Produkter

Taggar

Malbec är en druva med en lite märklig historia. Myten säger att druvan för flera hundra år sedan introducerades i Frankrike av en ungrare vid namn Malbec. Druvan blev omåttligt populär och var faktiskt fram till andra halvan av 1800-talet den mest odlade druvan i Frankrike till dess att den ökända vinlusen slog ut närmare hälften av vinarealen. Idag hittas den bara i mindre omfattning i Loire (under namnet cot), i Bordeaux samt i det lilla området Cahors.
I Bordeaux brukar malbec räknas som en av de klassiska blå druvorna tillsammans med cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc och petit verdot. Dessvärre har den behandlats lite styvmoderligt där, kanske på grund av att det svala och fuktiga klimatet hämmar denna tjockskaliga druva som här visar vissa likheter med merlot i en saftig stil. Från att ha varit den allra vanligaste druvan har det idag gått så långt den nästan håller på att försvinna.
Om vi istället drar oss lite längre inåt landet från Bordeaux, där det är lite varmare, hittar vi det lilla och mindre kända området Cahors. Här får malbec regera i ensamt majestät och levererar viner som är mörkt blåröda i färgen, kraftfulla, fylliga och mycket sträva med aromer av mörk frukt, plommon, tobak, läder och lite syrligare inslag av röda vinbär och hallon. Detta är viner som ofta kan lagras länge och utvecklas i flaskan. Med den beskrivningen är det lätt att förstå att man från Cahors skeppade massor av vin till Bordeaux där de på ett mystiskt sätt ”försvann”.  I själva verket blandades de med lättare röda bordeauxviner för att ge dem kraft och färg. Inte helt enligt regelboken.
Av en slump räddades druvan från glömskan i Bordeaux och småskaligheten i Cahors tack vare den franske botanisten Miguel Pouget som för 150 år sedan anlitades av myndigheterna i Argentina för att få fart på den argentinska vinnäringen. Han tog med sig sticklingar av franska druvsorter som han trodde skulle passa klimatet i landet. 1868 stack han ner de första plantorna av malbec i jorden i Mendoza. Från denna blygsamma början har nu malbec blivit Argentinas ”nationaldruva” och står för hela 75% av landets odlingar.
Man kan verkligen säga att malbec funnit sitt hem i de mycket högt liggande vingårdarna i den torra, nästan ökenliknande regionen. Här finns tillräcklig värme och intensiv sol på dagarna för att rik fruktighet av mörka plommon och björnbär ska utvecklas. Samtidigt är nätterna svala vilket gör att finare aromer såsom viol bevaras och att vinet får en uppfriskande syra. Resultatet blir fylliga, smakrika, koncentrerade viner med de kraftiga tanninerna inlindade i rik fruktighet. En stil som älskas och uppskattas av många. De allra bästa exemplen kommer från de högst belägna vingårdarna och gärna med några procents inblandning av någon annan druva, exempelvis cabernet sauvignon, vilket gör att den kompakta karaktären lättas upp.
Malbec har blivit så framgångsrik och uppskattad i den form den hittat i Argentina att den idag sprids till allt fler länder och räknas till en av världens stora druvor. Det lilla Cahors har också lyfts från sin lite anonyma tillvaro och till och med i Bordeaux har man börjat titta lite intresserat på Malbec igen. Så kan det gå.

Inspiration

Mer inspiration

Nigab - Dryck - Sauvignon blanc - som en daggfrisk sommarmorgon

Sauvignon blanc - som en daggfrisk sommarmorgon

Sauvignon blanc är en av de druvor som kanske är lättast att känna igen. Om du sysslat med trädgårdsarbete det allra minsta så vet du hur en klassisk sauvignon blanc från det svala Loire doftar; nyklippt gräs, buxbom, nässlor, krusbär, fläder och färska örter. Den doftar som en daggfrisk sommarmorgon i trädgården helt enkelt. Smaken är åt det lättare hållet och alltid torr och krispigt frisk. Att druvan är så...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Johan Jureskogs ”Hamburgare Choucroute Garnie”

Johan Jureskogs ”Hamburgare Choucroute Garnie”

Hamburgare brukar traditionellt sett paras ihop med rött vin eller öl för att stå emot de kraftfulla smakerna från köttet och tillbehören. Öl kan dock bli väldigt mättande tillsammans med kraftigare rätter medan rött vin i sin tur kan upplevas som tungt en varm sommardag. För de som hellre skulle vilja avnjuta ett friskt glas vitt till sin burgare, men samtidigt vill att drycken ska matcha maten, har Johan Jureskog tagit...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Sommarsallad med sparris, parmesan & jordgubbsvinegrette

Sommarsallad med sparris, parmesan & jordgubbsvinegrette

En somrig sallad kan vara räddaren i nöden under varma sommardagar när man inte har hunnit planera maten och skall försöka göra något av det som finns i kylen / grönsaksskålen. ÄR man lyckligt lottad har man kanske en trädgård att hämta något från. En matig sallad serverad på ett stort fat är underbart både till vardags och till fest. Här ett underbart recept lagom till sommarens färska jordgubbar. Receptet är...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Vilka viner kan man lagra och hur länge?

Vilka viner kan man lagra och hur länge?

”Vilka viner kan man lagra och hur länge” är en fråga som ständigt återkommer. När vi pratar om att lagra vin så är syftet att vinet ska utvecklas, förändras och mogna och bli mer komplexa och intressanta…i bästa fall. Precis som människor är viner i sin ungdom pigga, friska och fräscha men kanske lite bångstyriga och opolerade. Med tiden och med rätt förutsättningar mognar både vinet och människan och blir mer...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning!

Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning!

Att Bruichladdich är ett av whiskyvärldens mest omtyckta destillerier framgick med all tydlighet i förra veckan då vi bjöd in till ett världsrekordförsök i Whiskyprovning. 2 283 personer hade anmält sig och inför representanter från Guinness World Records putsades det gamla rekordet med 31 deltagare. Världsrekordprovningen ägde rum på En Öl och Whiskymässa i Göteborg som besöktes av 25 000 personer. Därmed har mässan...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Bruichladdich gör världsrekordförsök på En Öl & Whiskymässa i Göteborg

Bruichladdich gör världsrekordförsök på En Öl & Whiskymässa i Göteborg

Den 13 april bjuder den skotska whiskytillverkaren Bruichladdich in till ett världsrekordförsök i Göteborg. Målet är att ta sig in i Guinness Rekordbok genom att samla fler än 2252 deltagare till världens största whiskyprovning genom tiderna. Göteborg har genom åren varit skådeplats för flera världsrekord, bland annat i dressyr och för flest nationaliteter i en åkattraktion. Nu kan göteborgarna snart komma att få...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Krustader med chèvre-creme, fikon, balsamvinäger och krasse

Krustader med chèvre-creme, fikon, balsamvinäger och krasse

Getost och fikon tillsammans med balsamvinäger är minst sagt en vinnande kombination. Superenkel att göra och försvinnande gott. Satsa på en kvalitativ balsamvinäger så det blir extra gott! Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så här gör du” vilket får dig att smaka av, addera, smaka av igen tills du är...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab