Bönotto med skaldjur, tomat och dragon
Huvudrätt

Bönotto med skaldjur, tomat och dragon

Dela

Betyg (01 röst)

Kategorier

En ”risotto” av bönor som toppas med havets läckerheter. En klart lyxig rätt med ostron och kräftstjärtar som tillsammans med parmesan och pistagenötter platsar på vilket festbord som helst. En rätt till helgens finare vitvin eller varför inte en flaska champagne.

Receptet är till fyra personer och tar ca 1 timma.

Receptet är skapat av Louise Johansson
www.louisejohansson.com

Ingredienser

  • 6 råa havskräftstjärtar
  • 4 ostron, bohuslänska, öppnade (tillsätt gärna spadet i bönotton)
  • 2 dl torkade bondbönor eller annan mjölig bönvariant, blötlagnda
  • 1 bananschalottenlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 dl kräftsås
  • maizena till redning
  • 50 g smör
  • 150 g parmesanost, riven (spara lite till garnering)
  • 1 msk champagnevinäger
  • salt

  • 3 plommontomater, delade i kvartar
  • 1 vitlöksklyfta, skivad
  • 4 kvistar färsk dragon (spara lite till garnering)
  • ½ dl olivolja
  • salt

  • Rostade pistagnötter till servering

Kräftsås

  • Skalet från havskräftorna
  • 2 msk rapsolja till stekning
  • 1 bananschalottenlök, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 tsk fänkålsfrön
  • 2 tsk dillfrön
  • 3 dl vitt vin
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk Noilly Prat
  • salt

Tillagning

  1. Börja med att tillaga kräftsåsen genom skala kräftorna, lägg kräftstjärtarna (skalade) i kylskåpet. Fräs kräftskal, lök, vitlök, tomatpuré, fänkålsfrön och dillfrön cirka 2 minuter i en stor kastrull. Häll i vin och grädde och koka på medelvärme i cirka 20 minuter. Sila såsen och släng skalen.
  2. Sätt ugnen på 175°C varmluftseffekt. Blanda tomater, vitlök, dragon, olivolja och salt i en ugnssäker form och baka i 10 minuter.
  3. Fräs lök, vitlök och bönor i olivolja tills det blir glansigt. Häll i hälften av kräftsåsen och koka bönorna mjuka, späd med mer kräftsås. Red av med maizena till ”risottokonsistens”, rör ner parmesanost och smör. Smaka av med champagnevinäger och salt.
  4. Toppa bönotton med hackade ostron, kräftstjärtar, pistagenötter, parmesanost och dragonblad.

Kommentarer

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close