italien sangiovese druva
Druvsorter

Sangiovese – Italiens egen ögonsten till druva

Dela

Kategorier

Sangiovese är utan konkurrens Italiens mest odlade, kända och framstående druva. Vi hittar den främst i mellersta Italien där den är druvan bakom Toscanas finaste viner, men vi hittar den i princip hela landet från norr till söder. Trots sitt rykte och att den räknas till en av världens stora karaktärsdruvor är den väldigt ovanlig utanför Italiens gränser. Vi hittar små odlingar i Chile och Argentina och den börjar få lite kultstatus i Kalifornien men kanske framförallt i Australien.

Sangiovese är något av en kameleont och stilarna av röda viner den ger är många, men gemensamt är att de alla har den läckra karaktären av sura körsbär, plommon, örtighet, uppfriskande syra, ganska mycket strävhet och en lite dammig och jordig karaktär. Att druvan dessutom har en naturlig benägenhet att mutera gör mångfalden än större och den anpassar sig lätt efter olika växtförhållanden.

Sin mest kända inkarnation har sangiovese i Chianti. Här kan den uppträda som enkelt bordsvin, lätt, friskt och rödbärigt i bastklädda flaskor. Ett okomplicerat vin till pizzan eller det kallskurna. Men det är de mer kraftfulla fruktiga, fylliga vinerna med beteckningen ”classico” som gett Chianti dess rykte. De allra mest komplexa, aromatiska, strama och fylliga vinerna tar tillägget ”riserva” och har tydlig ekton och med potential att lagras och utvecklas på flaskan länge.

I närliggande regionen Vino nobile di montepulciano odlas sangiovese i ett varmare klimat och har uttrycksfulla, lätt parfymerade aromer av tryffel, mognare och saftigare frukt samt något högre alkohol än Chianti. I Toskana hittar vi också Brunello di montalcino. Detta långlivade vin framställs uteslutande av sangiovese men av en klon med namnet brunello. Dessa viner är elegantare, mer komplexa och nyanserade.

Sangiovese blandas ofta med andra druvor för att få ett bredare smakspektrum eller för att tämja de ibland kompromisslösa tanninerna. Metoderna för vinframställningen varierar stort. De strukturerade tanninerna i de traditionella vinerna rundas av när de mognar i upp till fem år i stora, gamla fat slavonsk ek. Dessa viner är känns igen på sin eteriska doft och ljusare färg.

Vid den toskanska kusten hittar vi Morellino di scansano. Här är sangiovesevinerna fruktigare, saftigare och har mindre tanniner än sangiovese från de andra regionerna främst för att de skördas vid högre mognad och för att de får en kortare lagring på nya och små ekfat. Så kallade “Super-Tuscans” görs både vid kusten och i inlandet. Här lägger sangiovese ytterligare komplexitet till koncentrerade viner, främst av cabernet sauvignon och merlot, som kan påminna om vinerna från Bordeaux.

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close