Produkter

Taggar

Sangiovese är utan konkurrens Italiens mest odlade, kända och framstående druva. Vi hittar den främst i mellersta Italien där den är druvan bakom Toscanas finaste viner, men vi hittar den i princip hela landet från norr till söder. Trots sitt rykte och att den räknas till en av världens stora karaktärsdruvor är den väldigt ovanlig utanför Italiens gränser. Vi hittar små odlingar i Chile och Argentina och den börjar få lite kultstatus i Kalifornien men kanske framförallt i Australien.

Sangiovese är något av en kameleont och stilarna av röda viner den ger är många, men gemensamt är att de alla har den läckra karaktären av sura körsbär, plommon, örtighet, uppfriskande syra, ganska mycket strävhet och en lite dammig och jordig karaktär. Att druvan dessutom har en naturlig benägenhet att mutera gör mångfalden än större och den anpassar sig lätt efter olika växtförhållanden.

Sin mest kända inkarnation har sangiovese i Chianti. Här kan den uppträda som enkelt bordsvin, lätt, friskt och rödbärigt i bastklädda flaskor. Ett okomplicerat vin till pizzan eller det kallskurna. Men det är de mer kraftfulla fruktiga, fylliga vinerna med beteckningen ”classico” som gett Chianti dess rykte. De allra mest komplexa, aromatiska, strama och fylliga vinerna tar tillägget ”riserva” och har tydlig ekton och med potential att lagras och utvecklas på flaskan länge.

I närliggande regionen Vino nobile di montepulciano odlas sangiovese i ett varmare klimat och har uttrycksfulla, lätt parfymerade aromer av tryffel, mognare och saftigare frukt samt något högre alkohol än Chianti. I Toskana hittar vi också Brunello di montalcino. Detta långlivade vin framställs uteslutande av sangiovese men av en klon med namnet brunello. Dessa viner är elegantare, mer komplexa och nyanserade.

Sangiovese blandas ofta med andra druvor för att få ett bredare smakspektrum eller för att tämja de ibland kompromisslösa tanninerna. Metoderna för vinframställningen varierar stort. De strukturerade tanninerna i de traditionella vinerna rundas av när de mognar i upp till fem år i stora, gamla fat slavonsk ek. Dessa viner är känns igen på sin eteriska doft och ljusare färg.

Vid den toskanska kusten hittar vi Morellino di scansano. Här är sangiovesevinerna fruktigare, saftigare och har mindre tanniner än sangiovese från de andra regionerna främst för att de skördas vid högre mognad och för att de får en kortare lagring på nya och små ekfat. Så kallade “Super-Tuscans” görs både vid kusten och i inlandet. Här lägger sangiovese ytterligare komplexitet till koncentrerade viner, främst av cabernet sauvignon och merlot, som kan påminna om vinerna från Bordeaux.

Inspiration

Mer inspiration

Nigab - Dryck - Därför ska du köpa vin på magnumflaska!

Därför ska du köpa vin på magnumflaska!

Vin på magnumflaska ger en viss känsla av magi och lyx, det är bättre för lagring och räcker så klart längre än en vanlig flaska. Tänk dig själv hur underbart det är att få vin i en generös maffig magnumflaska. Vare sig det är en present till dig själv, ett vin till en middag eller en gå-bort-present är en magnum minst dubbelt så uppskattad att få som en vanlig vinflaska! Sätt stämningen direkt genom att handla hem...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Fem städer du inte får missa i Veneto

Fem städer du inte får missa i Veneto

Padova Fyra mil väster om Venedig ligger Padova, en gammal romersk stad, delvis lite i skymundan från turiststråken. Padova är för många en oupptäckt italiensk pärla. Stadens visitkort är Prata della Valle ett vattenstråk kantat med 78 statyer av kända invånare. En av dessa föreställer Gustav II Adolf som har lyckats tränga sig in vid sidan av Galileo Galilei och andra berömdheter trots att han aldrig satte sin fot i...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Verona – kärlekens och vinets stad

Verona – kärlekens och vinets stad

Verona är en av världens mest romantiska städer. Inte bara för att det var här som Romeo förklarade Julia sin kärlek under balkongen. Det är också en historisk, pittoresk och mycket vacker stad just där norra och södra Europa möts – och där Italien är mer Italien än någon annanstans. Verona är en mycket gammal stad. Ingen vet vem som uppförde de första bosättningarna vid floden Adige, som sakta letar sin väg genom...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Fem pittoreska byar du måste hälsa på i Veneto

Fem pittoreska byar du måste hälsa på i Veneto

Ingenting har lika mycket charm som de små italienska byarna i Veneto. Plötsligt dyker de upp, i dalgångarna eller högt upp i bergen. Turistfria trattorior och makalösa scenerier. Här är några av de charmigaste byarna Asolo Den lilla bergsstaden Asolo med några tusen invånare ligger bedövande vackert i norra Veneto. Området heter Pedemontana och är ett kuperat vinodlarlandskap. Namnet Pedemontana betyder just vid bergets...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Viltgryta med rönnbär och meskräm

Viltgryta med rönnbär och meskräm

Vårt recept på viltgryta är en smakrik höstgryta att längta till när löven börjar falla! Mustiga smaker med vitlök, rödvin och rönnbär. Passa på att plocka rönnbär på hösten. Lägg dom i frysen eller torka dom för att använda senare. De är lite sura så se till att balansera dom i matlagningen. Dom är även supernyttiga - fullproppade med antioxidanter! Hoppas att det smakar! Detta recept är för 6 personer och tar...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Valpolicella – Venetos viners hjärta

Valpolicella – Venetos viners hjärta

Få områden i Italien har samma klang hos vinvänner som Valpolicella: Denna region i västra Veneto breder ut sig vid foten av de italienska Alperna strax öster om Gardasjön och väster om Verona. Valpolicella är känt för sitt vin och inte minst för de unika viner som bara kan och får produceras här: Amarone, Ripasso och Recioto. Namnet Valpolicella förlorar sig långt bort i historien, troligen har det sina rötter i både...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Amarone – drottningvinet från Valpolicella

Amarone – drottningvinet från Valpolicella

Sett till smak, karaktär och kraftfullhet är Amarone en svårslagen och mustig vinupplevelse. Amaronevinet är också ett exempel på hur innovation och experimentlusta kan bana väg för ett helt vinland och förvandla en anonym region till en betydande världsdel i vinvärlden. Amarone tillskrivs ofta en lång historisk tradition, men det var inte förrän på 1950-talet som en del vinhus började experimentera med jäststammar som...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab