Produkter

Taggar

Blåmögelost, grönmögelost eller ädelost? Kärt barn har många namn. I Sverige kallar vi ofta den här typen av ostar för grönmögelost eller för ädelost – medan man i Europa kallar typen för blåmögelost.

Vilket som är rätt eller fel kan diskuteras i en evighet – så därför är det antagligen bättre att enas kring vad ostarna smakar; någonting som bäst sammanfattas med ett ord: gott!

När man tillverkar blåmögelost så stryks osten med sporer från mögelsvampen Penicillium roqueforti. När sedan ska lagras så sticker man långa stickor genom osten för att skapa luftkanaler i osten. I dessa luftkanaler kan sedan blåmögelsvampen sprida sig och utvecklas – vilket naturligtvis hjälper till att ge osten sin unika smak.

Blåmögelostar mognar från insidan och ut och har därför inte någon ”kärna” på det sätt som vitmögelostarna har. I Sverige har vi tagit många blåmögelostar till våra hjärtan, inte minst på julen där en klassiker är exempelvis en Stilton till julmaten – eller varför inte den något mer moderna klassikern med blåmögelost till pepparkakorna?

Bland de mer kända blåmögelostarna kan nämnas:

Roquefort
Stark, salt, anrik och karaktärsfull. Den enda av blåmögelostarna som tillverkas på fårmjölk. Den lagras under 3-6 månader i grottor där luftfuktigheten är konstant året runt. Den första av alla ostar som märktes med AOC.Smaken är ren, kraftig och salt med en fuktig och smulig konsistens.

Gorgonzola
En ost som har något rundare smak än Roquefort och konsistensen är krämigare. Tjock, skrovlig skorpa och blekgult inre med vackra, blågröna ådror.

Görs i området kring Milano på opastöriserad komjölk. En utmärkt ost till såväl dessert som matlagning.

Stilton
Den unga osten är smulig, men mjuknar ju mognare den blir. Smaken är först salt, sen lent knäckig och färgen är gräddgul med jämnt spridda ådringar. Smält den i såser eller servera den som den är.

Kvibille Ädelost
Stolt, halländsk kusin till Roquefortosten. Samma mögelkultur, men gjord på komjölk. Mild och ganska salt, med en ren och fräsch gräddsmak och nötaktig arom. Mycket användbar i matlagning.

St Agur
Mildare än de flesta andra blåmögelostar med krämig textur och kryddig blåmögelostsmak. Gjord på pastöriserad mjölk med blåmöglet lika spritt genom hela osten. Den unika åttkantiga formen gör osten lätt att skära i kilar. God till mogna frukter, eller som fyllning i bakad potatis. Frankrike.

De senaste åren har det skett lite av en ostrevolution i Sverige och ostdiskarna har fyllts med smakrika ostar från mängder av små mejerier runt om i landet. Fråga din osthandlare om det finns något nytt och intressant att prova!

Inspiration

Mer inspiration

Nigab - Dryck - Verona – kärlekens och vinets stad

Verona – kärlekens och vinets stad

Verona är en av världens mest romantiska städer. Inte bara för att det var här som Romeo förklarade Julia sin kärlek under balkongen. Det är också en historisk, pittoresk och mycket vacker stad just där norra och södra Europa möts – och där Italien är mer Italien än någon annanstans. Verona är en mycket gammal stad. Ingen vet vem som uppförde de första bosättningarna vid floden Adige, som sakta letar sin väg genom...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Fem pittoreska byar du måste hälsa på i Veneto

Fem pittoreska byar du måste hälsa på i Veneto

Ingenting har lika mycket charm som de små italienska byarna i Veneto. Plötsligt dyker de upp, i dalgångarna eller högt upp i bergen. Turistfria trattorior och makalösa scenerier. Här är några av de charmigaste byarna Asolo Den lilla bergsstaden Asolo med några tusen invånare ligger bedövande vackert i norra Veneto. Området heter Pedemontana och är ett kuperat vinodlarlandskap. Namnet Pedemontana betyder just vid bergets...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Valpolicella – Venetos viners hjärta

Valpolicella – Venetos viners hjärta

Få områden i Italien har samma klang hos vinvänner som Valpolicella: Denna region i västra Veneto breder ut sig vid foten av de italienska Alperna strax öster om Gardasjön och väster om Verona. Valpolicella är känt för sitt vin och inte minst för de unika viner som bara kan och får produceras här: Amarone, Ripasso och Recioto. Namnet Valpolicella förlorar sig långt bort i historien, troligen har det sina rötter i både...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Amarone – drottningvinet från Valpolicella

Amarone – drottningvinet från Valpolicella

Sett till smak, karaktär och kraftfullhet är Amarone en svårslagen och mustig vinupplevelse. Amaronevinet är också ett exempel på hur innovation och experimentlusta kan bana väg för ett helt vinland och förvandla en anonym region till en betydande världsdel i vinvärlden. Amarone tillskrivs ofta en lång historisk tradition, men det var inte förrän på 1950-talet som en del vinhus började experimentera med jäststammar som...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Kronärtskockssoppa med rotfruktschips

Kronärtskockssoppa med rotfruktschips

Soppa är något man inte äter tillräckligt av. Speciellt framåt lite svalare eller riktigt kalla dagar är soppan perfekt med sin värmande och helande känsla. Kronärtskockssoppan är en riktig klassiker som passar lika bra till vardags som till förrätt på finmiddagen på helgen. Receptet på denna kronärtskockssoppa är till fyra middagsportioner eller åtta förrätter. Servera med ett torrt och smakrikt vin eller en torrare...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Sauvignon blanc - som en daggfrisk sommarmorgon

Sauvignon blanc - som en daggfrisk sommarmorgon

Sauvignon blanc är en av de druvor som kanske är lättast att känna igen. Om du sysslat med trädgårdsarbete det allra minsta så vet du hur en klassisk sauvignon blanc från det svala Loire doftar; nyklippt gräs, buxbom, nässlor, krusbär, fläder och färska örter. Den doftar som en daggfrisk sommarmorgon i trädgården helt enkelt. Smaken är åt det lättare hållet och alltid torr och krispigt frisk. Att druvan är så...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Johan Jureskogs ”Hamburgare Choucroute Garnie”

Johan Jureskogs ”Hamburgare Choucroute Garnie”

Hamburgare brukar traditionellt sett paras ihop med rött vin eller öl för att stå emot de kraftfulla smakerna från köttet och tillbehören. Öl kan dock bli väldigt mättande tillsammans med kraftigare rätter medan rött vin i sin tur kan upplevas som tungt en varm sommardag. För de som hellre skulle vilja avnjuta ett friskt glas vitt till sin burgare, men samtidigt vill att drycken ska matcha maten, har Johan Jureskog tagit...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab