Produkter

Taggar

Malbec är en druva med en lite märklig historia. Myten säger att druvan för flera hundra år sedan introducerades i Frankrike av en ungrare vid namn Malbec. Druvan blev omåttligt populär och var faktiskt fram till andra halvan av 1800-talet den mest odlade druvan i Frankrike till dess att den ökända vinlusen slog ut närmare hälften av vinarealen. Idag hittas den bara i mindre omfattning i Loire (under namnet cot), i Bordeaux samt i det lilla området Cahors.

I Bordeaux brukar malbec räknas som en av de klassiska blå druvorna tillsammans med cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc och petit verdot. Dessvärre har den behandlats lite styvmoderligt där, kanske på grund av att det svala och fuktiga klimatet hämmar denna tjockskaliga druva som här visar vissa likheter med merlot i en saftig stil. Från att ha varit den allra vanligaste druvan har det idag gått så långt den nästan håller på att försvinna.

Om vi istället drar oss lite längre inåt landet från Bordeaux, där det är lite varmare, hittar vi det lilla och mindre kända området Cahors. Här får malbec regera i ensamt majestät och levererar viner som är mörkt blåröda i färgen, kraftfulla, fylliga och mycket sträva med aromer av mörk frukt, plommon, tobak, läder och lite syrligare inslag av röda vinbär och hallon. Detta är viner som ofta kan lagras länge och utvecklas i flaskan. Med den beskrivningen är det lätt att förstå att man från Cahors skeppade massor av vin till Bordeaux där de på ett mystiskt sätt ”försvann”.  I själva verket blandades de med lättare röda bordeauxviner för att ge dem kraft och färg. Inte helt enligt regelboken.

Av en slump räddades druvan från glömskan i Bordeaux och småskaligheten i Cahors tack vare den franske botanisten Miguel Pouget som för 150 år sedan anlitades av myndigheterna i Argentina för att få fart på den argentinska vinnäringen. Han tog med sig sticklingar av franska druvsorter som han trodde skulle passa klimatet i landet. 1868 stack han ner de första plantorna av malbec i jorden i Mendoza. Från denna blygsamma början har nu malbec blivit Argentinas ”nationaldruva” och står för hela 75% av landets odlingar.

Man kan verkligen säga att malbec funnit sitt hem i de mycket högt liggande vingårdarna i den torra, nästan ökenliknande regionen. Här finns tillräcklig värme och intensiv sol på dagarna för att rik fruktighet av mörka plommon och björnbär ska utvecklas. Samtidigt är nätterna svala vilket gör att finare aromer såsom viol bevaras och att vinet får en uppfriskande syra. Resultatet blir fylliga, smakrika, koncentrerade viner med de kraftiga tanninerna inlindade i rik fruktighet. En stil som älskas och uppskattas av många. De allra bästa exemplen kommer från de högst belägna vingårdarna och gärna med några procents inblandning av någon annan druva, exempelvis cabernet sauvignon, vilket gör att den kompakta karaktären lättas upp.

Malbec har blivit så framgångsrik och uppskattad i den form den hittat i Argentina att den idag sprids till allt fler länder och räknas till en av världens stora druvor. Det lilla Cahors har också lyfts från sin lite anonyma tillvaro och till och med i Bordeaux har man börjat titta lite intresserat på Malbec igen. Så kan det gå.

Inspiration

Mer inspiration

Nigab - Dryck - Verona – kärlekens och vinets stad

Verona – kärlekens och vinets stad

Verona är en av världens mest romantiska städer. Inte bara för att det var här som Romeo förklarade Julia sin kärlek under balkongen. Det är också en historisk, pittoresk och mycket vacker stad just där norra och södra Europa möts – och där Italien är mer Italien än någon annanstans. Verona är en mycket gammal stad. Ingen vet vem som uppförde de första bosättningarna vid floden Adige, som sakta letar sin väg genom...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Fem pittoreska byar du måste hälsa på i Veneto

Fem pittoreska byar du måste hälsa på i Veneto

Ingenting har lika mycket charm som de små italienska byarna i Veneto. Plötsligt dyker de upp, i dalgångarna eller högt upp i bergen. Turistfria trattorior och makalösa scenerier. Här är några av de charmigaste byarna Asolo Den lilla bergsstaden Asolo med några tusen invånare ligger bedövande vackert i norra Veneto. Området heter Pedemontana och är ett kuperat vinodlarlandskap. Namnet Pedemontana betyder just vid bergets...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Valpolicella – Venetos viners hjärta

Valpolicella – Venetos viners hjärta

Få områden i Italien har samma klang hos vinvänner som Valpolicella: Denna region i västra Veneto breder ut sig vid foten av de italienska Alperna strax öster om Gardasjön och väster om Verona. Valpolicella är känt för sitt vin och inte minst för de unika viner som bara kan och får produceras här: Amarone, Ripasso och Recioto. Namnet Valpolicella förlorar sig långt bort i historien, troligen har det sina rötter i både...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Amarone – drottningvinet från Valpolicella

Amarone – drottningvinet från Valpolicella

Sett till smak, karaktär och kraftfullhet är Amarone en svårslagen och mustig vinupplevelse. Amaronevinet är också ett exempel på hur innovation och experimentlusta kan bana väg för ett helt vinland och förvandla en anonym region till en betydande världsdel i vinvärlden. Amarone tillskrivs ofta en lång historisk tradition, men det var inte förrän på 1950-talet som en del vinhus började experimentera med jäststammar som...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Kronärtskockssoppa med rotfruktschips

Kronärtskockssoppa med rotfruktschips

Soppa är något man inte äter tillräckligt av. Speciellt framåt lite svalare eller riktigt kalla dagar är soppan perfekt med sin värmande och helande känsla. Kronärtskockssoppan är en riktig klassiker som passar lika bra till vardags som till förrätt på finmiddagen på helgen. Receptet på denna kronärtskockssoppa är till fyra middagsportioner eller åtta förrätter. Servera med ett torrt och smakrikt vin eller en torrare...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Sauvignon blanc - som en daggfrisk sommarmorgon

Sauvignon blanc - som en daggfrisk sommarmorgon

Sauvignon blanc är en av de druvor som kanske är lättast att känna igen. Om du sysslat med trädgårdsarbete det allra minsta så vet du hur en klassisk sauvignon blanc från det svala Loire doftar; nyklippt gräs, buxbom, nässlor, krusbär, fläder och färska örter. Den doftar som en daggfrisk sommarmorgon i trädgården helt enkelt. Smaken är åt det lättare hållet och alltid torr och krispigt frisk. Att druvan är så...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Johan Jureskogs ”Hamburgare Choucroute Garnie”

Johan Jureskogs ”Hamburgare Choucroute Garnie”

Hamburgare brukar traditionellt sett paras ihop med rött vin eller öl för att stå emot de kraftfulla smakerna från köttet och tillbehören. Öl kan dock bli väldigt mättande tillsammans med kraftigare rätter medan rött vin i sin tur kan upplevas som tungt en varm sommardag. För de som hellre skulle vilja avnjuta ett friskt glas vitt till sin burgare, men samtidigt vill att drycken ska matcha maten, har Johan Jureskog tagit...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab