Älgfilé med selleripuré, vilt sky och rårörda bär
Huvudrätt

Älgfilé med selleripuré, vilt sky och rårörda bär

Dela

Betyg (01 röst)

Kategorier

Ett lyxigt recept som även passar andra delar av älgen, hjort eller rådjur.

4 port 45 minuter.

Av Smak i Bild.
Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik Berglund.

Ingredienser

Kött

  • rapsolja och smör att steka i
  • 700 gr älg innerfilé, putsad och skuren kuren i 4 skivor

Sky

  • rapsolja och smör att fräsa i
  • 2 st banan schalottenlökar skalade och skurna i tunna skivor
  • 1 st stor morot skalad och skuren i slantar
  • 1 msk brunt socker
  • 3 dl rött vin
  • 1 st timjankvist
  • 2 st lagerblad
  • 3 dl viltfond (köpt viltfond späd efter förpackningens anvisning)
  • (Maizena om toppredning önskas)

Puré

  • 1 stor rotselleri, skalad och skuren i tärningar
  • 1 stor palsternacka, skalad och skuren i slantar
  • 3 potatisar, skalade och skurna i bitar
  • 25 g smör
  • ca 1 dl grädde
  • Salt
  • Hackad krus persilja

Bär

  • 1,5 dl frysta lingon
  • 1,5 dl frysta blåbär
  • 2 msk socker (efter smak)
  • 1 krm krossade korianderfrön (efter smak)

Tillagning

    Bär

    1. Vänd upp ingredienserna i en skål och låt tina innan servering.

    Sky

    1. Hetta upp en panna med rapsolja och smör till medeltemperatur, fräs löken och morötterna. Strö över socker och rör runt till det vill fastna i botten.
    2. Häll över vinet och rör om, lägg i timjan och lager blad och låt allt reducera till det bara är lite vätska kvar, slå över viltfonden och kok ihop till rätt smak och tjocklek. Sila av skyn innan servering.

    Puré

    1. Kok rotfrukterna i saltat vatten till dom är mjuka, klicka i smör och hälften av grädden. Mixa ihop din puré häll på mer grädde efter önskad konsistens, salta efter smak.

    Kött

    1. Salta och peppra köttet lätt.
    2. Hetta upp en stekpanna med rapsolja till hög temperatur, klicka i rejält med smör och låt det tystna innan du lägger i köttet.
    3. Lägg först en stekyta runt om köttet genom att rulla det i pannan, där efter toppen och botten, ös köttet under stekning.
    4. Låt där efter köttet stekas klart i ugn med termometer till den stekgrad du önskar. 54 grader = medium rare.

Kommentarer

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close