Produkter

Taggar

Inspiration:
Medelhavspasta med bläckfisk och räkor

Ingredienser

  PASTA

  • 400 gr linguini eller annan valfri pasta
  • olivoljan
  • salt & peppar

  RÄKOR

  • 200 gr råa räkor utan skal, tinade om de varit frysta
  • smör
  • rapsolja
  • vitlök

  BLÄCKFISK

  • ca 300 g förkokt bläckfisk
  • smör
  • salt & peppar

  TOMATSÅS

  • 6 körsbärstomater
  • en halv röd paprika
  • 1 dl vitt vin
  • salt & peppar

  VONGOLEMUSSLOR

  • 1 nät vongolemusslor
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl vatten
  • 2 msk smör
  • 2 schalottenlökar, grovt hackade
  • 3 vitlöksklyftor, grovt hackade
  • 1 knippe bladpersilja, grovt hackat

  Fotot/recept: Erik Dahlström, Livets Goda

   Tillagning

    TOMATSÅS

    1. ----- TOMATSÅS
    2. Dela tomaterna i fyra delar och hacka paprikan i fina små tärningar. Låt allt reducera med vinet på svag värme medan du mosar ihop tomaterna och paprikan. Smaka av med salt och peppar.

    VONGOLEMUSSLOR

    1. ----- VONGOLEMUSSLOR
    2. Förberedelser musslor: Rör ut saltet i vattnet så att det löser sig. Lägg ner musslorna i saltvattnet. När de kommer ner i det salta vattnet så känner de sig hemma och spottar ut sanden som finns inne i musslan. Upprepa detta en gång och spola i kallt vatten.
    3. Hacka och fräs schalottenlök och vitlök i smör tills de fått aningen färg. Häll på vinet, reducera till hälften. Ta bort löken med sil och koka musslorna och under lock på hög värme i några minuter tills alla musslor har öppnat sig. Sila av musslorna och lägg dem i en skål och täck över för att hålla värmen. Innan servering rör in den hackade persiljan.

    PASTA

    1. ----- PASTA
    2. Koka pastan enligt anvisning på paketet. Pastan ska vara al dente och ha en kännbar kärna i mitten. Den kommer då att vara perfekt när du serverar den ett par minuter senare.
    3. Häll av pastan och spola kallt vatten för att slippa överkokt pasta. Den kommer bli varm av tomatsåsen sedan.

    RÄKOR

    1. ----- RÄKOR
    2. Halstra räkorna ett par minuter i rikligt med smör eller rapsolja beroende på vad du föredrar. Ös hela tiden vätskan över räkorna och arbeta med dom. De är klara när de har en fin svagt rosa färg på båda sidor men föredrar du mer råa räkor så steker du dem kortare tid och om du föredrar genomstekta så låter du dom gå längre.
    3. Smaka av med salt och peppar.

    BLÄCKFISK

    1. ----- BLÄCKFISK
    2. Bläckfisk är knepigt att tipsa om när utbudet i Sverige är så olika och ofta begränsad. Till den här rätten valde vi vanlig förkokt bläckfisk. Fråga i din fiskdisk om vad som är bäst för dagen. Den förkokta är enkel att hantera och går snabbt att steka i smör med salt och peppar under ett par minuter.

    SERVERING

    1. ----- SERVERING
    2. Nu är det dags att montera ihop rätten. Detta gör du i pannan du har tomatsåsen i.
    3. Börja med pastan fördela sedan bläckfisk och vongolomusslor (med eller utan skal) och toppa med räkorna. Ringla en matsked god olivolja över.

   En klassisk mycket smakrik rätt från södra Frankrike. Tänk på att välja ett smakrikt vin med hög syra och lång eftersmak. T. ex. en klassisk Chablis.

   Inspiration

   Mer inspiration

   Nigab - Dryck - Verona – kärlekens och vinets stad

   Verona – kärlekens och vinets stad

   Verona är en av världens mest romantiska städer. Inte bara för att det var här som Romeo förklarade Julia sin kärlek under balkongen. Det är också en historisk, pittoresk och mycket vacker stad just där norra och södra Europa möts – och där Italien är mer Italien än någon annanstans. Verona är en mycket gammal stad. Ingen vet vem som uppförde de första bosättningarna vid floden Adige, som sakta letar sin väg genom...

   LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

   Nigab - Dryck - Fem pittoreska byar du måste hälsa på i Veneto

   Fem pittoreska byar du måste hälsa på i Veneto

   Ingenting har lika mycket charm som de små italienska byarna i Veneto. Plötsligt dyker de upp, i dalgångarna eller högt upp i bergen. Turistfria trattorior och makalösa scenerier. Här är några av de charmigaste byarna Asolo Den lilla bergsstaden Asolo med några tusen invånare ligger bedövande vackert i norra Veneto. Området heter Pedemontana och är ett kuperat vinodlarlandskap. Namnet Pedemontana betyder just vid bergets...

   LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

   Nigab - Dryck - Valpolicella – Venetos viners hjärta

   Valpolicella – Venetos viners hjärta

   Få områden i Italien har samma klang hos vinvänner som Valpolicella: Denna region i västra Veneto breder ut sig vid foten av de italienska Alperna strax öster om Gardasjön och väster om Verona. Valpolicella är känt för sitt vin och inte minst för de unika viner som bara kan och får produceras här: Amarone, Ripasso och Recioto. Namnet Valpolicella förlorar sig långt bort i historien, troligen har det sina rötter i både...

   LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

   Nigab - Dryck - Amarone – drottningvinet från Valpolicella

   Amarone – drottningvinet från Valpolicella

   Sett till smak, karaktär och kraftfullhet är Amarone en svårslagen och mustig vinupplevelse. Amaronevinet är också ett exempel på hur innovation och experimentlusta kan bana väg för ett helt vinland och förvandla en anonym region till en betydande världsdel i vinvärlden. Amarone tillskrivs ofta en lång historisk tradition, men det var inte förrän på 1950-talet som en del vinhus började experimentera med jäststammar som...

   LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

   Nigab - Dryck - Kronärtskockssoppa med rotfruktschips

   Kronärtskockssoppa med rotfruktschips

   Soppa är något man inte äter tillräckligt av. Speciellt framåt lite svalare eller riktigt kalla dagar är soppan perfekt med sin värmande och helande känsla. Kronärtskockssoppan är en riktig klassiker som passar lika bra till vardags som till förrätt på finmiddagen på helgen. Receptet på denna kronärtskockssoppa är till fyra middagsportioner eller åtta förrätter. Servera med ett torrt och smakrikt vin eller en torrare...

   LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

   Nigab

   Welcome to Nigab

   Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

   By confirming your age you are also
   approving this website using cookies.

   Dela via

   Få inspiration i mailkorgen

   Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


   Nigab