Produkter

Taggar

Paul Jaboulet Aîné är en av en av världens mest ikoniska producenter. Ingen annan har betytt lika mycket för Rhônedalens rykte som en av världens bästa platser för vinodling. Med viner som Hermitage La Chapelle anses de vara ”the state of art” inom konsten att förädla vin.

När familjen Frey och oenologen Caroline Frey kom till Paul Jaboulet Aîné 2006 satte man omedelbart igång med att ställa om verksamheten i en mer miljömässig riktning. Caroline Freys inställning är principfast: ”Det går inte att göra bra viner om inte druvorna är bra”. I den uppfattningen ligger också ett sätt att se vinodlingen som ett kretslopp i samklang med naturen.

Paul Jaboulet anses i dag vara en av de ledande producenterna inom miljömässig och biodynamisk vinodling. Caroline Frey satte omedelbart stopp för bekämpningsmedel, användning av genmanipulerade druvor och konstgödning. Hon införde även odlingsmetoder som tog hänsyn till det naturliga ekosystemet i vingårdarna. Hon såg till att mer och mer fick skötas manuellt. Vissa av Jaboulets familjer ställde av sina maskiner och några odlare började till och med plöja med häst. Jaboulet menar att en vingårds naturliga terroir är ett samspel mellan en mängd organismer och att det är denna mångfald som i allra högsta grad skapar vinets karaktär. I vingårdarna har man anlagt biodynamiska korridorer för att värna den biologiska mångfalden där ett mycket stort antal växter och insekter lever i balans med vinrankorna. Därför är det av stor vikt att de växter, ogräs med mera som finns naturligt i vingårdarna regelbundet plöjs ner för att lufta och berika jordarna med organiska ämnen – vilket har förstärkt vinets naturliga immunförsvar. Dessutom låter man naturens egen gång avgöra skörd och andra aktiviteter i vingårdarna. I vineriet använder man inga kemiska tillsatser och jästen kommer från druvorna eget skal. Jaboulet har även byggt ett nytt gravitationsvineri som minskar energiåtgången radikalt och bygger på gamla hantverksprinciper.

Redan 2013 påbörjade familjen Frey en biodynamisk konvertering av odlingslotterna hos alla familjer man jobbar med. 2016 fick man den första miljöcertifieringen och i dag lanserar man fler och fler helt biodynamiska viner.

Hela verksamheten från frö till flaska är miljöorienterad. Det innebär bland annat att man använder lättviktsflaskor, ekocertifierade korkar, miljömärkta förpackningar och mycket mera. Man har också ett omfattande program för att spara vatten. Vattenförbrukningen har de senaste tio åren minskat med 40 procent.

Som en del i den miljömässiga profileringen finns också ständig förbättring och att hela tiden utmana verksamheten så att den blir så minimalt påfrestande som möjligt. Att dricka vin från Jaboulet är därför inte bara en fantastisk upplevelse, det är ett ställningstagande för en mer ansvarsfull framtid.

Inspiration

Mer inspiration

Nigab - Dryck - Verona – kärlekens och vinets stad

Verona – kärlekens och vinets stad

Verona är en av världens mest romantiska städer. Inte bara för att det var här som Romeo förklarade Julia sin kärlek under balkongen. Det är också en historisk, pittoresk och mycket vacker stad just där norra och södra Europa möts – och där Italien är mer Italien än någon annanstans. Verona är en mycket gammal stad. Ingen vet vem som uppförde de första bosättningarna vid floden Adige, som sakta letar sin väg genom...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Fem pittoreska byar du måste hälsa på i Veneto

Fem pittoreska byar du måste hälsa på i Veneto

Ingenting har lika mycket charm som de små italienska byarna i Veneto. Plötsligt dyker de upp, i dalgångarna eller högt upp i bergen. Turistfria trattorior och makalösa scenerier. Här är några av de charmigaste byarna Asolo Den lilla bergsstaden Asolo med några tusen invånare ligger bedövande vackert i norra Veneto. Området heter Pedemontana och är ett kuperat vinodlarlandskap. Namnet Pedemontana betyder just vid bergets...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Valpolicella – Venetos viners hjärta

Valpolicella – Venetos viners hjärta

Få områden i Italien har samma klang hos vinvänner som Valpolicella: Denna region i västra Veneto breder ut sig vid foten av de italienska Alperna strax öster om Gardasjön och väster om Verona. Valpolicella är känt för sitt vin och inte minst för de unika viner som bara kan och får produceras här: Amarone, Ripasso och Recioto. Namnet Valpolicella förlorar sig långt bort i historien, troligen har det sina rötter i både...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Amarone – drottningvinet från Valpolicella

Amarone – drottningvinet från Valpolicella

Sett till smak, karaktär och kraftfullhet är Amarone en svårslagen och mustig vinupplevelse. Amaronevinet är också ett exempel på hur innovation och experimentlusta kan bana väg för ett helt vinland och förvandla en anonym region till en betydande världsdel i vinvärlden. Amarone tillskrivs ofta en lång historisk tradition, men det var inte förrän på 1950-talet som en del vinhus började experimentera med jäststammar som...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Kronärtskockssoppa med rotfruktschips

Kronärtskockssoppa med rotfruktschips

Soppa är något man inte äter tillräckligt av. Speciellt framåt lite svalare eller riktigt kalla dagar är soppan perfekt med sin värmande och helande känsla. Kronärtskockssoppan är en riktig klassiker som passar lika bra till vardags som till förrätt på finmiddagen på helgen. Receptet på denna kronärtskockssoppa är till fyra middagsportioner eller åtta förrätter. Servera med ett torrt och smakrikt vin eller en torrare...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab