Produkter

Taggar

Inspiration:
Johan Jureskogs ”Hamburgare Choucroute Garnie”

Ingredienser

    Surkål ”Choucroute Garnie”

    • 2 gula lökar, skalade och skivade
    • 1 burk surkål, ca 800 g
    • 2 lagerblad
    • 5 krossade enbär
    • 1 krm krossad vitpeppar
    • smör eller ister
    • 0,5 l fläsk- eller kalvbuljong från tärning
    • 0,5 l Cave de Turckheim Pinot Gris Réserve
    • Hackad kruspersilja

    Hamburgare

    • 200 g bringa
    • 200 g short rib
    • 200 g högrev
    • 200 g rostlock
    • 100 g hängmörat fett
    • 50 g talg till stekning
    • 6 skivor av osten Svarta Sara

    Dijonnaise

    • 1,5 dl majonnäs, gärna "extra tjock”
    • 2 msk dijonsenap (mer om man vill ha tryck)

    Övriga ingredienser

    • 1 dl skivade cornichons
    • 6 fina hamburgerbröd
    • 12 skivor krispigt bacon

    Tillagning

      Surkål ”Choucroute Garnie”

      1. ----- Surkål ”Choucroute Garnie”
      2. Häll av spadet från surkålen. Skölj den.
      3. Fräs löken i ister.
      4. Lägg i surkålen. Krydda med vitpeppar och enbär. Lägg i lagerbladen.
      5. Häll i buljong och vin och låt grytan koka en timme på svag värme.
      6. Ta det du ska ha till hamburgaren och blanda det med persiljan.
      7. Den surkål som blir över kan sparas och håller i upp till 8 veckor.

      Hamburgare

      1. ----- Hamburgare
      2. Nördarna gör min blandning, har man inte tid så köp samma mängd högrevsfärs med 25% fetthalt och rulla in den i plastfilm enligt nedan.
      3. Skär ner allt kött i 5 cm stora kuber, ställ i frysen 2 timmar.
      4. Grovmal köttet 2 ggr på den tjocka skivan på köttkvarnen.
      5. Rulla färsen till en korv (12 cm i diameter) och plasta in i dubbel plastfilm.
      6. Förvara kallt 1 timme.
      7. Skär 3 cm tjocka skivor, salta och peppra noggrant och grilla dem krispiga till 42-gradig
      8. innertemperatur.
      9. Låt vila 5 min.
      10. Värm upp burgarna i ugn med osten Svarta Sara på toppen i grill-övervärme, 2 min (tills osten smält).

      Dijonnaise

      1. ----- Dijonnaise
      2. Blanda ihop ingredienserna och lägg i spritspåse.

      Övriga ingredienser

      1. ---- Övriga ingredienser
      2. Rosta brödet i grill-övervärme (obs – endast snittytan av brödet) till gyllene färg.
      3. Ta ut brödet och klicka på Dijonnaisen på båda brödhalvor.
      4. På undersidan fördelas cornichons.
      5. Lägg kött ovanpå cornichons, sedan bacon och sist surkålen.
      6. Lägg på överlocket och servera omgående med ett glas Turckheim Pinot Gris Réserve.

    Hamburgare brukar traditionellt sett paras ihop med rött vin eller öl för att stå emot de kraftfulla smakerna från köttet och tillbehören. Öl kan dock bli väldigt mättande tillsammans med kraftigare rätter medan rött vin i sin tur kan upplevas som tungt en varm sommardag. För de som hellre skulle vilja avnjuta ett friskt glas vitt till sin burgare, men samtidigt vill att drycken ska matcha maten, har Johan Jureskog tagit fram den perfekta lösningen.

    Hamburgaren serveras med en variant av ett klassiskt inslag från Alsace-köket,”choucroute garnie”, en syrlig och kryddig surkål med vinet som smaksättare.

    Passar jämt, som lunch, middag eller snack. Så gott, helt enkelt!

    Recept för 6 pers.

