Produkter

Taggar

Sangiovese är utan konkurrens Italiens mest odlade, kända och framstående druva. Vi hittar den främst i mellersta Italien där den är druvan bakom Toscanas finaste viner, men vi hittar den i princip hela landet från norr till söder. Trots sitt rykte och att den räknas till en av världens stora karaktärsdruvor är den väldigt ovanlig utanför Italiens gränser. Vi hittar små odlingar i Chile och Argentina och den börjar få lite kultstatus i Kalifornien men kanske framförallt i Australien.

Sangiovese är något av en kameleont och stilarna av röda viner den ger är många, men gemensamt är att de alla har den läckra karaktären av sura körsbär, plommon, örtighet, uppfriskande syra, ganska mycket strävhet och en lite dammig och jordig karaktär. Att druvan dessutom har en naturlig benägenhet att mutera gör mångfalden än större och den anpassar sig lätt efter olika växtförhållanden.

Sin mest kända inkarnation har sangiovese i Chianti. Här kan den uppträda som enkelt bordsvin, lätt, friskt och rödbärigt i bastklädda flaskor. Ett okomplicerat vin till pizzan eller det kallskurna. Men det är de mer kraftfulla fruktiga, fylliga vinerna med beteckningen ”classico” som gett Chianti dess rykte. De allra mest komplexa, aromatiska, strama och fylliga vinerna tar tillägget ”riserva” och har tydlig ekton och med potential att lagras och utvecklas på flaskan länge.

I närliggande regionen Vino nobile di montepulciano odlas sangiovese i ett varmare klimat och har uttrycksfulla, lätt parfymerade aromer av tryffel, mognare och saftigare frukt samt något högre alkohol än Chianti. I Toskana hittar vi också Brunello di montalcino. Detta långlivade vin framställs uteslutande av sangiovese men av en klon med namnet brunello. Dessa viner är elegantare, mer komplexa och nyanserade.

Sangiovese blandas ofta med andra druvor för att få ett bredare smakspektrum eller för att tämja de ibland kompromisslösa tanninerna. Metoderna för vinframställningen varierar stort. De strukturerade tanninerna i de traditionella vinerna rundas av när de mognar i upp till fem år i stora, gamla fat slavonsk ek. Dessa viner är känns igen på sin eteriska doft och ljusare färg.

Vid den toskanska kusten hittar vi Morellino di scansano. Här är sangiovesevinerna fruktigare, saftigare och har mindre tanniner än sangiovese från de andra regionerna främst för att de skördas vid högre mognad och för att de får en kortare lagring på nya och små ekfat. Så kallade “Super-Tuscans” görs både vid kusten och i inlandet. Här lägger sangiovese ytterligare komplexitet till koncentrerade viner, främst av cabernet sauvignon och merlot, som kan påminna om vinerna från Bordeaux.

Inspiration

Mer inspiration

Nigab - Dryck - Paul Jaboulet – Biodynamiska viner i världsklass

Paul Jaboulet – Biodynamiska viner i världsklass

Paul Jaboulet Aîné är en av en av världens mest ikoniska producenter. Ingen annan har betytt lika mycket för Rhônedalens rykte som en av världens bästa platser för vinodling. Med viner som Hermitage La Chapelle anses de vara ”the state of art” inom konsten att förädla vin. När familjen Frey och oenologen Caroline Frey kom till Paul Jaboulet Aîné 2006 satte man omedelbart igång med att ställa om verksamheten i en mer...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck -

"My wines always tells a story" - Caroline Frey

Caroline Frey virvlade in i den franska vinvärlden 2004. Hon blev snabbt en representant för en ny generations vinmakare som vitaliserade och förändrade vinproduktionen. Som ung kvinna, med enastående och drivande egenskaper, fick hon den tannintyngda och gubbiga vinbranschen att frusta. Med vassa klackar (hon beskriver sig själv som en fashionista) slog hon sig in i och tog plats i den manliga bastionen. - Det var inte alltid...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Sicilien - medelhavets solmogna viner

Sicilien - medelhavets solmogna viner

Sicilien är för många synonymt med La Cosa Nostra, Kommissarie Montalbano, pittoreska fiskebyar och…citroner. Mindre känt är att Medelhavets största ö har en vingårdsareal lika stor som Sydafrikas. Här produceras de traditionella marsalavinerna, enorma mängder enkelt vin, storartade lagringsviner och några av de mest eftersökta vinerna i storstäderna naturvinsbarer. Sicilien är egentligen inte särskilt mycket Italien....

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Svensk taco med dovhjort, västerbottenost och syltade kantareller

Svensk taco med dovhjort, västerbottenost och syltade kantareller

Klassik taco i all ära men när du fyller den med smaker från svensk skog blir den en fullpoängare! Tacokryddan består av enbär, timjan, rosmarin, salt och svartpeppar vilket ger köttet en chans att glänsa. Tillsammans med västerbottenmajonnäs, stekt endivsallad, syltade kantareller, silverlök och friterad persilja är detta utan tvekan den godaste tacon jag ätit. Hemgjorda bröd är busenkelt men orkar du inte göra det så...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Den italienska ikonen Campari gör ett månadslångt gästspel på Eataly Stockholm

Den italienska ikonen Campari gör ett månadslångt gästspel på Eataly Stockholm

Med start lördag 13 oktober tar Campari över balkongen på Eataly Stockholm och lanserar en Campari Red Bar där det serveras drinkar baserade på den rubinröda drycken under en månads tid. Baren har öppet onsdag till söndag, 17.00 till midnatt (söndagar till 22.00) och ändrar karaktär under veckans olika dagar med gästspel och överraskningar av olika slag. Inget annat varumärke är så förknippat med det pulserande...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Malbec - druvan som höll på att falla i glömska

Malbec - druvan som höll på att falla i glömska

Malbec är en druva med en lite märklig historia. Myten säger att druvan för flera hundra år sedan introducerades i Frankrike av en ungrare vid namn Malbec. Druvan blev omåttligt populär och var faktiskt fram till andra halvan av 1800-talet den mest odlade druvan i Frankrike till dess att den ökända vinlusen slog ut närmare hälften av vinarealen. Idag hittas den bara i mindre omfattning i Loire (under namnet cot), i Bordeaux...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab