turckhiem alsace nigab vin
Inspiration

Vindistrikt

Vin sägs vara människans äldsta kulturdryck. Vin lär ha odlats i minst 5 000 år och spelar en mycket viktig roll i allt från världsreligioner till kulturer som kommit och gått.

Vin odlas över nästan hela världen. Det är i stort sett bara i alltför kalla, eller alltför varma länder, som vindruvor av stamarten Vitis vinifiera, inte kan växa. Vinet härstammar från Centralasien, men det är från länderna runt västra Medelhavet som kunskapen att odla vin spritt sig över världen. Frankrike, Italien och Spanien är vinvärldens epicentrum och det nav kring vilket mycket av världens vinproduktion kretsar. Dessa länder brukar kallas ”den klassiska” eller ”den gamla vinvärlden”. Härifrån har vinrankor etablerats i alla världsdelar.

I dag odlas vin kommersiellt i över 100 länder, men i princip kan man dra en nordlig i ett band mellan mellersta Tyskland och Sicilien, medan det på södra halvklotet odlas viner i stort sett överallt där hettan inte för hög och torrperioderna för långa.

Från ursprungliga Vitis vinifiera har mängder med arter och kloner ympats fram. Det som gör vindruvan speciell är att den i hög grad anpassar sig till sin växtplats och låter sig påverkas av klimat, jordmåner, odlingsmetoder, med mera. Det gör att viner kan skilja sig avsevärt trots att druvorna är desamma. Odlingsläget är i hög grad avgörande. Vissa områden har visat sig optimala för vissa druvsorter. Som exempelvis pinot noir i Bourgogne, cabernet sauvignon i Bordeaux, malbec i Argentina och zinfandel i Kalifornien. I väldigt varma länder, som exempelvis Sicilien och i spanska inlandet trivs värmetåliga druvor, vars rötter måste leta sig flera tiotals meter ner i de kruttorra jordarna för att finna näring och vatten. På många håll måste odlingarna konstbevattnas. Andra druvor trivs i svalare lägen och odlas på skuggigare platser eller på högre höjder där temperaturen är lägre. Men även i det lilla låter druvorna sig påverkas. Hur de binds upp i olika typer av pergolor, hur och när de skördas och hur vädret under växtsäsongen varit i just den specifika vingården har betydelse för vinets karaktär. Såväl det lilla mikroklimatet som de stora årstidsväxlingarna skapar olika förutsättningar för varje odlingssäsong. Vingårdar som ligger nästgårds och odlar samma druvor kan utveckla helt olika viner. Närheten till vatten är viktigt och många av världens stora vinområden ligger därför i dalgångar där berömda vinfloder som Rhén, Rhône och Loire letar sig fram.

Världens vinområden präglas i hög grad av det franska begreppet terroir, det vill säga de förutsättningar som finns just i den regionen och på den plats där druvorna odlas. Inte sällan är vinernas unika smaker beroende av traditioner som är flera sekler gamla, av nedärvda kunskaper hos varje enskild vinbonde – och inte minst av naturens egna hemligheter.

veneto_ripasso
Kunskap & Tips

Ripasso – Valpolicellas mörka skönhet

Soave – Venetos vita drottning
Kunskap & Tips

Soave – Venetos vita drottning

nigab valpolicella veneto
Kunskap & Tips

Valpolicella – Venetos viners hjärta

Amarone nigab castelforte
Kunskap & Tips

Amarone – drottningvinet från Valpolicella

Bourgogne nigab vingård vin
Kunskap & Tips

Bourgogne – nyansfulla viner

champagne nigab källare flaskor
Kunskap & Tips

Champagne – bortom bubblorna

Alsacevin från vindistriktet i Alsace
Kunskap & Tips

Alsace – vår närmaste vingranne

rioja vin nigab karta
Kunskap & Tips

Rioja – en kärlekshistoria

sherry jerez nigab
Kunskap & Tips

Sherry – vinvärldens mest underskattade vin

nigab jaboulet vineryard
Kunskap & Tips

Paul Jaboulet – Biodynamiska viner i världsklass

Caroline Frey Jaboulet Nigab
Kunskap & Tips

”My wines always tells a story” – Caroline Frey

Sicilien nigab
Kunskap & Tips

Sicilien – medelhavets solmogna viner

stellenbosch sydafrika
Kunskap & Tips

Stellenbosch

Vindistrikt

Toscana

Hermitage
Vindistrikt

Hermitages olika ansikten

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close