     

    Inspiration

    Mer inspiration

    Nigab - Dryck - Valpolicella – Venetos viners hjärta

    Valpolicella – Venetos viners hjärta

    Få områden i Italien har samma klang hos vinvänner som Valpolicella: Denna region i västra Veneto breder ut sig vid foten av de italienska Alperna strax öster om Gardasjön och väster om Verona. Valpolicella är känt för sitt vin och inte minst för de unika viner som bara kan och får produceras här: Amarone, Ripasso och Recioto. Namnet Valpolicella förlorar sig långt bort i historien, troligen har det sina rötter i både...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Amarone – drottningvinet från Valpolicella

    Amarone – drottningvinet från Valpolicella

    Sett till smak, karaktär och kraftfullhet är Amarone en svårslagen och mustig vinupplevelse. Amaronevinet är också ett exempel på hur innovation och experimentlusta kan bana väg för ett helt vinland och förvandla en anonym region till en betydande världsdel i vinvärlden. Amarone tillskrivs ofta en lång historisk tradition, men det var inte förrän på 1950-talet som en del vinhus började experimentera med jäststammar som...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Kronärtskockssoppa med rotfruktschips

    Kronärtskockssoppa med rotfruktschips

    Soppa är något man inte äter tillräckligt av. Speciellt framåt lite svalare eller riktigt kalla dagar är soppan perfekt med sin värmande och helande känsla. Kronärtskockssoppan är en riktig klassiker som passar lika bra till vardags som till förrätt på finmiddagen på helgen. Receptet på denna kronärtskockssoppa är till fyra middagsportioner eller åtta förrätter. Servera med ett torrt och smakrikt vin eller en torrare...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Sauvignon blanc - som en daggfrisk sommarmorgon

    Sauvignon blanc - som en daggfrisk sommarmorgon

    Sauvignon blanc är en av de druvor som kanske är lättast att känna igen. Om du sysslat med trädgårdsarbete det allra minsta så vet du hur en klassisk sauvignon blanc från det svala Loire doftar; nyklippt gräs, buxbom, nässlor, krusbär, fläder och färska örter. Den doftar som en daggfrisk sommarmorgon i trädgården helt enkelt. Smaken är åt det lättare hållet och alltid torr och krispigt frisk. Att druvan är så...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Sommarsallad med sparris, parmesan & jordgubbsvinegrette

    Sommarsallad med sparris, parmesan & jordgubbsvinegrette

    En somrig sallad kan vara räddaren i nöden under varma sommardagar när man inte har hunnit planera maten och skall försöka göra något av det som finns i kylen / grönsaksskålen. ÄR man lyckligt lottad har man kanske en trädgård att hämta något från. En matig sallad serverad på ett stort fat är underbart både till vardags och till fest. Här ett underbart recept lagom till sommarens färska jordgubbar. Receptet är...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Vilka viner kan man lagra och hur länge?

    Vilka viner kan man lagra och hur länge?

    ”Vilka viner kan man lagra och hur länge” är en fråga som ständigt återkommer. När vi pratar om att lagra vin så är syftet att vinet ska utvecklas, förändras och mogna och bli mer komplexa och intressanta…i bästa fall. Precis som människor är viner i sin ungdom pigga, friska och fräscha men kanske lite bångstyriga och opolerade. Med tiden och med rätt förutsättningar mognar både vinet och människan och blir mer...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning!

    Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning!

    Att Bruichladdich är ett av whiskyvärldens mest omtyckta destillerier framgick med all tydlighet i förra veckan då vi bjöd in till ett världsrekordförsök i Whiskyprovning. 2 283 personer hade anmält sig och inför representanter från Guinness World Records putsades det gamla rekordet med 31 deltagare. Världsrekordprovningen ägde rum på En Öl och Whiskymässa i Göteborg som besöktes av 25 000 personer. Därmed har mässan...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab - Dryck - Bruichladdich gör världsrekordförsök på En Öl & Whiskymässa i Göteborg

    Bruichladdich gör världsrekordförsök på En Öl & Whiskymässa i Göteborg

    Den 13 april bjuder den skotska whiskytillverkaren Bruichladdich in till ett världsrekordförsök i Göteborg. Målet är att ta sig in i Guinness Rekordbok genom att samla fler än 2252 deltagare till världens största whiskyprovning genom tiderna. Göteborg har genom åren varit skådeplats för flera världsrekord, bland annat i dressyr och för flest nationaliteter i en åkattraktion. Nu kan göteborgarna snart komma att få...

    LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

    Nigab

    Welcome to Nigab

    Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

    By confirming your age you are also
    approving this website using cookies.

    Dela via

    Få inspiration i mailkorgen

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


    Nigab