Produkter

Taggar

Sangiovese är utan konkurrens Italiens mest odlade, kända och framstående druva. Vi hittar den främst i mellersta Italien där den är druvan bakom Toscanas finaste viner, men vi hittar den i princip hela landet från norr till söder. Trots sitt rykte och att den räknas till en av världens stora karaktärsdruvor är den väldigt ovanlig utanför Italiens gränser. Vi hittar små odlingar i Chile och Argentina och den börjar få lite kultstatus i Kalifornien men kanske framförallt i Australien.

Sangiovese är något av en kameleont och stilarna av röda viner den ger är många, men gemensamt är att de alla har den läckra karaktären av sura körsbär, plommon, örtighet, uppfriskande syra, ganska mycket strävhet och en lite dammig och jordig karaktär. Att druvan dessutom har en naturlig benägenhet att mutera gör mångfalden än större och den anpassar sig lätt efter olika växtförhållanden.

Sin mest kända inkarnation har sangiovese i Chianti. Här kan den uppträda som enkelt bordsvin, lätt, friskt och rödbärigt i bastklädda flaskor. Ett okomplicerat vin till pizzan eller det kallskurna. Men det är de mer kraftfulla fruktiga, fylliga vinerna med beteckningen ”classico” som gett Chianti dess rykte. De allra mest komplexa, aromatiska, strama och fylliga vinerna tar tillägget ”riserva” och har tydlig ekton och med potential att lagras och utvecklas på flaskan länge.

I närliggande regionen Vino nobile di montepulciano odlas sangiovese i ett varmare klimat och har uttrycksfulla, lätt parfymerade aromer av tryffel, mognare och saftigare frukt samt något högre alkohol än Chianti. I Toskana hittar vi också Brunello di montalcino. Detta långlivade vin framställs uteslutande av sangiovese men av en klon med namnet brunello. Dessa viner är elegantare, mer komplexa och nyanserade.

Sangiovese blandas ofta med andra druvor för att få ett bredare smakspektrum eller för att tämja de ibland kompromisslösa tanninerna. Metoderna för vinframställningen varierar stort. De strukturerade tanninerna i de traditionella vinerna rundas av när de mognar i upp till fem år i stora, gamla fat slavonsk ek. Dessa viner är känns igen på sin eteriska doft och ljusare färg.

Vid den toskanska kusten hittar vi Morellino di scansano. Här är sangiovesevinerna fruktigare, saftigare och har mindre tanniner än sangiovese från de andra regionerna främst för att de skördas vid högre mognad och för att de får en kortare lagring på nya och små ekfat. Så kallade “Super-Tuscans” görs både vid kusten och i inlandet. Här lägger sangiovese ytterligare komplexitet till koncentrerade viner, främst av cabernet sauvignon och merlot, som kan påminna om vinerna från Bordeaux.

Inspiration

Mer inspiration

Nigab - Dryck - Vilka viner kan man lagra och hur länge?

Vilka viner kan man lagra och hur länge?

”Vilka viner kan man lagra och hur länge” är en fråga som ständigt återkommer. När vi pratar om att lagra vin så är syftet att vinet ska utvecklas, förändras och mogna och bli mer komplexa och intressanta…i bästa fall. Precis som människor är viner i sin ungdom pigga, friska och fräscha men kanske lite bångstyriga och opolerade. Med tiden och med rätt förutsättningar mognar både vinet och människan och blir mer...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning!

Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning!

Att Bruichladdich är ett av whiskyvärldens mest omtyckta destillerier framgick med all tydlighet i förra veckan då vi bjöd in till ett världsrekordförsök i Whiskyprovning. 2 283 personer hade anmält sig och inför representanter från Guinness World Records putsades det gamla rekordet med 31 deltagare. Världsrekordprovningen ägde rum på En Öl och Whiskymässa i Göteborg som besöktes av 25 000 personer. Därmed har mässan...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Bruichladdich gör världsrekordförsök på En Öl & Whiskymässa i Göteborg

Bruichladdich gör världsrekordförsök på En Öl & Whiskymässa i Göteborg

Den 13 april bjuder den skotska whiskytillverkaren Bruichladdich in till ett världsrekordförsök i Göteborg. Målet är att ta sig in i Guinness Rekordbok genom att samla fler än 2252 deltagare till världens största whiskyprovning genom tiderna. Göteborg har genom åren varit skådeplats för flera världsrekord, bland annat i dressyr och för flest nationaliteter i en åkattraktion. Nu kan göteborgarna snart komma att få...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Krustader med chèvre-creme, fikon, balsamvinäger och krasse

Krustader med chèvre-creme, fikon, balsamvinäger och krasse

Getost och fikon tillsammans med balsamvinäger är minst sagt en vinnande kombination. Superenkel att göra och försvinnande gott. Satsa på en kvalitativ balsamvinäger så det blir extra gott! Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så här gör du” vilket får dig att smaka av, addera, smaka av igen tills du är...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Bistecca Fiorentina med rosmarinrostad potatis, chipotlemajonnäs, rostad vitlök och grillad sallad

Bistecca Fiorentina med rosmarinrostad potatis, chipotlemajonnäs, rostad vitlök och grillad sallad

Bistecca Fiorentina är en klassisk kötträtt som egentligen är en grillad T-bone steak med tillbehör. I detta fall serveras även gyllene och krispig ugnsrostad potatis, chipotlemajonnäs och grillad hjärtsallad till köttet. Om ni har tillgång till en sous vide är det att föredra men går lika bra tillaga köttet i ugn. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Grillad avokado med tonfisk, soja, sesammajonnäs, stenbitsrom och shisokrasse

Grillad avokado med tonfisk, soja, sesammajonnäs, stenbitsrom och shisokrasse

Detta är en riktigt höjdarrätt. Rökigheten i den grillade avokadon tillsammans med soja, sesam och tonfisk är mitt i prick. Detta är den perfekta förrätten till en bättre middag eller när det blivit dags för lite vardagslyx. Ge det ett försök, du kommer älska det. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Lammfilé med rödvinssås, bakad spetskål, tryffelmanchego och hasselnöt

Lammfilé med rödvinssås, bakad spetskål, tryffelmanchego och hasselnöt

Lammfilé är en underskattad köttbit som är prisvärd och fylld med god smak. Tillsammans med spetskålen, tryffeln och hasselnötterna blir detta en fullträff. Rödvinssåsen hjälper till att sy ihop alla smaker till en härlig smaksymfoni. Testa, det är inte svårt.  Det är viktigt att du ger såsen tid att reduceras så börja med den och låt den stå till servering. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Pizza bianco med kapris, körsbärstomat, serrano-skinka, crème fraiche, buffelmozzarella och körvel

Pizza bianco med kapris, körsbärstomat, serrano-skinka, crème fraiche, buffelmozzarella och körvel

Pizza bianco är som du kanske vet en vit pizza utan tomatsås. Denna pizza med kapris, serrano och körsbärstomat är bara för god! Sältan i kaprisen lyfter hela pizzans smaker. Ett tips är göra flera pizzor för att dem kommer att gå åt. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så här gör du” vilket får...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Tapas med grillad rödräka, citronmajonnäs på grillad baguette, manchego och chark

Tapas med grillad rödräka, citronmajonnäs på grillad baguette, manchego och chark

Vem älskar inte Tapas! Denna bräda är utmärkt till fördrinken och är dessutom enkel att göra. Se till att köpa rödräkor eller liknande som är certifierat hållbart fiskade. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så här gör du” vilket får dig att smaka av, addera, smaka av igen tills du är nöjd med...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Rödbetstartar med äpple, machésallad med honungscitronette och mandel

Rödbetstartar med äpple, machésallad med honungscitronette och mandel

Detta är ett utmärkt vegansk variant på den klassiska råbiffen som även kommer att falla den mest inbitna köttätaren i smaken. Vill man göra den vegetarisk är getost på crostinin ett alternativ. En oväntad tolkning av en klassiker som är både väldigt god och fräsch rätt och som passar perfekt som en förrätt. Testa och du kommer att älska den! Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab