Produkter

Taggar

Inspiration:
How to Bourgogne a Torsk

Ingredienser

  • Rödbetor
  • Rotselleri
  • Mjölk
  • Smör
  • Citron
  • Torskrygg
  • Ättika
  • Socker
  • Schalottenlök
  • Färska räkor
  • Fänkål
  • Dill
  • Hyvlad / hackad mandel

Tillagning

  1. Tvätta rödbetorna och koka i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Skölj med kallt vatten och skrubba bort skalet. Skär i mindre bitar och låt ligga till servering.
  2. Skala rotsellerin och skär i mindre bitar. Koka varsamt i mjölk tills den är mjuk. Ta så mycket mjölk så det täcker rotsellerin i kastrullen. När rotsellerin är klar häller du av mjölken men se till att spara vätskan. Lägg rotsellerin i en mixer eller mixa med en kraftfull stavmixer. Tillsätt lite av vätskan och en rejäl klick smör. Och med rejäl menas REJÄL. Mixa till önskad konsistens genom att addera mer vätska eller mer smör. Smaka av med salt och en skvätt citron eller vinäger. Ställ åt sidan till servering.
  3. Skär upp portionsbitar av torskryggen lägg i bunke med saltat vatten. Vattnet skall vara så salt som havet är ungefär. Låt ligga i kyl 1 timma.
  4. Ta ut torsken och torka av den. Lägg torsken på oljad plåt och baka i ugn på 100C tills du har en innertemperatur på 45-48C.
  5. Gör en 1-2-2 lag dvs blanda 1 del ättika med två delar socker och två delar vatten. Strimla schalottenlök och lägg i lagen. Låt stå i kyl minst 20 min.
  6. Skala räkorna och hyvla fänkål tunt på mandolin eller med kniv. Innan servering blandar du räkorna, fänkål, schalottenlöken och dill till en sallad.
  7. Bryn smör genom att lägga en stor klick smör i en kastrull och bryna det tills det blir nötigt och gyllene. Se till att röra hela tiden och ta bort det från plattan när det är klart annars kan det brännas.
  8. Lägg upp rätten med puré i botten, torsken, räksallad, rödbeta, valenciamandel (om du hittar, annars kör du rostade, rökta eller de mandlar du hittar), och avsluta med en rejäl dos brynt smör.

En fiskkrätt av rang!

Bakad torskrygg med rotselleripuré, krispig räksallad, Valenciamandel, rödbeta och brynt smör! En av de absolut bästa smakkombinationerna som finns, i alla fall om ni frågar oss. Torsk, rödbeta, mandel och brynt smör är en sådan fullträff till kombination som du kommer att laga igen, och igen, och igen. Som ni ser har receptet inga mått eller mängdangivelser – testa era kunskaper och anpassa efter antal gäster och smak.

Recept av Swedishfoodie

Inspiration

Mer inspiration

Nigab - Dryck - Egengjord gulasch med smetana och picklad chili

Egengjord gulasch med smetana och picklad chili

Går det att tycka illa om Gulasch? Givetvis inte och speciellt inte efter en dag i skidbacken eller ute i naturen. Denna värmande soppa serveras med smetana och picklad chili som ger en extra nivå på rätten. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så här gör du” vilket får dig att smaka av, addera, smaka av igen...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Salsiccia-ragu med färska fikon, chili och buffelmozzarella

Salsiccia-ragu med färska fikon, chili och buffelmozzarella

I denna rätt skapar hettan från chilin, sötman från fikonen, kryddigheten i korven och texturen i mozzarellan tillsammans en fantastisk upplevelse på tallriken. Se till att använda en kvalitativ pasta som gör stor skillnad i slutresultatet. Martelli är ett exempel på ett varumärke som tillverkar fantastisk pasta, håll utkik eller fråga butikspersonalen om råd. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Tryffelrisotto med grillad portabello och semitorkade körsbärstomater

Tryffelrisotto med grillad portabello och semitorkade körsbärstomater

Perfekt rätt för dig som vill byta ut köttet mot vegetariskt. Risotton är full med smak av de olika ingredienserna. Risotto är en fantastisk maträtt och denna variant står högt upp på favorit-listan. Testa och bedöm själv.  Italiensk comfort-food när den är som bäst! Underbara smaker som fyller hela kroppen med värme. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Tullamorepizza med mandel, chokladganache och whiskydagg

