Produkter

Taggar

Paul Jaboulet Aîné är en av en av världens mest ikoniska producenter. Ingen annan har betytt lika mycket för Rhônedalens rykte som en av världens bästa platser för vinodling. Med viner som Hermitage La Chapelle anses de vara ”the state of art” inom konsten att förädla vin.

När familjen Frey och oenologen Caroline Frey kom till Paul Jaboulet Aîné 2006 satte man omedelbart igång med att ställa om verksamheten i en mer miljömässig riktning. Caroline Freys inställning är principfast: ”Det går inte att göra bra viner om inte druvorna är bra”. I den uppfattningen ligger också ett sätt att se vinodlingen som ett kretslopp i samklang med naturen.

Paul Jaboulet anses i dag vara en av de ledande producenterna inom miljömässig och biodynamisk vinodling. Caroline Frey satte omedelbart stopp för bekämpningsmedel, användning av genmanipulerade druvor och konstgödning. Hon införde även odlingsmetoder som tog hänsyn till det naturliga ekosystemet i vingårdarna. Hon såg till att mer och mer fick skötas manuellt. Vissa av Jaboulets familjer ställde av sina maskiner och några odlare började till och med plöja med häst. Jaboulet menar att en vingårds naturliga terroir är ett samspel mellan en mängd organismer och att det är denna mångfald som i allra högsta grad skapar vinets karaktär. I vingårdarna har man anlagt biodynamiska korridorer för att värna den biologiska mångfalden där ett mycket stort antal växter och insekter lever i balans med vinrankorna. Därför är det av stor vikt att de växter, ogräs med mera som finns naturligt i vingårdarna regelbundet plöjs ner för att lufta och berika jordarna med organiska ämnen – vilket har förstärkt vinets naturliga immunförsvar. Dessutom låter man naturens egen gång avgöra skörd och andra aktiviteter i vingårdarna. I vineriet använder man inga kemiska tillsatser och jästen kommer från druvorna eget skal. Jaboulet har även byggt ett nytt gravitationsvineri som minskar energiåtgången radikalt och bygger på gamla hantverksprinciper.

Redan 2013 påbörjade familjen Frey en biodynamisk konvertering av odlingslotterna hos alla familjer man jobbar med. 2016 fick man den första miljöcertifieringen och i dag lanserar man fler och fler helt biodynamiska viner.

Hela verksamheten från frö till flaska är miljöorienterad. Det innebär bland annat att man använder lättviktsflaskor, ekocertifierade korkar, miljömärkta förpackningar och mycket mera. Man har också ett omfattande program för att spara vatten. Vattenförbrukningen har de senaste tio åren minskat med 40 procent.

Som en del i den miljömässiga profileringen finns också ständig förbättring och att hela tiden utmana verksamheten så att den blir så minimalt påfrestande som möjligt. Att dricka vin från Jaboulet är därför inte bara en fantastisk upplevelse, det är ett ställningstagande för en mer ansvarsfull framtid.

Inspiration

Mer inspiration

Nigab - Dryck -

"My wines always tells a story" - Caroline Frey

Caroline Frey virvlade in i den franska vinvärlden 2004. Hon blev snabbt en representant för en ny generations vinmakare som vitaliserade och förändrade vinproduktionen. Som ung kvinna, med enastående och drivande egenskaper, fick hon den tannintyngda och gubbiga vinbranschen att frusta. Med vassa klackar (hon beskriver sig själv som en fashionista) slog hon sig in i och tog plats i den manliga bastionen. - Det var inte alltid...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Sicilien - medelhavets solmogna viner

Sicilien - medelhavets solmogna viner

Sicilien är för många synonymt med La Cosa Nostra, Kommissarie Montalbano, pittoreska fiskebyar och…citroner. Mindre känt är att Medelhavets största ö har en vingårdsareal lika stor som Sydafrikas. Här produceras de traditionella marsalavinerna, enorma mängder enkelt vin, storartade lagringsviner och några av de mest eftersökta vinerna i storstäderna naturvinsbarer. Sicilien är egentligen inte särskilt mycket Italien....

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Italiens egen ögonsten till druva - sangiovese

Italiens egen ögonsten till druva - sangiovese

Sangiovese är utan konkurrens Italiens mest odlade, kända och framstående druva. Vi hittar den främst i mellersta Italien där den är druvan bakom Toscanas finaste viner, men vi hittar den i princip hela landet från norr till söder. Trots sitt rykte och att den räknas till en av världens stora karaktärsdruvor är den väldigt ovanlig utanför Italiens gränser. Vi hittar små odlingar i Chile och Argentina och den börjar få...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Svensk taco med dovhjort, västerbottenost och syltade kantareller

Svensk taco med dovhjort, västerbottenost och syltade kantareller

Klassik taco i all ära men när du fyller den med smaker från svensk skog blir den en fullpoängare! Tacokryddan består av enbär, timjan, rosmarin, salt och svartpeppar vilket ger köttet en chans att glänsa. Tillsammans med västerbottenmajonnäs, stekt endivsallad, syltade kantareller, silverlök och friterad persilja är detta utan tvekan den godaste tacon jag ätit. Hemgjorda bröd är busenkelt men orkar du inte göra det så...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Den italienska ikonen Campari gör ett månadslångt gästspel på Eataly Stockholm

Den italienska ikonen Campari gör ett månadslångt gästspel på Eataly Stockholm

Med start lördag 13 oktober tar Campari över balkongen på Eataly Stockholm och lanserar en Campari Red Bar där det serveras drinkar baserade på den rubinröda drycken under en månads tid. Baren har öppet onsdag till söndag, 17.00 till midnatt (söndagar till 22.00) och ändrar karaktär under veckans olika dagar med gästspel och överraskningar av olika slag. Inget annat varumärke är så förknippat med det pulserande...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab - Dryck - Malbec - druvan som höll på att falla i glömska

Malbec - druvan som höll på att falla i glömska

Malbec är en druva med en lite märklig historia. Myten säger att druvan för flera hundra år sedan introducerades i Frankrike av en ungrare vid namn Malbec. Druvan blev omåttligt populär och var faktiskt fram till andra halvan av 1800-talet den mest odlade druvan i Frankrike till dess att den ökända vinlusen slog ut närmare hälften av vinarealen. Idag hittas den bara i mindre omfattning i Loire (under namnet cot), i Bordeaux...

LÄS HELA INLÄGGET HÄR.

Nigab

Welcome to Nigab

Our website contains information about alcoholic beverages and is intended for those who are 25 years or older.

By confirming your age you are also
approving this website using cookies.

Dela via

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.


Nigab