Gingravad lax med avokadokräm, sallad, päron och rostade hasselnötter

Gingravad lax med avokadokräm, sallad, päron och rostade hasselnötter

Gingravad lax med avokadokräm, sallad, päron och rostade hasselnötter

Den 14 februari firas Alla hjärtans dag – en dag då vi hyllar kärleken lite extra. Här delar kokboksförfattaren Eleonora von Essen med sig av sina bästa recept, specialkomponerade för kärlekens dag. Ett fruktigt och fylligt vitt vin matchar maträtten väl. Hoppas att det smakar!

Att laga mat till någon kan vara en av de finaste kärleksförklaringar som finns. Det blir förstås ännu bättre när det som lagas är riktigt gott! Den här gravlaxen får sin smak av Hendrick's gin, enbär och dill. Den lena texturen balanseras upp perfekt med de rostade hasselnötterna, päronen och avokadokrämen. Servera, njut och låt kärleken flöda!

Tillagningstid

Två dygn + 30 minuter

Antal

6 portioner

Receptvy
Tillagningstid
Två dygn + 30 minuter
Antal
6 portioner
Betyg (0 röster)
0
Skriv ut
Kategori
Fisk
Måltid
Förrätt
Tillfälle
Alla hjärtans dag Vårmat

Ingredienser

  • 1 kg lax, mittbiten
  • 2 msk Hendrick’s Gin
  • ½ dl salt
  • ½ dl strösocker
  • 1 tsk svartpeppar, grovt stött
  • 12 enbär, grovt stötta
  • 1 dl fint hackad dill
  • Till servering, för två

  • 2 stora nävar krispig sallad
  • 1 päron, skivat
  • ½ dl hasselnötter, rostade och grovt hackade
  • några droppar olivolja
  • fint hackad gräslök
  • Avokadokräm

  • 1 avokado
  • ½ dl färskost
  • 1 tsk pressad citron

Tillagning

  1. Dela laxen i två jämnstora bitar. Smörj in dem med Hendrick´s Gin. Blanda salt, socker, peppar och enbär och klappa in blandningen i laxbitarnas köttsidor. Strö dillen över den ena sidan och lägg den andra ovanpå så köttsidorna ligger mot varandra. Lägg laxen i dubbla plastpåsar, förslut och låt grava i kylen i 2 dygn. Vänd ett par gånger under tiden. Skiva tunt med vass kniv.
  2. Mixa ihop avokadoköttet med färskost och citron till en slät kräm, smaka av med salt och peppar. Lägg upp laxen tillsammans med sallad, skivat päron och lite hasselnötter och droppa över lite god olivolja. Toppa med lite gräslök. Klicka eller spritsa ut lite kräm på tallriken och servera.