Produkter

Taggar

Inspiration:
Hickorymarinerad kalv med murklor och majrova

Ingredienser

    KALV

    • 600 g kalvinnerfilé eller motsvarande
    • smör
    • salt & peppar

    MARINAD

    • 1 vitlök, fint riven
    • 1 msk tomatpuré
    • 1 tsk kinesisk soja
    • 2 tsk hickory liquid smoke
    • 1 tsk paprikapulver
    • 1 tsk honung
    • 0,5 dl olivolja

    ROTFRUKTER

    • 1-2 majrovor, skivande ca 3 mm tjocka
    • 4 mindre palsternackor

    SVAMP

    • 150 g murklor
    • 150 g karl-johan svamp

    SKYSÅS

    • ett knippe färsk dragon, fint hackad
    • 2 dl vin
    • 1 klick smör

    Fotot/recept: Erik Dahlström, Livets Goda

      Tillagning

        KALV & MARINAD

        1. ----- KALV & MARINAD
        2. Gör ordning marinaden i en påse och blanda ihop ordentligt med kalven. Ställ i kylskåpet över natten eller så länge du kan. Börja med att du steker köttet ganska hårt på fettkappan, vänd sedan och ge den stekyta på övriga sidor. Ta upp köttbiten och lägg i en ugnsform. Sätt ugnstempen till 150 grader och sätt in köttet tills ni når en innertemp på 60 grader, det tar cirka 20 minuter. Ta ut och vila 5 minuter innan tranchering och servering.

        SKYSÅS

        1. ----- SKYSÅS
        2. Gör sedan en skysås genom att reducera vin och stekfett i ugnsformen. Blanda ner hackad dragon och en klick smör. Låt allt koka ned till en simmig konsistens. Smaka av med salt och peppar.

        ROTFRUKTERNA

        1. ----- ROTFRUKTERNA
        2. Skiva majrovorna och gör fina stavar av palsternackan. Stek ett par minuter i smör. Använd gärna en grillpanna. Smaka av med salt.

        SVAMPEN

        1. ----- SVAMPEN
        2. Rensa svampen och stek i torr panna tills vätskan i svampen har dunstat. Fräs sedan på medelhög temperatur med smör. Låt de gärna bli frasiga. Smaka av med salt.

        SERVERING

        1. ----- SERVERING
        2. Servera på en varm platt tallrik med trancherad kalv först och lägg svampen ovanpå. Lägg rotfrukter runt om och avsluta med såsen över svampen och kalven.

      En rätt till lördagens finare vin. Välj gärna ett vin från Rhône med smaker och ryggrad för att matcha rättens underbara smaker.

      Inspiration

      Mer inspiration

      Nigab - Dryck - Kronärtskockssoppa med rotfruktschips

      Kronärtskockssoppa med rotfruktschips

      Soppa är något man inte äter tillräckligt av. Speciellt framåt lite svalare eller riktigt kalla dagar är soppan perfekt med sin värmande och helande känsla. Kronärtskockssoppan är en riktig klassiker som passar lika bra till vardags som till förrätt på finmiddagen på helgen. Receptet är till fyra middagsportioner eller åtta förrätter. Servera med ett torrt och smakrikt vin eller en torrare sherry. Smaklig måltid på...

      LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

      Nigab - Dryck - Sauvignon blanc - som en daggfrisk sommarmorgon

      Sauvignon blanc - som en daggfrisk sommarmorgon

      Sauvignon blanc är en av de druvor som kanske är lättast att känna igen. Om du sysslat med trädgårdsarbete det allra minsta så vet du hur en klassisk sauvignon blanc från det svala Loire doftar; nyklippt gräs, buxbom, nässlor, krusbär, fläder och färska örter. Den doftar som en daggfrisk sommarmorgon i trädgården helt enkelt. Smaken är åt det lättare hållet och alltid torr och krispigt frisk. Att druvan är så...

      LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

      Nigab - Dryck - Johan Jureskogs ”Hamburgare Choucroute Garnie”

      Johan Jureskogs ”Hamburgare Choucroute Garnie”

      Hamburgare brukar traditionellt sett paras ihop med rött vin eller öl för att stå emot de kraftfulla smakerna från köttet och tillbehören. Öl kan dock bli väldigt mättande tillsammans med kraftigare rätter medan rött vin i sin tur kan upplevas som tungt en varm sommardag. För de som hellre skulle vilja avnjuta ett friskt glas vitt till sin burgare, men samtidigt vill att drycken ska matcha maten, har Johan Jureskog tagit...

      LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

      Nigab - Dryck - Sommarsallad med sparris, parmesan & jordgubbsvinegrette

      Sommarsallad med sparris, parmesan & jordgubbsvinegrette

      En somrig sallad kan vara räddaren i nöden under varma sommardagar när man inte har hunnit planera maten och skall försöka göra något av det som finns i kylen / grönsaksskålen. ÄR man lyckligt lottad har man kanske en trädgård att hämta något från. En matig sallad serverad på ett stort fat är underbart både till vardags och till fest. Här ett underbart recept lagom till sommarens färska jordgubbar. Receptet är...

      LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

      Nigab - Dryck - Vilka viner kan man lagra och hur länge?

      Vilka viner kan man lagra och hur länge?

      ”Vilka viner kan man lagra och hur länge” är en fråga som ständigt återkommer. När vi pratar om att lagra vin så är syftet att vinet ska utvecklas, förändras och mogna och bli mer komplexa och intressanta…i bästa fall. Precis som människor är viner i sin ungdom pigga, friska och fräscha men kanske lite bångstyriga och opolerade. Med tiden och med rätt förutsättningar mognar både vinet och människan och blir mer...

      LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

      Nigab - Dryck - Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning!

      Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning!

      Att Bruichladdich är ett av whiskyvärldens mest omtyckta destillerier framgick med all tydlighet i förra veckan då vi bjöd in till ett världsrekordförsök i Whiskyprovning. 2 283 personer hade anmält sig och inför representanter från Guinness World Records putsades det gamla rekordet med 31 deltagare. Världsrekordprovningen ägde rum på En Öl och Whiskymässa i Göteborg som besöktes av 25 000 personer. Därmed har mässan...

      LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

      Nigab - Dryck - Bruichladdich gör världsrekordförsök på En Öl & Whiskymässa i Göteborg

      Bruichladdich gör världsrekordförsök på En Öl & Whiskymässa i Göteborg

      Den 13 april bjuder den skotska whiskytillverkaren Bruichladdich in till ett världsrekordförsök i Göteborg. Målet är att ta sig in i Guinness Rekordbok genom att samla fler än 2252 deltagare till världens största whiskyprovning genom tiderna. Göteborg har genom åren varit skådeplats för flera världsrekord, bland annat i dressyr och för flest nationaliteter i en åkattraktion. Nu kan göteborgarna snart komma att få...

      LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

      Nigab

      Welcome to Nigab

      Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

      By confirming your age you are also
      approving this website using cookies.

      Dela via

      Få inspiration i mailkorgen

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


      Nigab