Huvudrätt

Medelhavspasta med bläckfisk och räkor

Dela

Betyg (0 röster)

En klassisk mycket smakrik rätt från södra Frankrike. Tänk på att välja ett smakrikt vin med hög syra och lång eftersmak. T. ex. en klassisk Chablis.

Ingredienser

PASTA

  • 400 gr linguini eller annan valfri pasta
  • olivoljan
  • salt & peppar

RÄKOR

  • 200 gr råa räkor utan skal, tinade om de varit frysta
  • smör
  • rapsolja
  • vitlök

BLÄCKFISK

  • ca 300 g förkokt bläckfisk
  • smör
  • salt & peppar

TOMATSÅS

  • 6 körsbärstomater
  • en halv röd paprika
  • 1 dl vitt vin
  • salt & peppar

VONGOLEMUSSLOR

  • 1 nät vongolemusslor
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl vatten
  • 2 msk smör
  • 2 schalottenlökar, grovt hackade
  • 3 vitlöksklyftor, grovt hackade
  • 1 knippe bladpersilja, grovt hackat

Fotot/recept: Erik Dahlström, Livets Goda

Tillagning

    TOMATSÅS

    1. Dela tomaterna i fyra delar och hacka paprikan i fina små tärningar. Låt allt reducera med vinet på svag värme medan du mosar ihop tomaterna och paprikan. Smaka av med salt och peppar.

    VONGOLEMUSSLOR

    1. Förberedelser musslor: Rör ut saltet (2 msk till 1 liter) i vattnet så att det löser sig. Lägg ner musslorna i saltvattnet. När de kommer ner i det salta vattnet så känner de sig hemma (30 min) och spottar ut sanden som finns inne i musslan. Upprepa detta en gång och spola i kallt vatten.
    2. Hacka och fräs schalottenlök och vitlök i smör tills de fått aningen färg. Häll på vinet, reducera till hälften. Ta bort löken med sil och koka musslorna och under lock på hög värme i några minuter tills alla musslor har öppnat sig. Sila av musslorna och lägg dem i en skål och täck över för att hålla värmen. Innan servering rör in den hackade persiljan.

    PASTA

    1. Koka pastan enligt anvisning på paketet. Pastan ska vara al dente och ha en kännbar kärna i mitten. Den kommer då att vara perfekt när du serverar den ett par minuter senare.
    2. Häll av pastan och spola kallt vatten för att slippa överkokt pasta. Den kommer bli varm av tomatsåsen sedan.

    RÄKOR

    1. Halstra räkorna ett par minuter i rikligt med smör eller rapsolja beroende på vad du föredrar. Ös hela tiden vätskan över räkorna och arbeta med dom. De är klara när de har en fin svagt rosa färg på båda sidor men föredrar du mer råa räkor så steker du dem kortare tid och om du föredrar genomstekta så låter du dom gå längre.
    2. Smaka av med salt och peppar.

    BLÄCKFISK

    1. Bläckfisk är knepigt att tipsa om när utbudet i Sverige är så olika och ofta begränsad. Till den här rätten valde vi vanlig förkokt bläckfisk. Fråga i din fiskdisk om vad som är bäst för dagen. Den förkokta är enkel att hantera och går snabbt att steka i smör med salt och peppar under ett par minuter.

    SERVERING

    1. Nu är det dags att montera ihop rätten. Detta gör du i pannan du har tomatsåsen i.
    2. Börja med pastan fördela sedan bläckfisk och vongolomusslor (med eller utan skal) och toppa med räkorna. Ringla en matsked god olivolja över.

Kommentarer

Jag undrar bara hur mycket salt man behöver för att vongole musslan skall känna sig hemma och spotta ut sanden.

Bra fråga! Ca 2 msk salt till 1 liter vatten och ca 30 minuter i två omgångar. /Jonas / Nigab

Svara Från Nigab

Få inspiration i mailkorgen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få tips och inspiration på mat och dryckesnyheter. Klicka för de kategorier du är intresserad av.

Din information kommer att användas av AB Nigab för att ge dig nyheter och marknadsföringsinformation. Du kan när som helst utöva din rätt till åtkomst, rättelse, radering eller invändning genom att kontakta oss på info@nigab.se.

Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på länken i footern i alla e-postbrev du får från oss eller genom att kontakta oss på info@nigab.se. Vi ska behandla dina uppgifter med respekt. För mer information - se vår integritetspolicy. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

Close

Dela via

Close