av äpple, honung och vanilj.

Inspiration

Mer inspiration

Nigab - Dryck - Verona – kärlekens och vinets stad

Verona – kärlekens och vinets stad

Verona är en av världens mest romantiska städer. Inte bara för att det var här som Romeo förklarade Julia sin kärlek under balkongen. Det är också en historisk, pittoresk och mycket vacker stad just där norra och södra Europa möts – och där Italien är mer Italien än någon annanstans. Verona är en mycket gammal stad. Ingen vet vem som uppförde de första bosättningarna vid floden Adige, som sakta letar sin väg genom...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Fem pittoreska byar du måste hälsa på i Veneto

Fem pittoreska byar du måste hälsa på i Veneto

Ingenting har lika mycket charm som de små italienska byarna i Veneto. Plötsligt dyker de upp, i dalgångarna eller högt upp i bergen. Turistfria trattorior och makalösa scenerier. Här är några av de charmigaste byarna Asolo Den lilla bergsstaden Asolo med några tusen invånare ligger bedövande vackert i norra Veneto. Området heter Pedemontana och är ett kuperat vinodlarlandskap. Namnet Pedemontana betyder just vid bergets...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Valpolicella – Venetos viners hjärta

Valpolicella – Venetos viners hjärta

Få områden i Italien har samma klang hos vinvänner som Valpolicella: Denna region i västra Veneto breder ut sig vid foten av de italienska Alperna strax öster om Gardasjön och väster om Verona. Valpolicella är känt för sitt vin och inte minst för de unika viner som bara kan och får produceras här: Amarone, Ripasso och Recioto. Namnet Valpolicella förlorar sig långt bort i historien, troligen har det sina rötter i både...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Amarone – drottningvinet från Valpolicella

Amarone – drottningvinet från Valpolicella

Sett till smak, karaktär och kraftfullhet är Amarone en svårslagen och mustig vinupplevelse. Amaronevinet är också ett exempel på hur innovation och experimentlusta kan bana väg för ett helt vinland och förvandla en anonym region till en betydande världsdel i vinvärlden. Amarone tillskrivs ofta en lång historisk tradition, men det var inte förrän på 1950-talet som en del vinhus började experimentera med jäststammar som...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Kronärtskockssoppa med rotfruktschips

Kronärtskockssoppa med rotfruktschips

Soppa är något man inte äter tillräckligt av. Speciellt framåt lite svalare eller riktigt kalla dagar är soppan perfekt med sin värmande och helande känsla. Kronärtskockssoppan är en riktig klassiker som passar lika bra till vardags som till förrätt på finmiddagen på helgen. Receptet på denna kronärtskockssoppa är till fyra middagsportioner eller åtta förrätter. Servera med ett torrt och smakrikt vin eller en torrare...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab