Örtstekt lammracks med krämig paprikasås och dill- och citronrostad potatis
Huvudrätt

Örtstekt lammracks med krämig paprikasås och dill- och citronrostad potatis

Dela

Tidsåtgång: 60 min
Antal personer: 4

Tipset. Marinera gärna köttet dagen innan och förvara i kyl. Då kommer köttet ta åt sig mer smak av marinaden.

Av Smak i Bild.
Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik Berglund.

Ingredienser

Lamm

  • 5 vitlöksklyftor
  • 10 timjan och rosmarin stjälkar
  • 1 Citron zestad (Endast det gula)
  • ½ dl olivolja
  • 1,2 kg lammracks
  • 50 gr smör
  • Salt och peppar

Paprikasås

  • 2 röda paprikor skurna i bitar
  • 1 rödlök halverad och isärplockad
  • 5 vitlöksklyftor med skal
  • 1 burk krossad tomat
  • 1 dl plockad bladpersilja
  • 1 dl grädde
  • Salt och peppar

Potatis

  • 750 gr delikatesspotatis med skal
  • 2 msk olivolja
  • 10 skurna dillvippor
  • ½ Citron zestad (endast det gula)
  • Flingsalt och peppar

Tillagning

  1. Värm ugnen på övervärme (med varmluft om möjligt) 175 grader.
  2. Mortla vitlök, timjan, rosmarin, citron zest och blanda upp med oljan. Gnid in marinaden på köttet och lägg i en plastpåse i rumstemperatur.
  3. Lägg paprika, rödlök och vitlöksklyftor på en ugnsplåt och ställ in överst i ugnen ca 10 minuter eller tills paprikorna börjar bli svartprickiga. Ta ut plåten och låt svalna.
  4. Lägg upp potatis i en ugnsform, vänd runt dem i olivoljan och ställ in i ugnen ca 35 minuter, känn efter med en sticka att potatisen är klar. Ta ut och täck formen med aluminiumfolie.
  5. Sänk ugnstemperaturen till 150 grader.
  6. Hetta upp en stekpanna till hög temperatur, klicka i smöret och låt det tystna. Bryn alla ytor på lammracken, lyft över på en ugnsform, häll över smöret och ställ in i ugnen med en stektermometer. Låt köttet gå till den temperatur du önskar. 58 grader medium rare. Ta ut köttet och låt vila 10 minuter innan servering.
  7. Under tiden. Pilla loss skalet från paprikorna och vitlöken och lägg i en kastrull. Mixa paprika, vitlök, rödlök, persilja och tomatkross med en stavmixer, koka upp, häll i grädde och smaka av med salt och peppar.
  8. Vänd ner dill och citronzest tillsammans med potatisen, salta och peppra efter smak.

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close