Produkter

Taggar

I den andra delen av ostskolan så tittar vi närmare på mögelostar – och inte vilka mögelostar som helst; utan vitmögelostar. Du har garanterat smakat en eller flera av dessa mjuka, krämiga ostar med sina vita, ludna skal.

Vid tillverkningen av vitmögelostar tillsätter man sporer från antingen penicillinum candida eller penicilinum camemberti – som de två mögesvamparna heter – på utsidan av osten. Under tiden osten lagras så växer mögelsvampen och skapar det typiska vita ”skalet” på utsidan av osten.

Vitmögelostar mognar från utsidan och in; och när man köper en så är det viktigt att säkerställa att kärnan inte är för hård och omogen. Osten ska inte heller vara för mjuk i kärnan, det kan vara ett tecken på att osten är överlagrad. Om du är osäker så kan du alltid fråga personalen i butiken.

Vitmögelostar är ofta milda och ibland gräddiga i smaken med toner av rå svamp och nötter. Doften är frisk och har ibland inslag av ammoniak. Även om osten luktar starkt av ammoniak så betyder det inte att osten är överlagrad, dock kan doften – om osten har blivit överlagrad – sprida sig till smaken, så vi rekommenderar alltid att du provsmakar osten innan du köper den.

Köp gärna dina ostar i en ostbutik eller i delikatessavdelningen där du kan fråga personalen och även få smakprover!

Några av de mer kända vitmögelostarna är bland annat:

Brie – en mjuk och mild vitmögelost gjord på pastöriserad mjölk. Servera den gärna på lite hemmagjort knäckebröd, kanske med lite fikonmarmelad till.

Brie de Meaux – mild och mycket smakrik med en doft av nötter och lite ladugård. Mörkare skorpa än brie och med ett mer gult innehåll. Brie de Meaux får inte göras av annat än opastöriserad mjölk. Den är perfekt som den är och det bästa tillbehöret är ett gott vin.

Camembert de Normandie – en av de mer berömda ostarna. Den är gjord på opastöriserad mjölk och skalet är vitt med en ljust rödbruna streck och fläckar. Kryddig doft och gräddig smak med lite sälta.

Brillat-Savarin – En härligt gräddig ost som görs genom att man blandar mjölk och grädde vilket ger den speciella milda, gräddiga smaken. Ät den ung och gärna tillsammans med ett gott fruktbröd eller bär.

Inspiration

Mer inspiration

Nigab - Dryck - Sauvignon blanc - som en daggfrisk sommarmorgon

Sauvignon blanc - som en daggfrisk sommarmorgon

Sauvignon blanc är en av de druvor som kanske är lättast att känna igen. Om du sysslat med trädgårdsarbete det allra minsta så vet du hur en klassisk sauvignon blanc från det svala Loire doftar; nyklippt gräs, buxbom, nässlor, krusbär, fläder och färska örter. Den doftar som en daggfrisk sommarmorgon i trädgården helt enkelt. Smaken är åt det lättare hållet och alltid torr och krispigt frisk. Att druvan är så...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Johan Jureskogs ”Hamburgare Choucroute Garnie”

Johan Jureskogs ”Hamburgare Choucroute Garnie”

Hamburgare brukar traditionellt sett paras ihop med rött vin eller öl för att stå emot de kraftfulla smakerna från köttet och tillbehören. Öl kan dock bli väldigt mättande tillsammans med kraftigare rätter medan rött vin i sin tur kan upplevas som tungt en varm sommardag. För de som hellre skulle vilja avnjuta ett friskt glas vitt till sin burgare, men samtidigt vill att drycken ska matcha maten, har Johan Jureskog tagit...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Sommarsallad med sparris, parmesan & jordgubbsvinegrette

Sommarsallad med sparris, parmesan & jordgubbsvinegrette

En somrig sallad kan vara räddaren i nöden under varma sommardagar när man inte har hunnit planera maten och skall försöka göra något av det som finns i kylen / grönsaksskålen. ÄR man lyckligt lottad har man kanske en trädgård att hämta något från. En matig sallad serverad på ett stort fat är underbart både till vardags och till fest. Här ett underbart recept lagom till sommarens färska jordgubbar. Receptet är...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Vilka viner kan man lagra och hur länge?

Vilka viner kan man lagra och hur länge?

”Vilka viner kan man lagra och hur länge” är en fråga som ständigt återkommer. När vi pratar om att lagra vin så är syftet att vinet ska utvecklas, förändras och mogna och bli mer komplexa och intressanta…i bästa fall. Precis som människor är viner i sin ungdom pigga, friska och fräscha men kanske lite bångstyriga och opolerade. Med tiden och med rätt förutsättningar mognar både vinet och människan och blir mer...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning!

Bruichladdich och Nigab nya världsrekordhållare i whiskyprovning!

Att Bruichladdich är ett av whiskyvärldens mest omtyckta destillerier framgick med all tydlighet i förra veckan då vi bjöd in till ett världsrekordförsök i Whiskyprovning. 2 283 personer hade anmält sig och inför representanter från Guinness World Records putsades det gamla rekordet med 31 deltagare. Världsrekordprovningen ägde rum på En Öl och Whiskymässa i Göteborg som besöktes av 25 000 personer. Därmed har mässan...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Bruichladdich gör världsrekordförsök på En Öl & Whiskymässa i Göteborg

Bruichladdich gör världsrekordförsök på En Öl & Whiskymässa i Göteborg

Den 13 april bjuder den skotska whiskytillverkaren Bruichladdich in till ett världsrekordförsök i Göteborg. Målet är att ta sig in i Guinness Rekordbok genom att samla fler än 2252 deltagare till världens största whiskyprovning genom tiderna. Göteborg har genom åren varit skådeplats för flera världsrekord, bland annat i dressyr och för flest nationaliteter i en åkattraktion. Nu kan göteborgarna snart komma att få...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Krustader med chèvre-creme, fikon, balsamvinäger och krasse

Krustader med chèvre-creme, fikon, balsamvinäger och krasse

Getost och fikon tillsammans med balsamvinäger är minst sagt en vinnande kombination. Superenkel att göra och försvinnande gott. Satsa på en kvalitativ balsamvinäger så det blir extra gott! Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så här gör du” vilket får dig att smaka av, addera, smaka av igen tills du är...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab