Produkter

Taggar

Ungefär en gång om året får vi tilldelning av Paul Jaboulet Hermitage La Chapelle. Tillgängligheten av detta vin är liten med efterfrågan stor så det gäller att hålla sig framme. Följ med till Hermitage.

De stora murarna med producenternas namn kastar långa skuggor när man kör uppför den berömda Hermitage-kullen i Rhône-dalen.  Berget, som nedanifrån staden Tain L’Hermitage ser ganska homogent, ut är förvånansvärt kuperat med dalgångar och svackor när man tar sig upp. Det ger olika exponeringar mellan syd, väst och öst. Även jordmånen förändras och det blir begripligt att man kan tala om flera terroirer i Hermitage även om appellationen bara består av 137 hektar.

Den västra delen av berget med vingårdarna Les Bessards och Varogne har en ganska brun jord med sand och sten från granitgrunden. Platån har mer röd jord med oxiderat järn medan de högsta terrasserna och sluttningarna i Le Méal, Les Rocoules och Les Murets har ett tunt jordlager på grund av erosionen och ljusa småstenar som reflekterar solen, binder värme och hjälper druvorna att mogna. Längst i öster i Murier och Dionniers är jorden mer lerig.

Nära toppen på berget ligger det lilla kapellet som gett Hermitage La Chapelle dess namn. På kvällen är det upplyst och nerifrån staden ser kapellet ut som det svävar i den svarta rymden. På dagen, när man ska vandra dit från närmaste möjlig parkering upp och ner för de branta sluttningarna, ter sig platsen mer jordnära.

Det var här som riddaren Gaspard de Sterimberg fick mark av drottningen att bygga sitt kapell år 1235 efter att han sårats under ett korståg. Kapellet förvaltas idag, nästan 800 år och många renoveringar senare, av Domaine Paul Jaboulet Ainé. Riddarens namn lever idag vidare i det vita Hermitage-vinet Chevalier de Sterimberg från Paul Jaboulet. Och för de som eventuellt är skeptiska till vita viner från Rhône-dalen rekommenderas årgång 2015 av Hermitage Chevalier de Sterimberg, gjort på 70 % Marsanne och 30% Rousanne.

När det gäller det berömda Hermitage La Chapelle så görs det från gamla Syrah-stockar från flera av de västliga terroirerna på berget: Méal, Les Greffieux, Bessards och Varogne. Domaine Paul Jaboulet Ainé anser att det ger bäst komplexitet att använda druvor från flera olika vingårdar. Stora Hermitage-viner som La Chapelle är gjorda för att lagras mycket länge och 2015 är inget undantag.

2015 Hermitage La Chapelle fick nyligen 98 poäng och ett drick-fönster på 2027-2050 av Robert Parkers Wine Advocate:

The 2015 Hermitage La Chapelle is one of the estate’s finest recent efforts. It’s packed with firm tannins and will need to be lost in the cellar for a decade, but it will reward those with patience. Richly concentrated and full-bodied, it hits all the expected notes—cassis, black olive, smoke, crushed stone, pencil shavings and espresso—then finishes long, with an aristocratic sense of reserve and austerity. Winemaker Jacques Devernois compares it to a woman’s black dress, meaning it speaks of elegance and class.

Domaine Paul Jaboulet Ainé gör också ett andra rött Hermitage-vin som tidigare hette La Petite Chapelle men nu heter La Maison Bleue. Det görs på yngre stockar och från mer östliga terroirer och 2015 La Maison Bleue är idag klart mer tillgängligt än La Chapelle – faktum är att det är helt drickfärdigt och balanserat. Parkers Wine Advocate ger vinet 92-94 poäng.

Det vita 2015 Hermitage Chevalier de Sterimberg har fått 93 poäng av Parkers Wine Advocate och noteringen:

”… fabulous minerality, crisp white peach and a touch of hazelnut on the finish. I’d love to see more depth and richness here, but it’s impeccably balanced and there’s no denying this beauty has class. Drink it anytime over the coming decade or more.”

Se en kort film som visar Hermitage-berget uppifrån:

Artikeln är skriven av Krister på Star Wine List – www.starwinelist.com

Inspiration

Mer inspiration

Nigab - Dryck - Vilka viner kan man lagra och hur länge?

Vilka viner kan man lagra och hur länge?

”Vilka viner kan man lagra och hur länge” är en fråga som ständigt återkommer. När vi pratar om att lagra vin så är syftet att vinet ska utvecklas, förändras och mogna och bli mer komplexa och intressanta…i bästa fall. Precis som människor är viner i sin ungdom pigga, friska och fräscha men kanske lite bångstyriga och opolerade. Med tiden och med rätt förutsättningar mognar både vinet och människan och blir mer...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning!

Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning!

Att Bruichladdich är ett av whiskyvärldens mest omtyckta destillerier framgick med all tydlighet i förra veckan då vi bjöd in till ett världsrekordförsök i Whiskyprovning. 2 283 personer hade anmält sig och inför representanter från Guinness World Records putsades det gamla rekordet med 31 deltagare. Världsrekordprovningen ägde rum på En Öl och Whiskymässa i Göteborg som besöktes av 25 000 personer. Därmed har mässan...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Bruichladdich gör världsrekordförsök på En Öl & Whiskymässa i Göteborg

Bruichladdich gör världsrekordförsök på En Öl & Whiskymässa i Göteborg

Den 13 april bjuder den skotska whiskytillverkaren Bruichladdich in till ett världsrekordförsök i Göteborg. Målet är att ta sig in i Guinness Rekordbok genom att samla fler än 2252 deltagare till världens största whiskyprovning genom tiderna. Göteborg har genom åren varit skådeplats för flera världsrekord, bland annat i dressyr och för flest nationaliteter i en åkattraktion. Nu kan göteborgarna snart komma att få...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Krustader med chèvre-creme, fikon, balsamvinäger och krasse

Krustader med chèvre-creme, fikon, balsamvinäger och krasse

Getost och fikon tillsammans med balsamvinäger är minst sagt en vinnande kombination. Superenkel att göra och försvinnande gott. Satsa på en kvalitativ balsamvinäger så det blir extra gott! Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så här gör du” vilket får dig att smaka av, addera, smaka av igen tills du är...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Bistecca Fiorentina med rosmarinrostad potatis, chipotlemajonnäs, rostad vitlök och grillad sallad

Bistecca Fiorentina med rosmarinrostad potatis, chipotlemajonnäs, rostad vitlök och grillad sallad

Bistecca Fiorentina är en klassisk kötträtt som egentligen är en grillad T-bone steak med tillbehör. I detta fall serveras även gyllene och krispig ugnsrostad potatis, chipotlemajonnäs och grillad hjärtsallad till köttet. Om ni har tillgång till en sous vide är det att föredra men går lika bra tillaga köttet i ugn. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Grillad avokado med tonfisk, soja, sesammajonnäs, stenbitsrom och shisokrasse

Grillad avokado med tonfisk, soja, sesammajonnäs, stenbitsrom och shisokrasse

Detta är en riktigt höjdarrätt. Rökigheten i den grillade avokadon tillsammans med soja, sesam och tonfisk är mitt i prick. Detta är den perfekta förrätten till en bättre middag eller när det blivit dags för lite vardagslyx. Ge det ett försök, du kommer älska det. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Lammfilé med rödvinssås, bakad spetskål, tryffelmanchego och hasselnöt

Lammfilé med rödvinssås, bakad spetskål, tryffelmanchego och hasselnöt

Lammfilé är en underskattad köttbit som är prisvärd och fylld med god smak. Tillsammans med spetskålen, tryffeln och hasselnötterna blir detta en fullträff. Rödvinssåsen hjälper till att sy ihop alla smaker till en härlig smaksymfoni. Testa, det är inte svårt.  Det är viktigt att du ger såsen tid att reduceras så börja med den och låt den stå till servering. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Pizza bianco med kapris, körsbärstomat, serrano-skinka, crème fraiche, buffelmozzarella och körvel

Pizza bianco med kapris, körsbärstomat, serrano-skinka, crème fraiche, buffelmozzarella och körvel

Pizza bianco är som du kanske vet en vit pizza utan tomatsås. Denna pizza med kapris, serrano och körsbärstomat är bara för god! Sältan i kaprisen lyfter hela pizzans smaker. Ett tips är göra flera pizzor för att dem kommer att gå åt. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så här gör du” vilket får...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Tapas med grillad rödräka, citronmajonnäs på grillad baguette, manchego och chark

Tapas med grillad rödräka, citronmajonnäs på grillad baguette, manchego och chark

Vem älskar inte Tapas! Denna bräda är utmärkt till fördrinken och är dessutom enkel att göra. Se till att köpa rödräkor eller liknande som är certifierat hållbart fiskade. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så här gör du” vilket får dig att smaka av, addera, smaka av igen tills du är nöjd med...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Rödbetstartar med äpple, machésallad med honungscitronette och mandel

Rödbetstartar med äpple, machésallad med honungscitronette och mandel

Detta är ett utmärkt vegansk variant på den klassiska råbiffen som även kommer att falla den mest inbitna köttätaren i smaken. Vill man göra den vegetarisk är getost på crostinin ett alternativ. En oväntad tolkning av en klassiker som är både väldigt god och fräsch rätt och som passar perfekt som en förrätt. Testa och du kommer att älska den! Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab