Lammkotletter med grönkålssallad

maträtt med vinflaska stekpanna och ett par glas

Lammkotletter med grönkålssallad

Grillsäsongen är numera så lång att entusiasterna gärna grillar året runt.
Här har ni ett fräscht recept till grillsäsongen - lång som kort. Salladen är anpassad till det fruktigare vinet, som till exempel Villa Puccini, och är dessutom nyttig. Smaklig spis!

Tips: Lammkotletter går väldigt fort att grilla, använd en stektermometer så att du enklare träffar rätt stekgrad. Medium rare 58 grader.

Av Smak i Bild.
Recept av Fredrik Sidoli och foto © Per Erik Berglund.

Letar du efter ett passande vin? Läs här hur du skall tänka med vin till lamm!

Tillagningstid

30 minuter

Antal

4 portioner

Receptvy
Tillagningstid
30 minuter
Antal
4 portioner
Betyg (2 röster)
5
Skriv ut
Kategori
Kött Lamm
Måltid
Huvudrätt Till grillen
Tillfälle
Höstmat Vårmat Vintermat

Ingredienser

  • 800 g lammkotletter
  • Marinad

  • 1 kruka salvia, plocka av bladen
  • 2 st citron, zestas och delas sedan på mitten för att användas till salladen
  • 4 vitlöksklyftor, rivna
  • salt och peppar efter smak
  • 1 dl olivolja
  • Sallad

  • 300 g grönkål
  • 3 msk olivolja
  • Pressad citron
  • salt och peppar
  • 1 st granatäpple, plocka ur kärnorna
  • 1 st gurka, skalad, urkärnad och skuren i skivor
  • 200 g Peccorino ost, smulad
  • Surdegsbröd, tärnat ca. 2 x 2 cm.

Tillagning

  1. Mixa eller mortla ihop ingredienserna till marinaden, marinera kotletterna.
  2. Skölj grönkålen ordentligt, skär bort den tjocka stammen på varje blad och finstrimla bladen. Häll över olivoljan, pressa saften ur en halv citron och massera in i kålen under två minuter med händerna. Salta och peppra efter smak.
  3. Stek brödtärningarna tillsammans med en skvätt olivolja i en stekpanna tills de får färg.
  4. Blanda ner granatäpple, gurka, peccorino i grönkålen, toppa med brödtärningarna.
  5. Grilla eller stek lammkotletterna till önskad stek grad.