Produkter

Taggar

Inspiration:
Medelhavspasta med bläckfisk och räkor

Ingredienser

    PASTA

    • 400 gr linguini eller annan valfri pasta
    • olivoljan
    • salt & peppar

    RÄKOR

    • 200 gr råa räkor utan skal, tinade om de varit frysta
    • smör
    • rapsolja
    • vitlök

    BLÄCKFISK

    • ca 300 g förkokt bläckfisk
    • smör
    • salt & peppar

    TOMATSÅS

    • 6 körsbärstomater
    • en halv röd paprika
    • 1 dl vitt vin
    • salt & peppar

    VONGOLEMUSSLOR

    • 1 nät vongolemusslor
    • 2 dl vitt vin
    • 2 dl vatten
    • 2 msk smör
    • 2 schalottenlökar, grovt hackade
    • 3 vitlöksklyftor, grovt hackade
    • 1 knippe bladpersilja, grovt hackat

    Fotot/recept: Erik Dahlström, Livets Goda

      Tillagning

        TOMATSÅS

        1. Dela tomaterna i fyra delar och hacka paprikan i fina små tärningar. Låt allt reducera med vinet på svag värme medan du mosar ihop tomaterna och paprikan. Smaka av med salt och peppar.

        VONGOLEMUSSLOR

        1. Förberedelser musslor: Rör ut saltet i vattnet så att det löser sig. Lägg ner musslorna i saltvattnet. När de kommer ner i det salta vattnet så känner de sig hemma och spottar ut sanden som finns inne i musslan. Upprepa detta en gång och spola i kallt vatten.
        2. Hacka och fräs schalottenlök och vitlök i smör tills de fått aningen färg. Häll på vinet, reducera till hälften. Ta bort löken med sil och koka musslorna och under lock på hög värme i några minuter tills alla musslor har öppnat sig. Sila av musslorna och lägg dem i en skål och täck över för att hålla värmen. Innan servering rör in den hackade persiljan.

        PASTA

        1. Koka pastan enligt anvisning på paketet. Pastan ska vara al dente och ha en kännbar kärna i mitten. Den kommer då att vara perfekt när du serverar den ett par minuter senare.
        2. Häll av pastan och spola kallt vatten för att slippa överkokt pasta. Den kommer bli varm av tomatsåsen sedan.

        RÄKOR

        1. Halstra räkorna ett par minuter i rikligt med smör eller rapsolja beroende på vad du föredrar. Ös hela tiden vätskan över räkorna och arbeta med dom. De är klara när de har en fin svagt rosa färg på båda sidor men föredrar du mer råa räkor så steker du dem kortare tid och om du föredrar genomstekta så låter du dom gå längre.
        2. Smaka av med salt och peppar.

        BLÄCKFISK

        1. Bläckfisk är knepigt att tipsa om när utbudet i Sverige är så olika och ofta begränsad. Till den här rätten valde vi vanlig förkokt bläckfisk. Fråga i din fiskdisk om vad som är bäst för dagen. Den förkokta är enkel att hantera och går snabbt att steka i smör med salt och peppar under ett par minuter.

        SERVERING

        1. Nu är det dags att montera ihop rätten. Detta gör du i pannan du har tomatsåsen i.
        2. Börja med pastan fördela sedan bläckfisk och vongolomusslor (med eller utan skal) och toppa med räkorna. Ringla en matsked god olivolja över.

        En klassisk mycket smakrik rätt från södra Frankrike. Tänk på att välja ett smakrikt vin med hög syra och lång eftersmak. T. ex. en klassisk Chablis.

        Inspiration

        Mer inspiration

        Nigab - Dryck - Egengjord gulasch med smetana och picklad chili

        Egengjord gulasch med smetana och picklad chili

        Går det att tycka illa om Gulasch? Givetvis inte och speciellt inte efter en dag i skidbacken eller ute i naturen. Denna värmande soppa serveras med smetana och picklad chili som ger en extra nivå på rätten. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så här gör du” vilket får dig att smaka av, addera, smaka av igen...

        LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

        Nigab - Dryck - Salsiccia-ragu med färska fikon, chili och buffelmozzarella

        Salsiccia-ragu med färska fikon, chili och buffelmozzarella

        I denna rätt skapar hettan från chilin, sötman från fikonen, kryddigheten i korven och texturen i mozzarellan tillsammans en fantastisk upplevelse på tallriken. Se till att använda en kvalitativ pasta som gör stor skillnad i slutresultatet. Martelli är ett exempel på ett varumärke som tillverkar fantastisk pasta, håll utkik eller fråga butikspersonalen om råd. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina...

        LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

        Nigab - Dryck - Tryffelrisotto med grillad portabello och semitorkade körsbärstomater

        Tryffelrisotto med grillad portabello och semitorkade körsbärstomater

        Perfekt rätt för dig som vill byta ut köttet mot vegetariskt. Risotton är full med smak av de olika ingredienserna. Risotto är en fantastisk maträtt och denna variant står högt upp på favorit-listan. Testa och bedöm själv.  Italiensk comfort-food när den är som bäst! Underbara smaker som fyller hela kroppen med värme. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen...

        LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

        Nigab - Dryck - Tullamorepizza med mandel, chokladganache och whiskydagg

        Tullamorepizza med mandel, chokladganache och whiskydagg

        Den 1 januari är sedan länge känt som nyårsdagen. Men det är också dagen då vi hyllar pizzan och firar nationella pizzadagen i Sverige. För femte året i rad lanserar Taverna Brillo i Stockholm konceptet ”Pizza med stil” – där man lyfter fram en specialgjord pizza som lanseras dagen till ära. I år har man tagit fram en efterrättspizza med chokladganache – toppad med mandel och whiskey. Whiskeyn sprayas på direkt...

        LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

        Nigab - Dryck - Paul Jaboulet – Biodynamiska viner i världsklass

        Paul Jaboulet – Biodynamiska viner i världsklass

        Paul Jaboulet Aîné är en av en av världens mest ikoniska producenter. Ingen annan har betytt lika mycket för Rhônedalens rykte som en av världens bästa platser för vinodling. Med viner som Hermitage La Chapelle anses de vara ”the state of art” inom konsten att förädla vin. När familjen Frey och oenologen Caroline Frey kom till Paul Jaboulet Aîné 2006 satte man omedelbart igång med att ställa om verksamheten i en mer...

        LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

        Nigab - Dryck -

        "My wines always tells a story" - Caroline Frey

        Caroline Frey virvlade in i den franska vinvärlden 2004. Hon blev snabbt en representant för en ny generations vinmakare som vitaliserade och förändrade vinproduktionen. Som ung kvinna, med enastående och drivande egenskaper, fick hon den tannintyngda och gubbiga vinbranschen att frusta. Med vassa klackar (hon beskriver sig själv som en fashionista) slog hon sig in i och tog plats i den manliga bastionen. - Det var inte alltid...

        LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

        Nigab - Dryck - Sicilien - medelhavets solmogna viner

        Sicilien - medelhavets solmogna viner

        Sicilien är för många synonymt med La Cosa Nostra, Kommissarie Montalbano, pittoreska fiskebyar och…citroner. Mindre känt är att Medelhavets största ö har en vingårdsareal lika stor som Sydafrikas. Här produceras de traditionella marsalavinerna, enorma mängder enkelt vin, storartade lagringsviner och några av de mest eftersökta vinerna i storstäderna naturvinsbarer. Sicilien är egentligen inte särskilt mycket Italien....

        LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

        Nigab - Dryck - Italiens egen ögonsten till druva - sangiovese

        Italiens egen ögonsten till druva - sangiovese

        Sangiovese är utan konkurrens Italiens mest odlade, kända och framstående druva. Vi hittar den främst i mellersta Italien där den är druvan bakom Toscanas finaste viner, men vi hittar den i princip hela landet från norr till söder. Trots sitt rykte och att den räknas till en av världens stora karaktärsdruvor är den väldigt ovanlig utanför Italiens gränser. Vi hittar små odlingar i Chile och Argentina och den börjar få...

        LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

        Nigab - Dryck - Svensk taco med dovhjort, västerbottenost och syltade kantareller

        Svensk taco med dovhjort, västerbottenost och syltade kantareller

        Klassik taco i all ära men när du fyller den med smaker från svensk skog blir den en fullpoängare! Tacokryddan består av enbär, timjan, rosmarin, salt och svartpeppar vilket ger köttet en chans att glänsa. Tillsammans med västerbottenmajonnäs, stekt endivsallad, syltade kantareller, silverlök och friterad persilja är detta utan tvekan den godaste tacon jag ätit. Hemgjorda bröd är busenkelt men orkar du inte göra det så...

        LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

        Nigab - Dryck - Den italienska ikonen Campari gör ett månadslångt gästspel på Eataly Stockholm

        Den italienska ikonen Campari gör ett månadslångt gästspel på Eataly Stockholm

        Med start lördag 13 oktober tar Campari över balkongen på Eataly Stockholm och lanserar en Campari Red Bar där det serveras drinkar baserade på den rubinröda drycken under en månads tid. Baren har öppet onsdag till söndag, 17.00 till midnatt (söndagar till 22.00) och ändrar karaktär under veckans olika dagar med gästspel och överraskningar av olika slag. Inget annat varumärke är så förknippat med det pulserande...

        LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

        Nigab

        Welcome to Nigab

        Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

        By confirming your age you are also
        approving this website using cookies.

        Dela via

        Få inspiration i mailkorgen

        Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


        Nigab