Tullamorepizza med mandel, chokladganache och whiskydagg

Den 1 januari är sedan länge känt som nyårsdagen. Men det är också dagen då vi hyllar pizzan och firar nationella pizzadagen i Sverige. För femte året i rad lanserar Taverna Brillo i Stockholm konceptet ”Pizza med stil” – där man lyfter fram en specialgjord pizza som lanseras dagen till ära. I år har man tagit fram en efterrättspizza med chokladganache – toppad med mandel och whiskey. Whiskeyn sprayas på direkt...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Paul Jaboulet – Biodynamiska viner i världsklass

Paul Jaboulet – Biodynamiska viner i världsklass

Paul Jaboulet Aîné är en av en av världens mest ikoniska producenter. Ingen annan har betytt lika mycket för Rhônedalens rykte som en av världens bästa platser för vinodling. Med viner som Hermitage La Chapelle anses de vara ”the state of art” inom konsten att förädla vin. När familjen Frey och oenologen Caroline Frey kom till Paul Jaboulet Aîné 2006 satte man omedelbart igång med att ställa om verksamheten i en mer...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck -

"My wines always tells a story" - Caroline Frey

Caroline Frey virvlade in i den franska vinvärlden 2004. Hon blev snabbt en representant för en ny generations vinmakare som vitaliserade och förändrade vinproduktionen. Som ung kvinna, med enastående och drivande egenskaper, fick hon den tannintyngda och gubbiga vinbranschen att frusta. Med vassa klackar (hon beskriver sig själv som en fashionista) slog hon sig in i och tog plats i den manliga bastionen. - Det var inte alltid...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Sicilien - medelhavets solmogna viner

Sicilien - medelhavets solmogna viner

Sicilien är för många synonymt med La Cosa Nostra, Kommissarie Montalbano, pittoreska fiskebyar och…citroner. Mindre känt är att Medelhavets största ö har en vingårdsareal lika stor som Sydafrikas. Här produceras de traditionella marsalavinerna, enorma mängder enkelt vin, storartade lagringsviner och några av de mest eftersökta vinerna i storstäderna naturvinsbarer. Sicilien är egentligen inte särskilt mycket Italien....

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Italiens egen ögonsten till druva - sangiovese

Italiens egen ögonsten till druva - sangiovese

Sangiovese är utan konkurrens Italiens mest odlade, kända och framstående druva. Vi hittar den främst i mellersta Italien där den är druvan bakom Toscanas finaste viner, men vi hittar den i princip hela landet från norr till söder. Trots sitt rykte och att den räknas till en av världens stora karaktärsdruvor är den väldigt ovanlig utanför Italiens gränser. Vi hittar små odlingar i Chile och Argentina och den börjar få...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Svensk taco med dovhjort, västerbottenost och syltade kantareller

Svensk taco med dovhjort, västerbottenost och syltade kantareller

Klassik taco i all ära men när du fyller den med smaker från svensk skog blir den en fullpoängare! Tacokryddan består av enbär, timjan, rosmarin, salt och svartpeppar vilket ger köttet en chans att glänsa. Tillsammans med västerbottenmajonnäs, stekt endivsallad, syltade kantareller, silverlök och friterad persilja är detta utan tvekan den godaste tacon jag ätit. Hemgjorda bröd är busenkelt men orkar du inte göra det så...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Den italienska ikonen Campari gör ett månadslångt gästspel på Eataly Stockholm

Den italienska ikonen Campari gör ett månadslångt gästspel på Eataly Stockholm

Med start lördag 13 oktober tar Campari över balkongen på Eataly Stockholm och lanserar en Campari Red Bar där det serveras drinkar baserade på den rubinröda drycken under en månads tid. Baren har öppet onsdag till söndag, 17.00 till midnatt (söndagar till 22.00) och ändrar karaktär under veckans olika dagar med gästspel och överraskningar av olika slag. Inget annat varumärke är så förknippat med det pulserande...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab