Cointreau-doppad mandelkaka smaksatt med fänkål, vispad crème fraiche och syltade apelsinskal
Bakverk

Cointreau-doppad mandelkaka smaksatt med fänkål, vispad crème fraiche och syltade apelsinskal

Dela

Betyg (01 röst)

Kategorier

Alkohol i matlagning är inget nytt, men utöver att blanda vin i en sås är det nog många som skulle klassa sig som nybörjare på området. Ett än mer outforskat territorium för de flesta är alkohol i bakning. Passar överhuvudtaget – exempelvis sprit – i söta bakverk?

Det tycker Annie Hesselstad, chefskonditor på kulturcentret Artipelag i Gustavsberg utanför Stockholm, som har tagit fram recept på bakverk som innehåller apelsinlikören Cointreau.

Ingredienser

  • till ca 15-20 st:

Mandelkaka med fänkål

  • 200 g smör
  • 175 g mandelmjöl
  • 200 g florsocker
  • 10 g vaniljsocker
  • 5 g salt
  • 4 g bakpulver
  • zest från 1 citron
  • 20 g potatismjöl
  • 5 g malen fänkål
  • 200 g äggvita
  • mandelspån, mandelflagor eller hackad o-rostad mandel att toppa med

Syltade apelsinskal

  • 2 apelsiner
  • 300 g vatten
  • 0.5 tsk salt
  • 200 g socker
  • 150 g vatten

Cointreau-lag

  • 125 g vatten
  • 125 g socker
  • 100 g apelsinjuice
  • 40 g Cointreau
  • 10 g citronsaft

Tillagning

    Mandelkaka med fänkål

    1. Sätt ugnen på 180 grader och förbered valfria silikonformar att baka i, muffinsplåt med formar går också bra (silikonform bör smöras)
    2. Bryn smöret tills det blir gyllenbrunt, låt svalna av
    3. Blanda alla torra ingredienser samt citronzest i en bunke, tillsätt äggvita och rör till en jämn smet
    4. Tillsätt smöret och blanda tills det blir slätt
    5. Fyll upp formarna till lite mer än hälften, toppa med mandel
    6. Baka ca 18 minuter, låt svalna

    Syltade apelsinskal

    1. Tvätta apelsinerna noga och skala sedan av skalet (spara apelsinerna och använd juicen till lagen kakan ska doppas i)
    2. Skär i tunna strimlor och koka upp 300 g vatten med salt, låt koka 1/2 minut och skölj sedan av skalet i kallt vatten
    3. Koka upp socker och resterande vatten och låt skalen koka på medelvärme i ca 10 min
    4. Låt svalna i sockerlagen

    Cointreau-lag

    1. Koka upp vatten, socker och apelsinjuice
    2. Tillsätt Cointreau och citronsaft och låt svalna

    Montering

    1. Vispa upp 3 dl crème fraiche med 50 g florsocker tills det blir som lättvispad grädde
    2. Ta ut kakorna ur formarna, doppa i den avsvalnade lagen och låt kakan suga åt sig ordentligt
    3. Spritsa på den vispade crème fraichen och dekorera med syltade skal, rostad hackad mandel och fänkålsblast/dill

Kommentarer

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close