Produkter

Taggar

Inspiration:
How to Bourgogne a Torsk

Ingredienser

  • Rödbetor
  • Rotselleri
  • Mjölk
  • Smör
  • Citron
  • Torskrygg
  • Ättika
  • Socker
  • Schalottenlök
  • Färska räkor
  • Fänkål
  • Dill
  • Hyvlad / hackad mandel

Tillagning

  1. Tvätta rödbetorna och koka i lättsaltat vatten tills de är mjuka. Skölj med kallt vatten och skrubba bort skalet. Skär i mindre bitar och låt ligga till servering.
  2. Skala rotsellerin och skär i mindre bitar. Koka varsamt i mjölk tills den är mjuk. Ta så mycket mjölk så det täcker rotsellerin i kastrullen. När rotsellerin är klar häller du av mjölken men se till att spara vätskan. Lägg rotsellerin i en mixer eller mixa med en kraftfull stavmixer. Tillsätt lite av vätskan och en rejäl klick smör. Och med rejäl menas REJÄL. Mixa till önskad konsistens genom att addera mer vätska eller mer smör. Smaka av med salt och en skvätt citron eller vinäger. Ställ åt sidan till servering.
  3. Skär upp portionsbitar av torskryggen lägg i bunke med saltat vatten. Vattnet skall vara så salt som havet är ungefär. Låt ligga i kyl 1 timma.
  4. Ta ut torsken och torka av den. Lägg torsken på oljad plåt och baka i ugn på 100C tills du har en innertemperatur på 45-48C.
  5. Gör en 1-2-2 lag dvs blanda 1 del ättika med två delar socker och två delar vatten. Strimla schalottenlök och lägg i lagen. Låt stå i kyl minst 20 min.
  6. Skala räkorna och hyvla fänkål tunt på mandolin eller med kniv. Innan servering blandar du räkorna, fänkål, schalottenlöken och dill till en sallad.
  7. Bryn smör genom att lägga en stor klick smör i en kastrull och bryna det tills det blir nötigt och gyllene. Se till att röra hela tiden och ta bort det från plattan när det är klart annars kan det brännas.
  8. Lägg upp rätten med puré i botten, torsken, räksallad, rödbeta, valenciamandel (om du hittar, annars kör du rostade, rökta eller de mandlar du hittar), och avsluta med en rejäl dos brynt smör.

En fiskkrätt av rang!

Bakad torskrygg med rotselleripuré, krispig räksallad, Valenciamandel, rödbeta och brynt smör! En av de absolut bästa smakkombinationerna som finns, i alla fall om ni frågar oss. Torsk, rödbeta, mandel och brynt smör är en sådan fullträff till kombination som du kommer att laga igen, och igen, och igen. Som ni ser har receptet inga mått eller mängdangivelser – testa era kunskaper och anpassa efter antal gäster och smak.

Recept av Swedishfoodie

Inspiration

Mer inspiration

Nigab - Dryck - Därför ska du köpa vin på magnumflaska!

Därför ska du köpa vin på magnumflaska!

Vin på magnumflaska ger en viss känsla av magi och lyx, det är bättre för lagring och räcker så klart längre än en vanlig flaska. Tänk dig själv hur underbart det är att få vin i en generös maffig magnumflaska. Vare sig det är en present till dig själv, ett vin till en middag eller en gå-bort-present är en magnum minst dubbelt så uppskattad att få som en vanlig vinflaska! Sätt stämningen direkt genom att handla hem...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Fem städer du inte får missa i Veneto

Fem städer du inte får missa i Veneto

Padova Fyra mil väster om Venedig ligger Padova, en gammal romersk stad, delvis lite i skymundan från turiststråken. Padova är för många en oupptäckt italiensk pärla. Stadens visitkort är Prata della Valle ett vattenstråk kantat med 78 statyer av kända invånare. En av dessa föreställer Gustav II Adolf som har lyckats tränga sig in vid sidan av Galileo Galilei och andra berömdheter trots att han aldrig satte sin fot i...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Verona – kärlekens och vinets stad

Verona – kärlekens och vinets stad

Verona är en av världens mest romantiska städer. Inte bara för att det var här som Romeo förklarade Julia sin kärlek under balkongen. Det är också en historisk, pittoresk och mycket vacker stad just där norra och södra Europa möts – och där Italien är mer Italien än någon annanstans. Verona är en mycket gammal stad. Ingen vet vem som uppförde de första bosättningarna vid floden Adige, som sakta letar sin väg genom...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Fem pittoreska byar du måste hälsa på i Veneto

Fem pittoreska byar du måste hälsa på i Veneto

Ingenting har lika mycket charm som de små italienska byarna i Veneto. Plötsligt dyker de upp, i dalgångarna eller högt upp i bergen. Turistfria trattorior och makalösa scenerier. Här är några av de charmigaste byarna Asolo Den lilla bergsstaden Asolo med några tusen invånare ligger bedövande vackert i norra Veneto. Området heter Pedemontana och är ett kuperat vinodlarlandskap. Namnet Pedemontana betyder just vid bergets...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Viltgryta med rönnbär och meskräm

Viltgryta med rönnbär och meskräm

Vårt recept på viltgryta är en smakrik höstgryta att längta till när löven börjar falla! Mustiga smaker med vitlök, rödvin och rönnbär. Passa på att plocka rönnbär på hösten. Lägg dom i frysen eller torka dom för att använda senare. De är lite sura så se till att balansera dom i matlagningen. Dom är även supernyttiga - fullproppade med antioxidanter! Hoppas att det smakar! Detta recept är för 6 personer och tar...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Valpolicella – Venetos viners hjärta

Valpolicella – Venetos viners hjärta

Få områden i Italien har samma klang hos vinvänner som Valpolicella: Denna region i västra Veneto breder ut sig vid foten av de italienska Alperna strax öster om Gardasjön och väster om Verona. Valpolicella är känt för sitt vin och inte minst för de unika viner som bara kan och får produceras här: Amarone, Ripasso och Recioto. Namnet Valpolicella förlorar sig långt bort i historien, troligen har det sina rötter i både...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Amarone – drottningvinet från Valpolicella

Amarone – drottningvinet från Valpolicella

Sett till smak, karaktär och kraftfullhet är Amarone en svårslagen och mustig vinupplevelse. Amaronevinet är också ett exempel på hur innovation och experimentlusta kan bana väg för ett helt vinland och förvandla en anonym region till en betydande världsdel i vinvärlden. Amarone tillskrivs ofta en lång historisk tradition, men det var inte förrän på 1950-talet som en del vinhus började experimentera med jäststammar som...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab