Produkter

Taggar

Paul Jaboulet Aîné är en av en av världens mest ikoniska producenter. Ingen annan har betytt lika mycket för Rhônedalens rykte som en av världens bästa platser för vinodling. Med viner som Hermitage La Chapelle anses de vara ”the state of art” inom konsten att förädla vin.

När familjen Frey och oenologen Caroline Frey kom till Paul Jaboulet Aîné 2006 satte man omedelbart igång med att ställa om verksamheten i en mer miljömässig riktning. Caroline Freys inställning är principfast: ”Det går inte att göra bra viner om inte druvorna är bra”. I den uppfattningen ligger också ett sätt att se vinodlingen som ett kretslopp i samklang med naturen.

Paul Jaboulet anses i dag vara en av de ledande producenterna inom miljömässig och biodynamisk vinodling. Caroline Frey satte omedelbart stopp för bekämpningsmedel, användning av genmanipulerade druvor och konstgödning. Hon införde även odlingsmetoder som tog hänsyn till det naturliga ekosystemet i vingårdarna. Hon såg till att mer och mer fick skötas manuellt. Vissa av Jaboulets familjer ställde av sina maskiner och några odlare började till och med plöja med häst. Jaboulet menar att en vingårds naturliga terroir är ett samspel mellan en mängd organismer och att det är denna mångfald som i allra högsta grad skapar vinets karaktär. I vingårdarna har man anlagt biodynamiska korridorer för att värna den biologiska mångfalden där ett mycket stort antal växter och insekter lever i balans med vinrankorna. Därför är det av stor vikt att de växter, ogräs med mera som finns naturligt i vingårdarna regelbundet plöjs ner för att lufta och berika jordarna med organiska ämnen – vilket har förstärkt vinets naturliga immunförsvar. Dessutom låter man naturens egen gång avgöra skörd och andra aktiviteter i vingårdarna. I vineriet använder man inga kemiska tillsatser och jästen kommer från druvorna eget skal. Jaboulet har även byggt ett nytt gravitationsvineri som minskar energiåtgången radikalt och bygger på gamla hantverksprinciper.

Redan 2013 påbörjade familjen Frey en biodynamisk konvertering av odlingslotterna hos alla familjer man jobbar med. 2016 fick man den första miljöcertifieringen och i dag lanserar man fler och fler helt biodynamiska viner.

Hela verksamheten från frö till flaska är miljöorienterad. Det innebär bland annat att man använder lättviktsflaskor, ekocertifierade korkar, miljömärkta förpackningar och mycket mera. Man har också ett omfattande program för att spara vatten. Vattenförbrukningen har de senaste tio åren minskat med 40 procent.

Som en del i den miljömässiga profileringen finns också ständig förbättring och att hela tiden utmana verksamheten så att den blir så minimalt påfrestande som möjligt. Att dricka vin från Jaboulet är därför inte bara en fantastisk upplevelse, det är ett ställningstagande för en mer ansvarsfull framtid.

Inspiration

Mer inspiration

Nigab - Dryck - Bruichladdich gör världsrekordförsök på En Öl & Whiskymässa i Göteborg

Bruichladdich gör världsrekordförsök på En Öl & Whiskymässa i Göteborg

Den 13 april bjuder den skotska whiskytillverkaren Bruichladdich in till ett världsrekordförsök i Göteborg. Målet är att ta sig in i Guinness Rekordbok genom att samla fler än 2252 deltagare till världens största whiskyprovning genom tiderna. Göteborg har genom åren varit skådeplats för flera världsrekord, bland annat i dressyr och för flest nationaliteter i en åkattraktion. Nu kan göteborgarna snart komma att få...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Krustader med chèvre-creme, fikon, balsamvinäger och krasse

Krustader med chèvre-creme, fikon, balsamvinäger och krasse

Getost och fikon tillsammans med balsamvinäger är minst sagt en vinnande kombination. Superenkel att göra och försvinnande gott. Satsa på en kvalitativ balsamvinäger så det blir extra gott! Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så här gör du” vilket får dig att smaka av, addera, smaka av igen tills du är...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Bistecca Fiorentina med rosmarinrostad potatis, chipotlemajonnäs, rostad vitlök och grillad sallad

Bistecca Fiorentina med rosmarinrostad potatis, chipotlemajonnäs, rostad vitlök och grillad sallad

Bistecca Fiorentina är en klassisk kötträtt som egentligen är en grillad T-bone steak med tillbehör. I detta fall serveras även gyllene och krispig ugnsrostad potatis, chipotlemajonnäs och grillad hjärtsallad till köttet. Om ni har tillgång till en sous vide är det att föredra men går lika bra tillaga köttet i ugn. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Grillad avokado med tonfisk, soja, sesammajonnäs, stenbitsrom och shisokrasse

Grillad avokado med tonfisk, soja, sesammajonnäs, stenbitsrom och shisokrasse

Detta är en riktigt höjdarrätt. Rökigheten i den grillade avokadon tillsammans med soja, sesam och tonfisk är mitt i prick. Detta är den perfekta förrätten till en bättre middag eller när det blivit dags för lite vardagslyx. Ge det ett försök, du kommer älska det. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Lammfilé med rödvinssås, bakad spetskål, tryffelmanchego och hasselnöt

Lammfilé med rödvinssås, bakad spetskål, tryffelmanchego och hasselnöt

Lammfilé är en underskattad köttbit som är prisvärd och fylld med god smak. Tillsammans med spetskålen, tryffeln och hasselnötterna blir detta en fullträff. Rödvinssåsen hjälper till att sy ihop alla smaker till en härlig smaksymfoni. Testa, det är inte svårt.  Det är viktigt att du ger såsen tid att reduceras så börja med den och låt den stå till servering. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Pizza bianco med kapris, körsbärstomat, serrano-skinka, crème fraiche, buffelmozzarella och körvel

Pizza bianco med kapris, körsbärstomat, serrano-skinka, crème fraiche, buffelmozzarella och körvel

Pizza bianco är som du kanske vet en vit pizza utan tomatsås. Denna pizza med kapris, serrano och körsbärstomat är bara för god! Sältan i kaprisen lyfter hela pizzans smaker. Ett tips är göra flera pizzor för att dem kommer att gå åt. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så här gör du” vilket får...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Tapas med grillad rödräka, citronmajonnäs på grillad baguette, manchego och chark

Tapas med grillad rödräka, citronmajonnäs på grillad baguette, manchego och chark

Vem älskar inte Tapas! Denna bräda är utmärkt till fördrinken och är dessutom enkel att göra. Se till att köpa rödräkor eller liknande som är certifierat hållbart fiskade. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så här gör du” vilket får dig att smaka av, addera, smaka av igen tills du är nöjd med...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Rödbetstartar med äpple, machésallad med honungscitronette och mandel

Rödbetstartar med äpple, machésallad med honungscitronette och mandel

Detta är ett utmärkt vegansk variant på den klassiska råbiffen som även kommer att falla den mest inbitna köttätaren i smaken. Vill man göra den vegetarisk är getost på crostinin ett alternativ. En oväntad tolkning av en klassiker som är både väldigt god och fräsch rätt och som passar perfekt som en förrätt. Testa och du kommer att älska den! Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Pulled Pork-fritters med chilimajonnäs, picklad lök och koriander

Pulled Pork-fritters med chilimajonnäs, picklad lök och koriander

Detta är en perfekt rätt att göra på resterna från gårdagens pulled pork-middag. När jag gör pulled pork är detta alltid en stående förrätt dagen efter. Dessa små kroketter är väldigt enkla att göra samtidigt som de är fantastiskt goda. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så här gör du” vilket...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Bakad hälleflundra med råstekt haricotsverts, ostronskivling, rödvinssås och körvel

Bakad hälleflundra med råstekt haricotsverts, ostronskivling, rödvinssås och körvel

Hälleflundra är en svår fisk som kräver varsam behandling. Baka fisken därför långsamt så köttet inte stressas och blir torrt. Tillsammans med rödvinssåsen, råstekt haricotsverts och ostronskivling blir det en perfekt kombination. För er som vill ha lite mer kolhydrater kan ni med fördel rosta potatis eller liknande. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Lyxig chipsbricka med löjrom, vispad smetana, rödlök och dill

Lyxig chipsbricka med löjrom, vispad smetana, rödlök och dill

Enkelt och lyxigt snacks som passar till vilken middag eller fest som helst. Ett tips är att använda spritspåse till var och en av ingredienserna och färdigställa brickan när gästerna anländer. Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina egna smaklökar. Av den enkla anledningen så används inga regelrätta recept utan snarare ”så här gör du” vilket får dig att smaka av, addera, smaka av igen tills du...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Rätt temperatur för kött och fisk

Rätt temperatur för kött och fisk

En bra kökstermometer är bland det bästa redskap man kan ha i ett kök. Den hjälper dig på enklaste sätt att inte servera överstekta, hårda köttbitar till dina gäster. Köp en bra termometer - det är det värt! Viktigt tips är även att inte ta köttet direkt från kylen till stekpannan. Då finns risken att du kyler stekpannan för mycket och resultatet blir att du kokar köttet istället. Tänk även på att låta köttet...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Ostron med gurka-, chili- och ginvinägrett

Ostron med gurka-, chili- och ginvinägrett

Den 14 februari firas Alla hjärtans dag – en dag då vi hyllar kärleken lite extra. Att ge bort en bukett röda rosor är för många en självklar kärleksförklaring – inte minst på alla hjärtans dag. Men rosor kan även fungera som smaksättare i både mat och dryck. Ett exempel är Hendrick´s Gin, som får sin unika smak av bland annat röda rosenblad och gurka. Dess komplexa karaktär gör att den även fungerar utmärkt...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Gingravad lax med avokadokräm, sallad, päron och rostade hasselnötter

Gingravad lax med avokadokräm, sallad, päron och rostade hasselnötter

Den 14 februari firas Alla hjärtans dag – en dag då vi hyllar kärleken lite extra. Att ge bort en bukett röda rosor är för många en självklar kärleksförklaring – inte minst på alla hjärtans dag. Men rosor kan även fungera som smaksättare i både mat och dryck. Ett exempel är Hendrick´s Gin, som får sin unika smak av bland annat röda rosenblad och gurka. Dess komplexa karaktär gör att den även fungerar utmärkt...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Råraka med havskräfta och brynt smörsmetana

Råraka med havskräfta och brynt smörsmetana

Otroligt god rätt som passar både till fest och vardag. Råraka som är stekt på rätt sätt är ofattbart gott och allt man behöver är rikligt med smör, tid och tålamod. Genom att vända rårakan flera gånger och inte steka på för hög temperatur blir rårakan gyllene och krispig utan att bli bränd. Toppa med vad du vill men denna variant är verkligen supergod! Det allra viktigaste redskapet i köket är utan tvekan dina...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab