Produkter

Taggar

Inspiration:
Medelhavspasta med bläckfisk och räkor

Ingredienser

    PASTA

    • 400 gr linguini eller annan valfri pasta
    • olivoljan
    • salt & peppar

    RÄKOR

    • 200 gr råa räkor utan skal, tinade om de varit frysta
    • smör
    • rapsolja
    • vitlök

    BLÄCKFISK

    • ca 300 g förkokt bläckfisk
    • smör
    • salt & peppar

    TOMATSÅS

    • 6 körsbärstomater
    • en halv röd paprika
    • 1 dl vitt vin
    • salt & peppar

    VONGOLEMUSSLOR

    • 1 nät vongolemusslor
    • 2 dl vitt vin
    • 2 dl vatten
    • 2 msk smör
    • 2 schalottenlökar, grovt hackade
    • 3 vitlöksklyftor, grovt hackade
    • 1 knippe bladpersilja, grovt hackat

    Fotot/recept: Erik Dahlström, Livets Goda

      Tillagning

        TOMATSÅS

        1. ----- TOMATSÅS
        2. Dela tomaterna i fyra delar och hacka paprikan i fina små tärningar. Låt allt reducera med vinet på svag värme medan du mosar ihop tomaterna och paprikan. Smaka av med salt och peppar.

        VONGOLEMUSSLOR

        1. ----- VONGOLEMUSSLOR
        2. Förberedelser musslor: Rör ut saltet i vattnet så att det löser sig. Lägg ner musslorna i saltvattnet. När de kommer ner i det salta vattnet så känner de sig hemma och spottar ut sanden som finns inne i musslan. Upprepa detta en gång och spola i kallt vatten.
        3. Hacka och fräs schalottenlök och vitlök i smör tills de fått aningen färg. Häll på vinet, reducera till hälften. Ta bort löken med sil och koka musslorna och under lock på hög värme i några minuter tills alla musslor har öppnat sig. Sila av musslorna och lägg dem i en skål och täck över för att hålla värmen. Innan servering rör in den hackade persiljan.

        PASTA

        1. ----- PASTA
        2. Koka pastan enligt anvisning på paketet. Pastan ska vara al dente och ha en kännbar kärna i mitten. Den kommer då att vara perfekt när du serverar den ett par minuter senare.
        3. Häll av pastan och spola kallt vatten för att slippa överkokt pasta. Den kommer bli varm av tomatsåsen sedan.

        RÄKOR

        1. ----- RÄKOR
        2. Halstra räkorna ett par minuter i rikligt med smör eller rapsolja beroende på vad du föredrar. Ös hela tiden vätskan över räkorna och arbeta med dom. De är klara när de har en fin svagt rosa färg på båda sidor men föredrar du mer råa räkor så steker du dem kortare tid och om du föredrar genomstekta så låter du dom gå längre.
        3. Smaka av med salt och peppar.

        BLÄCKFISK

        1. ----- BLÄCKFISK
        2. Bläckfisk är knepigt att tipsa om när utbudet i Sverige är så olika och ofta begränsad. Till den här rätten valde vi vanlig förkokt bläckfisk. Fråga i din fiskdisk om vad som är bäst för dagen. Den förkokta är enkel att hantera och går snabbt att steka i smör med salt och peppar under ett par minuter.

        SERVERING

        1. ----- SERVERING
        2. Nu är det dags att montera ihop rätten. Detta gör du i pannan du har tomatsåsen i.
        3. Börja med pastan fördela sedan bläckfisk och vongolomusslor (med eller utan skal) och toppa med räkorna. Ringla en matsked god olivolja över.

      En klassisk mycket smakrik rätt från södra Frankrike. Tänk på att välja ett smakrikt vin med hög syra och lång eftersmak. T. ex. en klassisk Chablis.

      Inspiration

      Mer inspiration

      Nigab - Dryck - Sommarsallad med sparris, parmesan & jordgubbsvinegrette

      Sommarsallad med sparris, parmesan & jordgubbsvinegrette

      En somrig sallad kan vara räddaren i nöden under varma sommardagar när man inte har hunnit planera maten och skall försöka göra något av det som finns i kylen / grönsaksskålen. ÄR man lyckligt lottad har man kanske en trädgård att hämta något från. En matig sallad serverad på ett stort fat är underbart både till vardags och till fest. Här ett underbart recept lagom till sommarens färska jordgubbar. Receptet är...

      LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

      Nigab - Dryck - Vilka viner kan man lagra och hur länge?

      Vilka viner kan man lagra och hur länge?

      ”Vilka viner kan man lagra och hur länge” är en fråga som ständigt återkommer. När vi pratar om att lagra vin så är syftet att vinet ska utvecklas, förändras och mogna och bli mer komplexa och intressanta…i bästa fall. Precis som människor är viner i sin ungdom pigga, friska och fräscha men kanske lite bångstyriga och opolerade. Med tiden och med rätt förutsättningar mognar både vinet och människan och blir mer...

      LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

      Nigab - Dryck - Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning!

      Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning!

      Att Bruichladdich är ett av whiskyvärldens mest omtyckta destillerier framgick med all tydlighet i förra veckan då vi bjöd in till ett världsrekordförsök i Whiskyprovning. 2 283 personer hade anmält sig och inför representanter från Guinness World Records putsades det gamla rekordet med 31 deltagare. Världsrekordprovningen ägde rum på En Öl och Whiskymässa i Göteborg som besöktes av 25 000 personer. Därmed har mässan...

      LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

      Nigab - Dryck - Bruichladdich gör världsrekordförsök på En Öl & Whiskymässa i Göteborg

      Bruichladdich gör världsrekordförsök på En Öl & Whiskymässa i Göteborg

      Den 13 april bjuder den skotska whiskytillverkaren Bruichladdich in till ett världsrekordförsök i Göteborg. Målet är att ta sig in i Guinness Rekordbok genom att samla fler än 2252 deltagare till världens största whiskyprovning genom tiderna. Göteborg har genom åren varit skådeplats för flera världsrekord, bland annat i dressyr och för flest nationaliteter i en åkattraktion. Nu kan göteborgarna snart komma att få...

      LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

      Nigab - Dryck - Krustader med chèvre-creme, fikon, balsamvinäger och krasse

      Krustader med chèvre-creme, fikon, balsamvinäger och krasse

      Getost och fikon tillsammans med balsamvinäger är minst sagt en vinnande kombination. Superenkel att göra och försvinnande gott. Satsa på en kvalitativ balsamvinäger så det blir extra gott! Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så här gör du” vilket får dig att smaka av, addera, smaka av igen tills du är...

      LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

      Nigab - Dryck - Bistecca Fiorentina med rosmarinrostad potatis, chipotlemajonnäs, rostad vitlök och grillad sallad

      Bistecca Fiorentina med rosmarinrostad potatis, chipotlemajonnäs, rostad vitlök och grillad sallad

      Bistecca Fiorentina är en klassisk kötträtt som egentligen är en grillad T-bone steak med tillbehör. I detta fall serveras även gyllene och krispig ugnsrostad potatis, chipotlemajonnäs och grillad hjärtsallad till köttet. Om ni har tillgång till en sous vide är det att föredra men går lika bra tillaga köttet i ugn. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så...

      LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

      Nigab - Dryck - Grillad avokado med tonfisk, soja, sesammajonnäs, stenbitsrom och shisokrasse

      Grillad avokado med tonfisk, soja, sesammajonnäs, stenbitsrom och shisokrasse

      Detta är en riktigt höjdarrätt. Rökigheten i den grillade avokadon tillsammans med soja, sesam och tonfisk är mitt i prick. Detta är den perfekta förrätten till en bättre middag eller när det blivit dags för lite vardagslyx. Ge det ett försök, du kommer älska det. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så...

      LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

      Nigab

      Welcome to Nigab

      Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

      By confirming your age you are also
      approving this website using cookies.

      Dela via

      Få inspiration i mailkorgen

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


      Nigab