Jordärtskockssoppa, risoni och rosensallatpesto
Förrätt

Soppa av jordärtskocka med risoni och rosensallatpesto

Dela

Rosensallat (kan kallas rosé, radicchio) har kraftig smak och är lite bitter vilket passar riktigt bra till de lite söta jordärtskockorna.

4 personer cirka 30 minuter

Recept & Foto: Michael Krantz

Ingredienser

Pesto

  • 0,5 dl mandelspån
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 kvistar bladpersilja
  • 1 klyfta rosensallat
  • 2 msk olivolja
  • citronsaft
  • salt & peppar

Soppa

  • 500 g jordärtskockor
  • 2 morötter
  • 3 stjälkar blekselleri
  • 10 körsbärstomater
  • 2 salladslökar
  • 1 citron, ekologisk
  • 2 msk olivolja
  • 2 lagerblad
  • 1 l vatten
  • 2 buljongtärningar, umami
  • 1 dl risoninudlar
  • salt & peppar

Tillagning

    Börja med peston

    1. ----- Börja med peston
    2. Rosta mandelspånen i en torr panna. Håll koll och rör om så de inte bränns. Häll i en skål tillsammans med vitlöksklyfta, bladpersilja och rosensallat skuren i mindre bitar. Mixa med ett par matskedar olivolja med en stavmixer. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.

    Till soppan

    1. ----- Till soppan
    2. Skala morot och jordärtskockor. Skär morötterna i slantar, skiva stjälkselleri och jordärtskockor tunt. Lägg grönsakerna i en gryta och häll på några matskedar olivolja. Fräs på medelvärme tillsammans med lagerblad utan att grönsakerna får färg.
    3. Häll på en liter vatten och tillsätt buljongtärningar. Lägg i risoninudlar, delade körsbärstomater och skivad salladslök. Låt sjuda i 15 minuter, rör om ett par gånger så att nudlarna inte klumpar ihop sig i botten på soppan.
    4. Smaka av med salt och riv över lite skal från citronen.
    5. Servera soppan toppad med peston och en rejäl bit bröd.

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close