Produkter

Taggar

Ungefär en gång om året får vi tilldelning av Paul Jaboulet Hermitage La Chapelle. Tillgängligheten av detta vin är liten med efterfrågan stor så det gäller att hålla sig framme. Följ med till Hermitage.

De stora murarna med producenternas namn kastar långa skuggor när man kör uppför den berömda Hermitage-kullen i Rhône-dalen.  Berget, som nedanifrån staden Tain L’Hermitage ser ganska homogent, ut är förvånansvärt kuperat med dalgångar och svackor när man tar sig upp. Det ger olika exponeringar mellan syd, väst och öst. Även jordmånen förändras och det blir begripligt att man kan tala om flera terroirer i Hermitage även om appellationen bara består av 137 hektar.

Den västra delen av berget med vingårdarna Les Bessards och Varogne har en ganska brun jord med sand och sten från granitgrunden. Platån har mer röd jord med oxiderat järn medan de högsta terrasserna och sluttningarna i Le Méal, Les Rocoules och Les Murets har ett tunt jordlager på grund av erosionen och ljusa småstenar som reflekterar solen, binder värme och hjälper druvorna att mogna. Längst i öster i Murier och Dionniers är jorden mer lerig.

Nära toppen på berget ligger det lilla kapellet som gett Hermitage La Chapelle dess namn. På kvällen är det upplyst och nerifrån staden ser kapellet ut som det svävar i den svarta rymden. På dagen, när man ska vandra dit från närmaste möjlig parkering upp och ner för de branta sluttningarna, ter sig platsen mer jordnära.

Det var här som riddaren Gaspard de Sterimberg fick mark av drottningen att bygga sitt kapell år 1235 efter att han sårats under ett korståg. Kapellet förvaltas idag, nästan 800 år och många renoveringar senare, av Domaine Paul Jaboulet Ainé. Riddarens namn lever idag vidare i det vita Hermitage-vinet Chevalier de Sterimberg från Paul Jaboulet. Och för de som eventuellt är skeptiska till vita viner från Rhône-dalen rekommenderas årgång 2015 av Hermitage Chevalier de Sterimberg, gjort på 70 % Marsanne och 30% Rousanne.

När det gäller det berömda Hermitage La Chapelle så görs det från gamla Syrah-stockar från flera av de västliga terroirerna på berget: Méal, Les Greffieux, Bessards och Varogne. Domaine Paul Jaboulet Ainé anser att det ger bäst komplexitet att använda druvor från flera olika vingårdar. Stora Hermitage-viner som La Chapelle är gjorda för att lagras mycket länge och 2015 är inget undantag.

2015 Hermitage La Chapelle fick nyligen 98 poäng och ett drick-fönster på 2027-2050 av Robert Parkers Wine Advocate:

The 2015 Hermitage La Chapelle is one of the estate’s finest recent efforts. It’s packed with firm tannins and will need to be lost in the cellar for a decade, but it will reward those with patience. Richly concentrated and full-bodied, it hits all the expected notes—cassis, black olive, smoke, crushed stone, pencil shavings and espresso—then finishes long, with an aristocratic sense of reserve and austerity. Winemaker Jacques Devernois compares it to a woman’s black dress, meaning it speaks of elegance and class.

Domaine Paul Jaboulet Ainé gör också ett andra rött Hermitage-vin som tidigare hette La Petite Chapelle men nu heter La Maison Bleue. Det görs på yngre stockar och från mer östliga terroirer och 2015 La Maison Bleue är idag klart mer tillgängligt än La Chapelle – faktum är att det är helt drickfärdigt och balanserat. Parkers Wine Advocate ger vinet 92-94 poäng.

Det vita 2015 Hermitage Chevalier de Sterimberg har fått 93 poäng av Parkers Wine Advocate och noteringen:

”… fabulous minerality, crisp white peach and a touch of hazelnut on the finish. I’d love to see more depth and richness here, but it’s impeccably balanced and there’s no denying this beauty has class. Drink it anytime over the coming decade or more.”

Se en kort film som visar Hermitage-berget uppifrån:

Artikeln är skriven av Krister på Star Wine List – www.starwinelist.com

Inspiration

Mer inspiration

Nigab - Dryck - Därför ska du köpa vin på magnumflaska!

Därför ska du köpa vin på magnumflaska!

Vin på magnumflaska ger en viss känsla av magi och lyx, det är bättre för lagring och räcker så klart längre än en vanlig flaska. Tänk dig själv hur underbart det är att få vin i en generös maffig magnumflaska. Vare sig det är en present till dig själv, ett vin till en middag eller en gå-bort-present är en magnum minst dubbelt så uppskattad att få som en vanlig vinflaska! Sätt stämningen direkt genom att handla hem...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Fem städer du inte får missa i Veneto

Fem städer du inte får missa i Veneto

Padova Fyra mil väster om Venedig ligger Padova, en gammal romersk stad, delvis lite i skymundan från turiststråken. Padova är för många en oupptäckt italiensk pärla. Stadens visitkort är Prata della Valle ett vattenstråk kantat med 78 statyer av kända invånare. En av dessa föreställer Gustav II Adolf som har lyckats tränga sig in vid sidan av Galileo Galilei och andra berömdheter trots att han aldrig satte sin fot i...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Verona – kärlekens och vinets stad

Verona – kärlekens och vinets stad

Verona är en av världens mest romantiska städer. Inte bara för att det var här som Romeo förklarade Julia sin kärlek under balkongen. Det är också en historisk, pittoresk och mycket vacker stad just där norra och södra Europa möts – och där Italien är mer Italien än någon annanstans. Verona är en mycket gammal stad. Ingen vet vem som uppförde de första bosättningarna vid floden Adige, som sakta letar sin väg genom...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Fem pittoreska byar du måste hälsa på i Veneto

Fem pittoreska byar du måste hälsa på i Veneto

Ingenting har lika mycket charm som de små italienska byarna i Veneto. Plötsligt dyker de upp, i dalgångarna eller högt upp i bergen. Turistfria trattorior och makalösa scenerier. Här är några av de charmigaste byarna Asolo Den lilla bergsstaden Asolo med några tusen invånare ligger bedövande vackert i norra Veneto. Området heter Pedemontana och är ett kuperat vinodlarlandskap. Namnet Pedemontana betyder just vid bergets...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Viltgryta med rönnbär och meskräm

Viltgryta med rönnbär och meskräm

Vårt recept på viltgryta är en smakrik höstgryta att längta till när löven börjar falla! Mustiga smaker med vitlök, rödvin och rönnbär. Passa på att plocka rönnbär på hösten. Lägg dom i frysen eller torka dom för att använda senare. De är lite sura så se till att balansera dom i matlagningen. Dom är även supernyttiga - fullproppade med antioxidanter! Hoppas att det smakar! Detta recept är för 6 personer och tar...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Valpolicella – Venetos viners hjärta

Valpolicella – Venetos viners hjärta

Få områden i Italien har samma klang hos vinvänner som Valpolicella: Denna region i västra Veneto breder ut sig vid foten av de italienska Alperna strax öster om Gardasjön och väster om Verona. Valpolicella är känt för sitt vin och inte minst för de unika viner som bara kan och får produceras här: Amarone, Ripasso och Recioto. Namnet Valpolicella förlorar sig långt bort i historien, troligen har det sina rötter i både...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Amarone – drottningvinet från Valpolicella

Amarone – drottningvinet från Valpolicella

Sett till smak, karaktär och kraftfullhet är Amarone en svårslagen och mustig vinupplevelse. Amaronevinet är också ett exempel på hur innovation och experimentlusta kan bana väg för ett helt vinland och förvandla en anonym region till en betydande världsdel i vinvärlden. Amarone tillskrivs ofta en lång historisk tradition, men det var inte förrän på 1950-talet som en del vinhus började experimentera med jäststammar som...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab