Produkter

Taggar

Caroline Frey virvlade in i den franska vinvärlden 2004. Hon blev snabbt en representant för en ny generations vinmakare som vitaliserade och förändrade vinproduktionen. Som ung kvinna, med enastående och drivande egenskaper, fick hon den tannintyngda och gubbiga vinbranschen att frusta. Med vassa klackar (hon beskriver sig själv som en fashionista) slog hon sig in i och tog plats i den manliga bastionen.

– Det var inte alltid lätt att vara ung kvinna i en så cementerad och manlig bransch, men jag har alltid vetat vad jag vill. Jag är envis och snart fick gubbarna acceptera att jag visste vad jag talade om, säger hon.

Caroline Frey är en av de verkligt stora och mest respekterade oenologerna i den franska vinindustrin. Hon föddes i Champagne 1968 där hennes vagga bokstavligt stod i vingården. Hennes första minnen var just doften av druvmust och jäst. Men att hon skulle välja att gå i sina schweiziska föräldrars stövelspår i vingårdarna var långt ifrån självklart. Caroline hade stora nationella och internationella framgångar som landslagsryttare inom hästsporten. Hon hade dessutom möjligheten att arbeta som konsertpianist och en tid satsade hon på multisport med särskild passion för att springa maraton i bergen. Men vinet fanns i hennes DNA och hon sögs tillbaka till världen hon föddes i.

2003 tog hon examen som kursetta i oenologi vid Universitet i Bordeaux. Året därpå blev hon ansvarig vinmakare vid familjens Cru-klassade Château La Lagune. Förutom Château La Lagune äger Freys också Paul Jaboulet Aîné i Rhônedalen, och stora delar av Champagne Billecart-Salmon in Mareuil-sur-Aÿ. Dessutom förvärvade man nyligen Chateau de Corton-Andre in Bourgogne.

Tillsammans med sin tidigare professor och mentor från universitetet Denis Dubourdieu, känd som vinvärldens främsta vetenskapsman, har hon förnyat och utvecklat vinodlingen i Bordeaux. Caroline Frey var bland annat den första i distriktet som satsade på biodynamisk odling och hon utmanande vedertagna principer genom att förändra synen på eklagring.

2006 köpte Familjen Frey anrika Paul Jaboulet och därmed några av de absoluta topplägena i Rhônedalen. Caroline tog omedelbart itu med en uppgradering av både teknik och utrustning. Hon ställde om odlingarna i ekologisk riktning och investerade i nya större och modernare anläggningar. Bland annat i ett nytt kall-lager, optisk sortering och lagerhus för ekfat. Efter några årgångar som präglades av ”växtvärk” producerar Jaboulet nu storslagna viner som räknas till Rhônedalens – och därmed några av världens – främsta viner.

Caroline Frey är djupt involverad i familjens tre vingårdar och hon tar en mycket aktiv roll i odlingen och vinifieringen som hon så långt som möjligt driver i samklang med naturen efter ekologiska principer. Hon menar att det är i vingården hon hör hemma, där kan hon vara med vinet, lyssna på det och lära sig av det.

”My wines always tells a story” – Caroline Frey

Inspiration

Mer inspiration

Nigab - Dryck - Sauvignon blanc - som en daggfrisk sommarmorgon

Sauvignon blanc - som en daggfrisk sommarmorgon

Sauvignon blanc är en av de druvor som kanske är lättast att känna igen. Om du sysslat med trädgårdsarbete det allra minsta så vet du hur en klassisk sauvignon blanc från det svala Loire doftar; nyklippt gräs, buxbom, nässlor, krusbär, fläder och färska örter. Den doftar som en daggfrisk sommarmorgon i trädgården helt enkelt. Smaken är åt det lättare hållet och alltid torr och krispigt frisk. Att druvan är så...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Johan Jureskogs ”Hamburgare Choucroute Garnie”

Johan Jureskogs ”Hamburgare Choucroute Garnie”

Hamburgare brukar traditionellt sett paras ihop med rött vin eller öl för att stå emot de kraftfulla smakerna från köttet och tillbehören. Öl kan dock bli väldigt mättande tillsammans med kraftigare rätter medan rött vin i sin tur kan upplevas som tungt en varm sommardag. För de som hellre skulle vilja avnjuta ett friskt glas vitt till sin burgare, men samtidigt vill att drycken ska matcha maten, har Johan Jureskog tagit...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Sommarsallad med sparris, parmesan & jordgubbsvinegrette

Sommarsallad med sparris, parmesan & jordgubbsvinegrette

En somrig sallad kan vara räddaren i nöden under varma sommardagar när man inte har hunnit planera maten och skall försöka göra något av det som finns i kylen / grönsaksskålen. ÄR man lyckligt lottad har man kanske en trädgård att hämta något från. En matig sallad serverad på ett stort fat är underbart både till vardags och till fest. Här ett underbart recept lagom till sommarens färska jordgubbar. Receptet är...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Vilka viner kan man lagra och hur länge?

Vilka viner kan man lagra och hur länge?

”Vilka viner kan man lagra och hur länge” är en fråga som ständigt återkommer. När vi pratar om att lagra vin så är syftet att vinet ska utvecklas, förändras och mogna och bli mer komplexa och intressanta…i bästa fall. Precis som människor är viner i sin ungdom pigga, friska och fräscha men kanske lite bångstyriga och opolerade. Med tiden och med rätt förutsättningar mognar både vinet och människan och blir mer...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning!

Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning!

Att Bruichladdich är ett av whiskyvärldens mest omtyckta destillerier framgick med all tydlighet i förra veckan då vi bjöd in till ett världsrekordförsök i Whiskyprovning. 2 283 personer hade anmält sig och inför representanter från Guinness World Records putsades det gamla rekordet med 31 deltagare. Världsrekordprovningen ägde rum på En Öl och Whiskymässa i Göteborg som besöktes av 25 000 personer. Därmed har mässan...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Bruichladdich gör världsrekordförsök på En Öl & Whiskymässa i Göteborg

Bruichladdich gör världsrekordförsök på En Öl & Whiskymässa i Göteborg

Den 13 april bjuder den skotska whiskytillverkaren Bruichladdich in till ett världsrekordförsök i Göteborg. Målet är att ta sig in i Guinness Rekordbok genom att samla fler än 2252 deltagare till världens största whiskyprovning genom tiderna. Göteborg har genom åren varit skådeplats för flera världsrekord, bland annat i dressyr och för flest nationaliteter i en åkattraktion. Nu kan göteborgarna snart komma att få...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Krustader med chèvre-creme, fikon, balsamvinäger och krasse

Krustader med chèvre-creme, fikon, balsamvinäger och krasse

Getost och fikon tillsammans med balsamvinäger är minst sagt en vinnande kombination. Superenkel att göra och försvinnande gott. Satsa på en kvalitativ balsamvinäger så det blir extra gott! Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så här gör du” vilket får dig att smaka av, addera, smaka av igen tills du är...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab