Produkter

Taggar

Inspiration:
Hickorymarinerad kalv med murklor och majrova

Ingredienser

    KALV

    • 600 g kalvinnerfilé eller motsvarande
    • smör
    • salt & peppar

    MARINAD

    • 1 vitlök, fint riven
    • 1 msk tomatpuré
    • 1 tsk kinesisk soja
    • 2 tsk hickory liquid smoke
    • 1 tsk paprikapulver
    • 1 tsk honung
    • 0,5 dl olivolja

    ROTFRUKTER

    • 1-2 majrovor, skivande ca 3 mm tjocka
    • 4 mindre palsternackor

    SVAMP

    • 150 g murklor
    • 150 g karl-johan svamp

    SKYSÅS

    • ett knippe färsk dragon, fint hackad
    • 2 dl vin
    • 1 klick smör

    Fotot/recept: Erik Dahlström, Livets Goda

      Tillagning

        KALV & MARINAD

        1. ----- KALV & MARINAD
        2. Gör ordning marinaden i en påse och blanda ihop ordentligt med kalven. Ställ i kylskåpet över natten eller så länge du kan. Börja med att du steker köttet ganska hårt på fettkappan, vänd sedan och ge den stekyta på övriga sidor. Ta upp köttbiten och lägg i en ugnsform. Sätt ugnstempen till 150 grader och sätt in köttet tills ni når en innertemp på 60 grader, det tar cirka 20 minuter. Ta ut och vila 5 minuter innan tranchering och servering.

        SKYSÅS

        1. ----- SKYSÅS
        2. Gör sedan en skysås genom att reducera vin och stekfett i ugnsformen. Blanda ner hackad dragon och en klick smör. Låt allt koka ned till en simmig konsistens. Smaka av med salt och peppar.

        ROTFRUKTERNA

        1. ----- ROTFRUKTERNA
        2. Skiva majrovorna och gör fina stavar av palsternackan. Stek ett par minuter i smör. Använd gärna en grillpanna. Smaka av med salt.

        SVAMPEN

        1. ----- SVAMPEN
        2. Rensa svampen och stek i torr panna tills vätskan i svampen har dunstat. Fräs sedan på medelhög temperatur med smör. Låt de gärna bli frasiga. Smaka av med salt.

        SERVERING

        1. ----- SERVERING
        2. Servera på en varm platt tallrik med trancherad kalv först och lägg svampen ovanpå. Lägg rotfrukter runt om och avsluta med såsen över svampen och kalven.

      En rätt till lördagens finare vin. Välj gärna ett vin från Rhône med smaker och ryggrad för att matcha rättens underbara smaker.

      Inspiration

      Mer inspiration

      Nigab - Dryck - Fem städer du inte får missa i Veneto

      Fem städer du inte får missa i Veneto

      Padova Fyra mil väster om Venedig ligger Padova, en gammal romersk stad, delvis lite i skymundan från turiststråken. Padova är för många en oupptäckt italiensk pärla. Stadens visitkort är Prata della Valle ett vattenstråk kantat med 78 statyer av kända invånare. En av dessa föreställer Gustav II Adolf som har lyckats tränga sig in vid sidan av Galileo Galilei och andra berömdheter trots att han aldrig satte sin fot i...

      LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

      Nigab - Dryck - Verona – kärlekens och vinets stad

      Verona – kärlekens och vinets stad

      Verona är en av världens mest romantiska städer. Inte bara för att det var här som Romeo förklarade Julia sin kärlek under balkongen. Det är också en historisk, pittoresk och mycket vacker stad just där norra och södra Europa möts – och där Italien är mer Italien än någon annanstans. Verona är en mycket gammal stad. Ingen vet vem som uppförde de första bosättningarna vid floden Adige, som sakta letar sin väg genom...

      LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

      Nigab - Dryck - Fem pittoreska byar du måste hälsa på i Veneto

      Fem pittoreska byar du måste hälsa på i Veneto

      Ingenting har lika mycket charm som de små italienska byarna i Veneto. Plötsligt dyker de upp, i dalgångarna eller högt upp i bergen. Turistfria trattorior och makalösa scenerier. Här är några av de charmigaste byarna Asolo Den lilla bergsstaden Asolo med några tusen invånare ligger bedövande vackert i norra Veneto. Området heter Pedemontana och är ett kuperat vinodlarlandskap. Namnet Pedemontana betyder just vid bergets...

      LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

      Nigab - Dryck - Viltgryta med rönnbär och meskräm

      Viltgryta med rönnbär och meskräm

      Vårt recept på viltgryta är en smakrik höstgryta att längta till när löven börjar falla! Mustiga smaker med vitlök, rödvin och rönnbär. Passa på att plocka rönnbär på hösten. Lägg dom i frysen eller torka dom för att använda senare. De är lite sura så se till att balansera dom i matlagningen. Dom är även supernyttiga - fullproppade med antioxidanter! Hoppas att det smakar! Detta recept är för 6 personer och tar...

      LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

      Nigab - Dryck - Valpolicella – Venetos viners hjärta

      Valpolicella – Venetos viners hjärta

      Få områden i Italien har samma klang hos vinvänner som Valpolicella: Denna region i västra Veneto breder ut sig vid foten av de italienska Alperna strax öster om Gardasjön och väster om Verona. Valpolicella är känt för sitt vin och inte minst för de unika viner som bara kan och får produceras här: Amarone, Ripasso och Recioto. Namnet Valpolicella förlorar sig långt bort i historien, troligen har det sina rötter i både...

      LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

      Nigab - Dryck - Amarone – drottningvinet från Valpolicella

      Amarone – drottningvinet från Valpolicella

      Sett till smak, karaktär och kraftfullhet är Amarone en svårslagen och mustig vinupplevelse. Amaronevinet är också ett exempel på hur innovation och experimentlusta kan bana väg för ett helt vinland och förvandla en anonym region till en betydande världsdel i vinvärlden. Amarone tillskrivs ofta en lång historisk tradition, men det var inte förrän på 1950-talet som en del vinhus började experimentera med jäststammar som...

      LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

      Nigab

      Welcome to Nigab

      Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

      By confirming your age you are also
      approving this website using cookies.

      Dela via

      Få inspiration i mailkorgen

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


      Nigab